Cel mai modern aparat care depisteaza cu acuratete si fara durere afectiunile ochilor. Investigatii imagistice cu OCT la Spitalul CFR din Timisoara. Video

TIMISOARA. Se pot face investigatii imagistice de inalta acuratete la Spitalul Clinic CF Timisoara. OCT – Tomografia in Coerenta Optica – este cea mai moderna tehnica de investigare a ochiului.

OCT este aparatul care permite evaluarea sanatatii ochilor. Tomografia in coerenta optica permite diagnosticarea, tratarea, dar si urmarirea in timp a mai multor afectiuni oculare. Cu ajutorul aparatului, se pot vizualiza straturile retinei, obtinandu-se o imagine 3D a ochiului. Practic, este realizata o harta care contribuie la depistarea precoce a unor boli ale ochilor.

OCT-ul este similar ecografiei, insa, in locul ultrasunetelor, utilizeaza unda luminoasa in infrarosu care scaneaza straturile retinei si ale celorlalte componente ale globului ocular. Astfel, se obtin imagini ale unor sectiuni foarte fine, cu grosimi de ordinul micronilor, chiar sub 10 microni, si in felul acesta se realizeaza o vizualizare 3D a ochiului. Aceasta tehnica imagistica este noninvaziva, noncontact, nedureroasa, neiradianta, nu necesita anestezie. in acelasi timp, ne ajuta la stocarea imaginilor. Practic, putem urmari evolutia unei afectiuni in timp”, spune dr. Ileana Bosun – medic primar oftalmolog sef sectie oftalmologie Spitalul Clinic CF Timisoara.

Aparatul permite o scanare foarte rapida a ochiului cu ajutorul unei radiatii luminoase cu infrarosu. Imaginile obtinute astfel sunt la o rezolutie mare, ce permite identificarea modificarilor structurale ale ochiului. Practic, straturile retiniene pot fi foarte usor segmentate si masurate. Investigatia dureaza cel mult 10 minute, timp in care pacientul urmareste un spot luminos in interiorul aparatului. Scanarea se produce fara a intra in contact cu ochiul pacientului.

OCT-ul se foloseste si pentru analizarea nervului optic, dar si in depistarea afectiunilor vasculare ale retinei. Imaginile sunt folosite atat in scop de diagnostic, cat si de monitorizare a pacientului.

Investigatia este utila in stabilirea unui diagnostic precoce si in abordarea terapeutica adecvata. Printre afectiunile oftalmologice ce pot fi depistate se numara: glaucomul, care reprezinta o deteriorare a celulelor ganglionare ce poate duce la pierderea acuitatii vizuale, degenerescenta maculara legata de varsta, care face ca imaginea sa fie neclara si distorsionata, retinopatia diabetica, ce duce la deteriorarea retinei la persoanele cu diabet, edemul macular, care duce la riscul pierderii vederii, gaura maculara, tractiuni vitreoretiniene, care pot genera dezlipirea retinei, decolarea de retina, avand ca efect pierderea partiala sau totala a vederii. Practic, informatiile pe care le putem afla dintr-o asemenea investigatie imagistica sunt numeroase”, mai spune dr. Ileana Bosun – medic primar oftalmolog- sef sectie oftalmologie Spitalul Clinic CF Timisoara.

Totodata, OCT este singurul aparat care permite depistarea edemului subretinian.

 

Medicii recomanda ca, in cazul persoanelor cu afectiuni oculare, dupa varsta de 40 de ani, investigatiile sa fie efectuate de doua ori pe an.

OCT-ul a fost achizitionat prin programul POIM de dotare a Spitalului Clinic CF Timisoara

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...