Cele mai importante noutati ale noului Cod Fiscal

Masurile prevazute in noul Cod Fiscal ar putea duce la o accelerare a investitiilor si a consumului privat, cu impact pentru cresterea PIB-ului (crestere medie anuala in accelerare la peste 5% in 2016), scriu analistii Bancii Transilvania intr-un raport destinat investitorilor si transmis acestora joi dimineata.

De asemenea, se mai arata in Raport, reducerea impozitarii indirecte va oferi mai mult spatiu sectorului privat (pentru investitii si consum), putand contribui la accelerarea procesului de convergenta economica catre media UE. Pe de alta parte, masurile privind impozitarea microintreprinderilor ar putea conduce la un proces de consolidare.

Principalele prevederi ale acestui Cod Fiscal (care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016):
1. Scaderea nivelului taxei pe valoare adaugata de la 24% la 19%
2. Eliminarea taxei pe constructii speciale si a accizei de 7 eurocenti/litru la carburanti;
3. Reducerea impozitului pe dividende la 5%;
4. Introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri;
5. O cota de impozit pentru cladiri rezidentiale de 0.08% – 0.2%, o cota de impozit pentru cladiri nerezidentiale de 0.2%-1.3% si o cota de impozit pentru cladiri nerezidentiale destinate terenului agricol de 0.4%
6. Includerea veniturilor din investitii financiare in categoria surselor de venit pentru care se aplica CASS
7. O cota de impozitare de 3% din venituri si 1,530 RON/trimestru pentru microintreprinderile fara salariati;
8. O cota de impozitare de 3% pentru microintreprinderile cu 1 salariat si de 1% pentru cele cu cel putin doi salariati.

Citeste mai multe detalii pe hotnews.ro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.