Noutati :

Cel putin 1 metru intre elevi sau separatoare transparente, purtarea mastilor si convingerea copiilor sa evite imbratisarile si jocurile de contact, printre masurile din proiectul ce stabileste normele pentru inceperea scolii

19 august, 2020 - 09:22 AM
Autor: Redactie      
Categorie: EDUCATIE
6

Clasele de elevi trebuie aranjate in asa fel incat sa se respecte distantarea de minimum un metru sau, acolo unde nu este posibil, sa fie montate separatoare transparente, se prevede in proiectul de ordin care stabileste normele pentru inceperea cursurilor, noteaza hotnews.ro.

CITESTE SI: Elevii vor merge la scoala cu declaratie pe proprie raspundere semnata de parinti. Cum va arata 

CITESTE SI: Lista cu cele 13 reguli ce trebuie respectate la scoala de catre elevi, profesori si parinti, pentru a limita infectarea cu coronavirus, intocmita de medicul Virgil Musta de la Timisoara

Alte masuri se refera la faptul ca elevii vor purta masca de protectie si trebuie supravegheati in pauze pentru a pastra distanta si nu vor face schimb de obiecte personale. Directiile de Sanatate Publica trebuie sa informeze, pana in 7 septembrie, Inspectoratele scolare privind situatia epidemiologica, acestea urmand sa propuna scenariul de incepere a scolii. Comitetele pentru situatii de urgenta vor emite, pana in 10 septembrie, hotararea privind scenariul de functionare pentru fiecare unitate de invatamant.

In draftul Ordinului pentru aprobarea Normelor privind instituirea de masuri sanitare si de protectie in unitatile de invatamant in perioada pandemiei COVID-19, publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, se arata ca masurile esentiale pentru prevenirea/limitarea pe cat posibil a imbolnavirii includ:

Igiena riguroasa a mainilor;
Masuri ferme de curatenie si dezinfectie in unitatea de invatamant;
Purtarea mastii de protectie atat de catre elevi, cat si de catre intregul personal pe toata perioada atunci cand se afla in interiorul unitatii de invatamant;
Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite;
Evitarea schimbarii salii de clasa de catre elevi pe parcursul unei zile;
Principiul de urmat este „1 clasa de elevi = 1 sala de clasa.

Elevii vor purta masca si la ore, si in pauze

Referitor la organizarea salilor de clasa, se va elimina mobilierul care nu este necesar, iar cel ramas va fi asezat asa incat sa fie obtinuta distantarea de minimum 1 metru intre elevi sau montarea de separatoare transparente in situatia in care distantarea nu este posibila. Bancile vor fi pozitionate astfel incat elevii sa nu stea fata in fata, iar contactul intre prescolarii/elevii din grupe/clase diferite va fi evitat.

”Elevii si personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta masca atat in timpul orelor de curs, cat si in timpul recreatiei, atunci cand se afla in interiorul unitatii de invatamant. Se vor stabili locurile in care vor fi amplasate cosurile de gunoi destinate aruncarii/eliminarii mastilor uzate. Cosurile de gunoi vor fi de tip cos cu capac si pedala prevazut cu sac in interior”, prevede proiectul de ordin.

Conform documentului, acolo unde este posibil, se va asigura decalarea pauzelor incat sa fie limitat numarul de persoane prezente in grupurile sanitare si in curtea scolii, cu scopul respectarii distantarii fizice. Totodata, va fi gestionat fluxul de elevi care merg la toaleta (plecarea si intoarcerea de la/la clasa, evitarea aglomerarii in interiorul grupului sanitar).

Intervalele aferente recreatiilor vor putea fi stabilite in mod esalonat pentru fiecare clasa, acolo unde este posibil, iar elevii vor fi supravegheati pe toata durata pauzelor de catre cadrele didactice, pentru pastrarea distantarii fizice.

