Noutati :

Cele 14 categorii de persoane pentru care se recomanda testarea COVID. Au fost actualizate definitiile de caz pentru coronavirus

18 noiembrie, 2020 - 10:50 PM
Autor: Redactie      
Categorie: HOME
0

Definitiile de caz pentru coronavirus au fost actualizate de catre Institutul National de Sanatate Publica. Potrivit noilor reguli, sunt 14 categorii de persoane care trebuie testate, unele dintre ele chiar la doua saptamani.

INSP considera caz suspect orice persoana cu debut brusc de febra si tuse sau orice persoana cu debut brusc al oricaror trei sau mai multe semne si simptome: febra, tuse, astenie, cefalee, mialgii, dureri in gat, coriza, dispnee, anorexie / greturi / varsaturi, diaree, status mental alterat, debut recent de anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului) in absenta unei cauze identificate sau orice persoana cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie sau orice persoana cu infectie respiratorie acuta severa (SARI) (febra sau istoric de febra si tuse si dificultate in respiratie (scurtarea respiratiei) si care necesita spitalizare peste noapte).

Pentru copiii cu varsta pana la 16 ani care au manifestari gastro-intestinale, precum varsaturi, diaree, neasociate cu alimentatia, se poate suspecta infectia cu SARS-CoV-2, potrivit INSP.

Caz probabil, potrivit normelor actualizate, este un pacient care intruneste criteriile clinice de caz suspect si este contact al unui caz confirmat sau are legatura epidemiologica cu un focar cu cel putin un caz confirmat.

In conformitate cu Recomandarile de prioritizare a testarii pentru COVID, toti contactii directi simptomatici ai cazurilor confirmate trebuie testati, spun reprezentantii INSP.

Caz confirmat potrivit INSP este o persoana cu confirmare in laborator prin RT-PCR a infectiei cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele şi simptomele clinice.

Persoana contact direct este definit de INSP ca „persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19; persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strangere de mana fara igiena ulterioara a mainilor); persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex. in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa); persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 metri şi cu o durata de minimum 15 minute; persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex. sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanta mai mica de 2 mmetri; persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrijire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie”.

INSP atrage atentia ca orice persoana care a purtat masca / echipamentul de protectie corespunzator si a respectat distantarea fizica nu este considerata contact direct.

Cele 14 categorii de persoane pentru care INSP recomanda testarea:

1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar si auxiliar, conform definitiei de caz;
2. Persoane cu rezultat pozitiv la testul pentru antigenul SARS-CoV-2;
3. Contacti directi simptomatici ai cazurilor confirmate;
4. Pacienti cu maximum 48 de ore inainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, tesuturi şi celule stem hematopoietice inainte de donare; pacienti cu transplant de organe, tesuturi şi celule stem hematopoietice aflati in tratament imunosupresor, inaintea fiecarei internari din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval;
5. Echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se deplaseaza de la centrul de transplant in centrele de prelevare – la fiecare 2 saptamani;
6. Pacienti asimptomatici cu imunosupresie in contextul bolii sau indusa medicamentos, cu maximum 48 de ore inainte de internarea in spital. in acest context, termenul de imunosupresie se refera la: chemoterapia citotoxica, agenti biologici cu actiune prelungita, imunoterapie celulara si doze mari de glucocorticoizi, conform ghidului Societatii Americane de Boli Infectioase;
7. Pacienti oncologici asimptomatici aflati in curs de chimioterapie si/sau radioterapie, pacienti oncologici asimptomatici aflati in curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore inainte de fiecare cura, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare; pacienti oncologici asimptomatici aflati in curs de radioterapie – inainte de prima sedinta si apoi la 14 zile, pana la terminarea curei;
8. Pacienti oncologici asimptomatici inainte de interventii operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore inaintea interventiei/manoperei.
in cazul pacientilor copii cu probleme oncologice sau care au nevoie de interventie chirurgicala, care se interneaza cu insotitor, se testeaza si insotitorul.
9. Pacienti hemodializati asimptomatici – de doua ori pe luna. Pacienti hemodializati asimptomatici contacti cu caz confirmat, doua testari la 6-7 zile interval intre ele;
10. Pacienti hemodializati simptomatici;
11. Persoane institutionalizate asimptomatice – de doua ori pe luna;
12. Personalul de ingrijire din centre rezidentiale – saptamanal;
13. Gravidele asimptomatice care se afla in carantina / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – in ziua 14, daca nu au devenit simptomatice;
14. Personal medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, in a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.

Unitatile medicale pot stabili protocoale de testare pentru personalul medical şi/sau pacienti prin tehnici de RT-PCR, suplimentar fata de aceste recomandari, care pot fi realizate cu resurse proprii, in laboratoarele pe care le detin sau in alte laboratoare.

Ministerele cu retea sanitara proprie pot stabili protocoale de testare pentru personalul propriu, in functie de specificul activitatii.

FOTO: chcf.orgInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...