Speranta pentru bolnavii de leucemie! Centrul de Transplant Timisoara, conectat la Registrul International de donatori

O noua sansa la viata pentru bolnavii de leucemie care au nevoie de un transplant!  De astazi, Centrul de Transplant din Timisoara este singurul din Romania care are acces la Registrul International de Donatori, cu sediul in Olanda, in care sunt inscrisi peste 15 milioane de oameni din intraga lume.

Aceasta permite nu doar gasirea mai rapida a unui donator compatibil, ci si reduce cheltuielile cu interventia chirurgicala.

„Se ofera sanse de transplant un numar mai mare de bolnavi, iar cheltuielile cu transport, recoltare, control ajung la doar 15.000 de euro. Daca bolnavul ar fi dus in alta tara ar costa 150-250.000 de euro”, spune seful Centrului de Transplant din cadrul Spitalului de Copii louis Turcanu, prof. dr. Margit Serban, care, de altfel, a si facut primul transplant de maduva din Romania.

Procedura este simpla. Daca un pacient are nevoie de un transplant  si nu este gasit un donator compatibil in familie ori in imediata vecinatate,  se acceseaza rapid baza de date internationala. Apoi, dupa ce este identificat un donator compatibil, acestuia i se fac toate testele si analizele medicale pentru a se vedea daca este perfect sanatos si se trece la pasul urmator.  Se recolteaza celulele salvatoare stem, se conserva in conditii speciale, se urca pe avion si se trimit la Timisoara unde are loc operatia.  In mod  obisnuit, o interventie de acest tip in strainatate poate ajunge si la 250.000 de euro si presupune transportul bolnavului din Romania la clinica unde are loc operatia.

Prin accesarea Registrului International de Donatori costurile se reduc foarte mult. Cheltuielile cu cautarea si identificarea in baza de date sunt acum suportate de o fundatie din Germania.  Iar analizele donatorului compatibil, recoltarea si  transportul celulelor  ajung la aproximativ 15.000 de euro, suma pe care in acest moment o acopera  familia bolnavului. Iar interventia in Romania nu depaseste 50.000 de euro, cost ce ar putea fi acoperit de Progamul National de Transplant.

„Castigul este foarte mare din partea bolnavilor care in numar mare ar putea sa acceada la program, iar costurile transplanturilor din Romania sunt mult mai mici decat in afara”, a declarat prof.dr. Margit Serban.

In Romania sunt in acest moment centre de transplant la Bucuresti, Targu Mures si Timisoara.

In acest an la centrul din Timisoara au avut loc 31 de transplanturi. Medicii  spun insa ca banii alocati spitalului sunt mult prea putini.

Acum pe lista de asteptare la Timisoara sunt 15 pacienti care au nevoie de transplant de maduva. Pentru ei nu s-a gasit un donator compatibil in tara, asa ca singura lor sansa de supravietuire este gasirea unui donator la baza internationala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Tot respectul pentru d-na dr. Margit Serban

  2. Buna ziua ziua tuturor…cum as putea afla nr de telefon de la spital..surioara mea e in stare grea de leucemie..sta internata in R.M. multumesc anticipat