Centrul din Timisoara unde afli cum sa renunti usor la tigari. OMS: In lume, vor fi peste 1,3 miliarde de fumatori in 2025

TIMISOARA. 1,5 miliarde de hectare de paduri taiate in ultimii 50 de ani, 200.000 de hectare de teren defrisate an de an pentru cultivarea tutunului, 82 de milioane de tone de emisii de CO2 anual. Acestea sunt doar cateva dintre efectele tutunului si fumatului asupra mediului inconjurator. In acelasi timp, trebuie spus ca anual se inregistreaza peste 6 milioane de decese, la nivel mondial, cauzate de consumul de tigari sau tutun. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca, la nivel global, numarul fumatorilor va depasi cifra de 1,3 miliarde in 2025, iar trendul, spun specialistii, este unul de crestere.

Data de 31 mai a fost declarata, in 1987, Ziua Mondiala fara Tutun. Tema din acest an este dedicata mediului inconjurator si efectelor pe care le au tigarile si tutunul asupra acestuia. Actiunea lor este deopotriva asupra surselor de apa, asupra aerului si asupra solului.
De exemplu, tutunul este cultivat pe milioane de hectare in detrimentul culturilor agricole care ar putea hrani cateva milioane de oameni. Pentru fabricarea a 300 de tigari este necesara taierea unui copac, ceea ce a dus in ultima jumatate de secol la defrisari masive. Mai mult, filtrele de tigari care ajung in apa duc la afectarea ecosistemelor, infestandu-le cu substante toxice. Fumul de tutun contine mai multe tipuri de gaze care produc efecte de sera.

Costul total al fumatului este de peste 1.400 miliarde de dolari, reprezentand echivalentul a 1,8% din produsul intern brut (PIB) anual al lumii.

Nu doar ecosistemul este afectat de tutun, ci si cei care se ocupa de cultivarea si prelucrarea acestuia. in literatura a fost descrisa ,,boala tutunului verde’’, o forma de intoxicatie cu nicotina care apare la aproximativ 1 din 4 cultivatori. Acestia pot prezenta concentratii crescute de aluminiu si arsenic in sange, din cauza expunerii la pesticide, cu consecinte majore asupra sanatatii (malformatii congenitale, tumori benigne si maligne, modificari genetice, tulburari hematologice, tulburari neurologice si tulburari endocrine)”, spune S.L. dr. Monica Marc, medic penumolog Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara – Preşedintele Secţiunii de Tabacologie a Societaţii Romane de Pneumologie.

Va reamintim ca in cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara functioneaza un cabinet de consiliere pentru renuntarea la fumat.
Cei care doresc sa nu mai fumeze pot primi sfaturi de la consilieri specializati, dar si recomandari de tratament. De altfel, pe parcursul a 8 episoade, postate pe pagina de Facebook a spitalului nostru, medicul Monica Marc explica ce efecte poate avea fumatul, ce inseamna dependenta de tutun, ce substante contine tutunul si cat sunt de toxice tigarile, dar si ce trebuie sa faca cei care vor sa renunte la fumat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.