Noutati :

Centru de afaceri futurist la Cazarma „U” din Timisoara? Vezi imagini

5 decembrie, 2010 - 12:09 PM
Autor: Alina Sabou      
Categorie: ECONOMIC
4

Refacerea cazarmei „U” din Timisoara este in stand by, cel putin pana in primavara anului viitor. In acest timp, echipa unui important arhitect din Bucuresti a lucrat la un proiect futurist, care ar schimba complet conceptul urban din zona Pietei Marasti. Asta in cazul in care va fi ales pentru realizare. Imobilul de peste 47.000 mp din Piata Marasti a fost cumparat de catre Cerealcom in urma cu mai bine de un an.

Sursa foto: www.dsba.ro

Sursa foto: www.dsba.ro

Pe pagina de web a biroului de arhitectura condus de Dorin Stefan au aparut primele schite despre cum ar urma sa arate Cazarma „U”, cunoscuta si sub denumirea de Cazarma „Viena”. Din imagini se observa o noua structura care ar putea fi ridicata peste zidurile actuale, o constructie de sticla ce ar asigura si o frumoasa panorama, deasupra Pietei Unirii.

Scopul dorit de biroul de arhitectura bucurestean este ca imaginea vechiului imobil sa fie pastrata, iar cele doua elemente – nou si vechi – sa fie exploatate atat independent, cat si impreuna. Denumirea sub care apare acest proiect este de „Centru de Afaceri Timisoara”, dar functiunea dorita, aceea de hotel, nu a fost exclusa din proiect.

Contactata de www.opiniatimisoarei.ro, Mioara Simcelescu, patronul Cerealcom, actual proprietar al cladirii din Marasti, a declarat ca proiectul biroului de arhitectura din Bucuresti nu este cel final si ca o decizie se va lua abia anul viitor. „Vom vedea prin februarie-martie anul viitor care va fi proiectul final„, a declarat, scurt, Simcelescu, fara a oferi alte detalii.

Cine a proiectat noua fata a cazarmei?Proiectul Taiwan Tower

Biroul de Arhitectura Dorin Stefan din Bucuresti a devenit cunoscut in intreaga lume si mai ales in mediul arhitectilor dupa ce a castigat concursul pentru realizarea proiectului Turnului din Taiwan (foto dreapta), o cladire inalta de cel putin 300 de metri, menita sa devina noul simbol al statului asiatic. Proiectul lui Stefan a fost selectat din 237 de participanti, din 25 de tari. Premiul consta si in suma de 4 milioane de dolari taiwanezi (125.000 de dolari americani). Pentru proiectul de la Cazarma „U” Timisoara, echipa de arhitecti a fost formata din Dorin Stefan, Adrian Arendt, Anamaria Andritoiu si Bogdan Chipara.

Lucrurile se misca incet pe vreme de criza

Primaria Timisoara a scos la licitatie Cazarma U in urma cu doi ani. La licitatia din ianuarie 2008 s-au prezentat doi clienti: firma lituaniana Europa Group si Cerealcom. Au castigat primii, cu suma de 11 milioane de euro, bani cu care administratia locala a anuntat ca va construi locuinte sociale si va reabilita doua cladiri din oras, una fiind Primaria Veche din Piata Libertatii. Lituanienii au anuntat, la momentul castigarii

Mioara Simcelescu si Renatas Siaulys, din partea Europa Group) la licitatia organizata de Primarie in ianuarie 2008

Mioara Simcelescu si Renatas Siaulys, din partea Europa Group, la licitatia organizata de Primarie in ianuarie 2008

licitatiei, ca vor construi un hotel, dar si un mall subteran. In vara anului 2008 a existat chiar si un proiect de hotarare discutat de Consiliul Local, prin care se dorea atribuirea a 12.000 mp din Piata Marasti, fara licitatie publica spre firma lituaniana.

Aceste lucruri nu s-au mai intamplat pentru ca, dupa cateva luni, cladirea a fost vanduta catre Cerealcom, pe suma de 7 milioane de euro. In vara anului trecut, Simcelescu a anuntat ca va incepe lucrarile la hotelul de cinci stele in luna septembrie, dar nici acest termen nu a mai adus nimic vizibil la cladirea aflata intr-un stadiu avansat de degradare. Momentul cumpararii cladirii a fost total nefavorabil, in contextul crizei economice.

Investitia preconizata de Simcelescu era de 10 milioane de euro, intentia proprietarilor fiind si de a construi o parcare subterana, birouri si spatii comerciale. In iunie 2010, Cerealcom a solicitat de la Directia de Urbanism din Timisoara un certificat de urbanism, act premergator unei autorizatii de constructie. Acest document arata ce se poate construi pe un anumit amplasament si care sunt avizele si acordurile care trebuie obtinute in vederea emiterii autorizatiei de construire.

Cazarma „U” este folosita, de ani de zile, drept spatiu de refugiu al oamenilor strazii, ca suport de panouri publicitare sau de catre artistii graffitti din oras.


CLICK pe imagini pentru a vedea schitele proiectului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. parca, e putin cam prea futurist pentru capacitatea financiara a dnei Simcelescu. eventual, doar daca n-o sprijina, discret, sponsorii din spatele afacerilor sale

  2. Marea intrebare este CIND vor incepe lucrarile de la cazarma U,dat fiind ca NU s-a terminat inca criza…Daca prin absurd lucrarile vor incepe anul viitor,foarte probabil se vor face restrictii alternative de circulatie in functie de fatada inceputa(Str.Ungureanu,precum si cea paralela ce duce spre Piata Unirii-Alecsandri dupa cite cred…)Asteptam sa inceapa lucrarile….

  3. Cam tarziu sa ne dam cu parerea… Prea futurist pentru centrul Timisoarei !!

  4. Deci planul e ca acvariul din Piata Operei va face pui in Piata Unirii. Viitorul suna bine dar sa se grabeasca sa obtina autorizatiile pana la viitoarele alegeri, ca poate urmatorul primar nu va mai fi dornic sa autorizeze turnulete si WCuri de sticla in centrul orasului.