Noutati :

Cel mai romantic festival al toamnei revine la Timisoara

3 august, 2019 - 11:57 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Dupa un an de intrerupere, cel mai romantic festival al toamnei va fi din nou organizat la Timisoara. Concursul a ajuns la editia a cincea si va avea loc la jumatatea lunii septembrie.

CITESTE SI: Bani pentru aparatura medicala, in sase spitale, de la Consiliul Judetean Timis 

Orasul nostru si-a castigat dreptul de a organiza un festival de romante pentru ca detine cel putin opt compozitori de romante, cu un total de peste 80 compozitii, reprezentand peste 10% din totalul romantelor cunoscute in Romania si Republica Moldova in ultimii aproximativ 200 ani. Apoi, orasul nostru a obtinut prin interpretii participanti la concursurile Festivalului National al Romantei, “Crizantema de Aur”, de la Targoviste, numeroase premii, prin zece interpreti si compozitori.

In Septembrie 2014, 2015, 2016 si 2017 s-au consumat primele patru editii ale Festivalului “Roze pe Bega”, sustinut de Casa de Cultura a Municipiului in colaborare cu Fundatia Politehnica si cu Facultatea de Muzica si Teatru, festival initiat si organizat de compozitorul de romante, prof.dr.ing. Mircea Aurel Ciugudean. Concluziile retinute in urma desfasurarii celor patru editii ale festivalului au fost favorabile.

Reamintim ca Premiul I la Concursul de interpretare al primei editii a fost castigat de timisoreanul Costel Busuioc, proaspat intrat in lumea romantei. La editiile a doua, a treia si a patra, Premiul I a fost castigat de Rodica Seling Pop din Zalau apoi de Georgeta Pluta din Alba Iulia si respectiv – Alexandru Demeter din Ponorel, judetul Alba.

In cadrul recitalurilor s-au remarcat in primul rand cativa invitati dinafara Timisorii: Eugenia Moise Niculae (Clinceni), Bogdan Petru Hrestic (Targoviste), Daniel Pop (Bucuresti) la prima editie, Cristina Pintilie (Chisinau), Voichita Regos (Baia Mare), la editia a doua, Rodica Seling Pop (Zalau), Adriana Corina Dragomir (Bucuresti) si Eugenia Moise Niculae (Clinceni), la editia a treia, George Cojocarescu (Bacau), Daniel Pop (Bucuresti) si Aurel Niamtu (Iasi), la editia a patra. Din Timisoara s-au remarcat: Doina Borda Eremia, Gheorghe Adam, András Csaba Molnos, Pera Todorovici precum si cativa compozitori-interpreti de romante: Traian Jurchela, Sonia Vlaicovici Butas si Livia Maria Ilcau, care au interpretat piese din creatia proprie.
inregistrari video complete au fost predate de organizatori la TVR Timisoara si Radio Timisoara dar au fost rareori cuprinse in emisiunile pe post ale acestor institutii. Tele Europa Nova a redat ȋnsa un ȋntreg festival (editia a patra).

A fost tiparita cartea “Roze pe Bega – 2014”, scrisa de prof. Mircea Aurel Ciugudean, continand materiale privind desfasurarea primei editii a festivalului. Ea poate fi descarcata de pe site-ul festivalului www.fundatiapolitehnica.ro, de la rubrica Arhiva.

Editia a cincea se va desfasura in 11-12 Septembrie 2019. Printre invitatii in recital la aceasta editie se numara interpreti cunoscuti de romante dinafara Timisorii: Zorina Balan din Craiova, Domnita Morosanu din Vaslui si Alexandru Demeter din Ponorel, judetul Alba, precum si locali: Gheorghe Adam, Sonia Vlaicovici Butas, Danut Irimia Bottner si Cristian Ioan Ardelean.

In 2018, festivalul a fost anulat din lipsa unor fonduri corespunzatoare ale Primariei. Festivalul urma sa fie dedicat Centenarului Romaniei si Bicentenarului Romantei. Reluand ȋn acest an festivalul, cu mentinerea dedicatiei (intarziate), el va fi si In memoriam Gelu Stan, fost membru de baza al juriului la primele patru editii si un sfetnic deosebit de priceput pentru organizator.

Conducerea muzicala a festivalului este incredintata aceluiasi lector dr. Horia Fagarasan (la pian) iar prezentatoarea festivalului va fi din nou doamna dr. Daniela Bacila. Orchestra, care poarta numele festivalului, este compusa din cei mai cunoscuti sapte instrumentisti timisoreni.

Intrarea in sala de spectacole “Capitol” a Filarmonicii Banatul este libera, pana la orele 18, in ambele zile de miercuri si joi, 11-12 Septembrie. Speram ca in Timisoara exista 870 de mari iubitori de romante care sa umple sala.

AUTOR: Prof. Mircea Aurel CiugudeanInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...