Fara imbratisari si jocuri de contact

Proiectul Ministerului Sanatații mai prevede:

Elevii vor fi instruiti sa nu interactioneze fizic (nu se vor imbratisa, nu isi vor atinge reciproc mainile si nu vor sta aproape unul de celalalt);
Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activitati care implica schimbul de obiecte;
Vor fi evitate, de asemenea, structurile de joc ale caror suprafete de contact nu pot fi dezinfectate;
Nu vor fi utilizate bancile/scaunele exterioare (acest lucru fiind indicat prin aplicarea unor marcaje, dispozitive de distantiere etc.). in caz contrar, va fi asigurata in mod regulat o dezinfectare adaptata;
Vor fi eliminate jocurile si alte activitati care implica formarea unor grupuri care duc la reducerea distantei dintre elevi;
Elevii nu vor consuma in comun mancarea sau bauturile si nu vor schimba intre ei obiectele de folosinta personala (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucarii etc).

Scenariul pentru functionarea fiecarei scoli trebuie stabilit pana la 10 septembrie

Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta vor emite, pana la data de 10 septembrie, hotararea privind scenariul de functionare pentru fiecare unitate de invatamant pentru inceputul anului scolar 2020-2021. Criteriul epidemiologic in baza caruia unitatile de invatamant vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidentei cumulate (numarul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori), se arata in proiectul de ordin.

Actualizarea hotararilor privind scenariul de functionare pe parcursul anului scolar se va realiza saptamanal sau ori de cate ori este nevoie.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 6comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Mai bine trimitem niste poze cu copiii nostri in scoli ! Reguli idioate facute de asa zisi “specialisti”. In fiecare zi apar tot felul de “specialisti” cu idei care mai de care mai proaste si care nu au nici o legatura cu realitatea. Astia vor sa facem din copiii nostri niste roboti !

    • Dormiti linistiti, alte natii isi vor trimite copii la educatie chiar si in conditii de-astea dure, de roboti, fara sa se impiedice in comentatori. Si ne vor inlocui dupa ce vom crapa de cata mandrie e-n noi.

  2. Așa cresc Roboti

  3. In teorie suna prea bine in practica este o misiune imposibila,la vreo doua trei saptamini de la inceperea scolii se vor vedea si rezultatele.

  4. Sunt curios cum se va implementa una din principalele relaxari scolare, bataia cu pumni si picioare transmisa live pe Facebook, in conditii de-astea. Probabil se vor bate online, intr-o aplicatie gen Streetfighter.
    Mare lucru nu se poate face. Impartirea claselor in doua (si a profesorilor? in doua schimburi?) nu are spatii, lehamitea e mare, disciplina la pamant, frica s-a saturat, n-o mai simte cine n-a avut experienta apropiata cu COVID-ul. Va fi scoala… ca sa fie. Nu-i problema, in urmatoarea campanie unii vor propune ca bacalaureatul sa se acorde din oficiu, pe baza mediilor de la religie.

  5. Din cauza alegerilor cei care conduc tara si o conduc de la foarte prost in jos, ca sa nu piarda votul sutelor de mii de profesori,in conditiile in care nu au facut nimic si nici nu vor face pentru protectia elevilor deoarece in multe locuri nici nu au ce face decit sa bage fiecare elev intr o bula de plastic transparent,este foarte posibil ca sa apara o crestere exponentiala a cazurilor,si asa enorm de multe in prezent,elevii intorsi acasa de la scoala sint bombe cu ceas pentru parinti,bunici,alti membrii din familie,sa spunem ca la scoala ii supravegheaza profesorii,sa spunem doar,ca practica oricum va dovedi contrariul,dar de la scoala acasa cine ii mai supravegheaza,sau virusul actioneaza numai in scoli,si pe drum de acasa la scoala si inapoi isi i a o pauza,ce facem cu mijloacele de transport in care urca elevii,totul se va transforma intr o catastrofa,si de ce ,pentru niste alegeri care foarte probabil nu se vor mai tine,pina la sfirsitul lunii septembrie cime stie cite cazuri vor fi,faceti socoteala numai cu 1000 de cazuri la zi si va fi groaznic,pentru o ministra habarnista care nici limba romana nu o cunoaste si care ar trebui sa isi dea urgent demisia ca este penibila,este o catastrofa in sine,om trai si om vedea,dar sa nu fie prea tirziu.