Opinia Timisoarei

Cele 24 de ore care pot salva viata bolnavilor cu COVID 19. Avertismentul medicului Virgil Musta de la Spitalul Victor Babes din Timisoara, unde s-au vindecat peste 700 de pacienti cu coronavirus, de la inceputul pandemiei

TIMISOARA. Potrivit noilor reglementari legale, orice persoana depistata ca fiind infectata cu noul coronavirus are obligatia sa se interneze minim 24 de ore in spital pentru evaluare. In aceasta perioada, pacientului i se fac o serie de analize care arata intensitatea sindromului inflamator si a tulburarilor de coagulare, acestea fiind principalele mecanisme patogenice ce intervin in Covid19.

CITESTE SI: Elevii vor merge la scoala cu declaratie pe proprie raspundere semnata de parinti. Cum va arata 

CITESTE SI: Lista cu cele 13 reguli ce trebuie respectate la scoala de catre elevi, profesori si parinti, pentru a limita infectarea cu coronavirus, intocmita de medicul Virgil Musta de la Timisoara

In cazul in care analizele sunt in parametrii normali, la solicitare, pacientii pot merge acasa in autoizolare. Bolnavilor ale caror analize sunt modificate, aratand prezenta celor doua sindroame, li se recomanda sa ramana internati in spital pentru a incepe un tratament specific. in cazul acestora exista pericolul ca in doar cateva ore boala sa evolueze catre o forma severa.

Am avut pacienti care se simteau bine, nu aveau simptome de COVID 19 sau erau usor simptomatici, si au ales sa plece acasa. Dupa patru – cinci zile, s-au decompensat rapid si, din pacate, au ajuns in Sectia de Terapie Intensiva”, spune medicul Virgil Musta, de la spitalul Victor Babes din Timisoara.

Elementele care arata ca boala poate evolua spre o forma severa sunt : limfopenia, cresterea proteinei C reactiva, a feritinei, a lactatului si a D-Dimerilor.

Evaluarea facuta pacientilor simptomatici ne-a permis incadrarea mai exacta intr-o forma clinica a bolii, astfel incat terapia sa fie personalizata, pe forma ei si pe patogenia existenta, si nu pe boala. Acest lucru ne-a facut sa obtinem rezultate bune in tratamentul pacientilor cu COVID 19. Mai mult, tratamentele pot fi administrate doar in anumite ferestre de timp. Daca le depasim, tratamentul nu mai este la fel de eficient. Cu alte cuvinte, este necesara o evaluare precoce si administrarea rapida a unui tratament personalizat”, explica doctorul Virgil Musta, seful Clinicii de Boli Infectioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara.

De la inceputul pandemiei, in Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara au fost internati 1089 pacienti infectati cu noul coronavirus. Totodata s-au inregistrat 90 de decese, dar si 712 de pacienti vindecati.

CITESTE SI: Cel putin 1 metru intre elevi sau separatoare transparente, purtarea mastilor si convingerea copiilor sa evite imbratisarile si jocurile de contact, printre masurile din proiectul ce stabileste normele pentru inceperea scolii 

Exit mobile version