Cele 7 probleme uriase din centrul Timisoarei, cauzate de lipsa locurilor de parcare

TIMISOARA. Cautarea unui loc de parcare in centrul Timisoarei este un adevarat test de anduranta pentru soferi. Sunt cel putin 7 probleme grave care s-au nascut tocmai din lipsa locurilor de parcare, in zona centrala, cu care insa nu se confrunta doar conducatorii auto, ci toti locuitorii orasului.

CITESTE SI: Prima parcare supraetajata din Timisoara, cu aproape 1000 de locuri, se deschide in Ansamblul Openville 

Timpul pierdut cautand un loc de parcare, agromerarea traficului, generata de cei aflati in cautarea unui loc de parcare, poluarea fonica ori cu noxe, costurile cu combustibilul si implicit cu mentenanta masinilor sunt doar cateva dintre problemele pe care le infrunta zi de zi soferii care au treaba in zona centrala si incearca sa isi gaseasca un loc in care sa-si lase masina. Insa, cum de cele mai multe ori rabdarea si nervii conducatorilor auto ajung la capat, acestia isi parcheaza masinile in locuri in care ajung sa incurce si pietonii.

Problemele au fost sesizate chiar de unul dintre consilierii locali liberali, care atrage atentia ca situatia este una de-a dreptul critica.

„Se pare ca actualul sistem si regulament de parcare si tarifare si-au aratat limitele si noi solutii practice intarzie sa apara. Este necesar un pas inainte pe solutii practice si concrete, atent elaborate si cu o analiza complexa a implicatilor, inainte de a se ajunge la o inrautatire a situatiei actuale”, a scris Stefan Sandu pe pagina sa de socializare.

Acesta propune si o… solutie: infiintarea unei comisii.

CITESTE SI: Ploua cu noroi, in lumina galbena, la Timisoara. Fenomen meteo rar. Tu cum ti-ai gasit masina 

„In aceste conditii propun colegilor consilieri locali formarea cat mai urgenta a unui grup de lucru impreuna cu reprezentanti ai Primariei, STPT, SDM, colegi din Consiliului Judetean, Politia Rutiera, cadre didactice din mediul universitar, reprezentanti ai societatii civile, urbanisti si arhitecti care sa-si propuna identificarea unor solutii rapide, posibil de pus in practica care sa conduca la imbunatatirea starii actuale. Trebuie avut in vedere intreg sistemul de trafic-parcare-taxare-transport in comun-taximetrie. Sunt convins ca solutiile exista dar asteapta sa fie identificate si exploatate cu curaj, avand ca inspiratie si modul in care alte orase europene au raspuns acestei provocari. Timisoara poseda cu siguranta resursa umana capabila de rezolvarea acestei situatii. Cred ca prelungirea unei stari de asteptare nu este benefica, iar in acest domeniu nimic nu pica din cer.
Mi-as dori tare mult ca acest subiect sa nu fie tratat politic. Este ceva ce ne afecteaza pe noi toti si familiile noastre, prietenii si cunostintele, vecinii si colegii. Beneficiarii unei rezolvari decente am fi toti deopotriva”, a completat Stefan Sandu.

Problema construirii unei parcari in zona centrala a orasului este una care se discuta de ani buni. Iar edilul Nicolae Robu spunea, inca dinainte de a deveni primar, ca aceasta este una dintre prioritatile zero de care se va ocupa. Sase ani mai tarziu, nu doar ca nu s-a construit nicio parcare in centrul Timisoarei, ci din zona istorica au disparut peste 400 de locuri de parcare, odata cu transformarea mai multor strazi in zone pietonale.

CITESTE SI: Situatiile halucinante de pe piata chiriilor din Timisoara. Ce fel de chiriasi cauta proprietarii de locuinte din oras 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu a fost zi cand sa nu gasesc loc de parcare in parcarile private, in special cea de la ANAF.
    Intr-un anumit punct nu se mai poate extinde pentru locuri de parcare, asa mai bine daramam tot centrul si facem o parcare imensa.

  2. @coco: Pai da, lucrezi in centru la multinationala, esti bugetar pe banii nostri, ai bani de parcare cu taxa. Dar eu, care am dat ultimul euro pe beanveul ala un pic folosit, care mereu se strica, de unde sa mai am bani si de parcare. Mie de ce nu-mi face primaria parcare gratis in centru?

    • A gandi in termeni de „parcare pe gratis in centru” este o utopie.
      Trebuie gandita „cu taxa”si rezolvata selectiv.
      Grija parcarii in centru a „rezolvat-o TIMPARK” intro maniera „proprie si originala ca si frageda noastra democratie” (citat dupa un necunoscut)
      Va rog sa consultati preturile orare ptr zona rosie/abonament anual,
      Zona rosie Trimestrial 1.56 /leu/ora 63 zile 98.28 lei/an
      Anual 1.42 leu/ora 250 zile 355.00 lei/an
      Rasul curcii!
      Dl. consilier / domnii „ganditori” se gandesc oare?
      Nu mai lungesc expunerea ca nici asa nu se rezolva lucrurile, ci doar se „muta de-a latul”

  3. Traficul in Timisoara a fost dintotdeauna gandit de o comisie, SDM, Primarie, Politie, am avut specialisti buni, sau macar acceptabili, de multe ori lipsa banilor a blocat proiectele. Cred ca nu e intamplator ca lucrurile s-au inrautatit de cand „comisia” s-a redus la o singura persoana. Am banuit asta mai de mult, dar articolul de fata imi confirma banuiala. Daca e nevoie sa se infiinteze o comisie, cum propune consilierul, insemna ce ea acum NU EXISTA. A existat, de ce a disparut? Iar lipsa banilor nu e o problema in zilele noastre: avem bani de fantani cantatoare, de studii de fezabilitate pentru metrou tot la 2 ani, de vaporase agatate la mal, de mutat pietre in Piata Unirii si de schimbat semafoare de-a moaca.

  4. Pinnocchio nu e capabil sa rezolve a asemenea problema, EL este doar la nivelul unui amarat de diriginte de santier. Solutii ar fi multe, chiar daca unele par marunte, insa bob cu bob se face recolta.

  5. … identificarea unor solutii rapide, posibil de pus in practica care sa conduca la imbunatatirea starii actuale…
    1. Daca nu faci nimic de nn ani ci doar freci menta, lucrurile nu se rezolva singur.
    2. Consilierul lui peste ce sa consilieze? Ce ar trebui facut? Masurile sunt „simple”, se pot formula 5 de baza si 5 complementare foarte eficiente; mergeti – cu ochi deschisi si pe banii vostri – prin orase D, CH, … cu structura urbanista si de dimensiuni comparabile cu Timisoara si – daca ganditi – le puteti formula singuri. Rezolvarea:
    – se doreste sau nu? nu cumva, masurile radicale ar leza anumite interese „majore”?
    – necesara redirectionarea multor fonduri pe mai multi (5 -10 ani) spre rezolvarea problemei!

  6. De ce nu se poate face din parcarea de langa Hotelul Timisoara, una etajata cu 3-4 niveluri si cred ca ar fi super suficient.
    Trebuie putin investit, dar apoi se poate culege recolta. Exista varianta de proect ( parcarea noua de la Iulius Mall )
    Nu trebuie sa va mai obositi mult , doar sa faceti !