Cele doua surse din care se asigura necesarul de apa pentru populatie la Timisoara nu au probleme mari din pricina secetei, deocamdata. Anuntul celor de la Apele Banat

TIMISOARA. Se transfera apa din Timis in Bega ori se descarca in mod controlat cantitati din lacul de acumulare Surduc. Cele doua surse care asigura necesarul pentru populatie nu inregistreaza deocamdata probleme, spun reprezentantii de la Apele Banat.

Acestia au prezentat situatia hidrologica la zi, in conditiile in care temperaturile au fost extreme, iar precipitatiile au lipsit.

Chiar daca debitele raurilor din Banat au scazut, nu sunt probleme in privinta alimentarii cu apa a oraselor Resita si Timisoara.

Gradul de umplere a acumularilor din care se asigura alimentarea cu apa a populatiei se prezinta astfel: Surduc (jud. Timis) 100%, Secu (jud. Caras-Severin) 80%, Taria Mare (jud. Caras-Severin) 78%, Poiana Marului (jud. Caras-Severin) 66%, Zervesti (jud. Caras-Severin) 65%, Baile Herculane (jud. Caras-Severin) 66%, Buhui (jud. Caras-Severin) 81%.

Principalele cursuri de apa din Banat (Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera) inregistreaza debite si niveluri mici in aceasta perioada, deoarece aportul de apa adus de afluentii lor este de asemenea scazut, iar precipitatiile sunt deficitare.

Amenajarile hidrotehnice din Spatiul Hidrografic Banat (acumulari, derivatii, noduri hidrotehnice) pentru regularizarea spatiala si temporala a debitelor, ne ofera posibilitatea, printr-un management rational, sa acoperim necesarul de apa pentru municipiile Timisoara si Resita. De exemplu, necesarul de apa din arealul Timisoarei poate fi asigurat atat prin suplimentarea debitelor raului Bega din raul Timis, prin intermediul canalului de alimentare de la Costei, fie prin descarcarea controlata a unor volume de apa din acumularea Surduc”, spune Catalin Nagy, directorul de Resurse de Apa a ABA Banat.

Fenomenul de secare sau baltire se inregistreaza la 20 de statii hidrometrice caracteristice afluentilor nepermanenti ai principalelor rauri din Spatiul Hidrografic Banat.

Situatia hidrologica poate fi consultata online AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Robert Nedelcu spune:

  votati republica securista USL .

  • Gargara spune:

   Nu stiu ce legatura are partidul cu seceta. Daca era primar PSD sau daca era Robu ar fi fost apa destula in lac?
   Facea ceva pipipi liberalii in apa si hopa , erau inundatii!
   Si tu erai unul din aia care le dirijau jetul, sa fie cu bolta….

 2. Arm spune:

  Dar de Lacul 3 Ape de ce nu spuneti ca e foarte scazut ????
  Tocmai ca se alimenteaza municipiul Resita cu apa de acolo …