Cel mai mare geograf al lumii interbelice, onorat la Universitatea de Vest Timisoara. Omagiul ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, absolvent de Geografie la Cambridge

TIMISOARA. Universitatea de Vest din Timisoara a fost gazda unei conferinte dedicate personalitatii lui Emmanuel de Martonne, geograf care a pus umarul la stabilirea granitelor Romaniei Mari in urma cu un secol. Pe unul dintre holurile institutiei a fost dezvelita o placa in memoria geografului francez.

La conferinta organizata de Facultatea de Geografie si denumita „Romania la Centenar. Evocari, mize geopolitice, proiecte nationale. Rolul lui Emmanuel de Martonne” au participat personalitati ale culturii timisorene, reprezentanti ai Academiei Romane, ambasadorul Marii Britanii, tara care a sprijinit formarea Romaniei Mari in urma cu un secol.

Una dintre prezentari i-a apartinut ambasadorului britanic Paul Brummel, absolvent al facultatii de Geografie al Universitatii Cambridge, cel care alaturi de prorectorul UVT Madalin Bunoiu si de reprezentantul Centrului Cultural Francez, Delia Craciun, a dezvelit si o placa comemorativa a lui Emmanuel de Martonne. Placheta a fost realizata de Teo Papadopol, un student in anul 1 la Facultatea de Arta si Design.

 

Am fost invitat si a fost o placere sa accept pentru ca il consider pe De Martonne nu numai un mare geograf, dar si un mare prieten al Romaniei, si cred ca in acest an al centenarului este potrivit sa se faca o conferinta despre contributia pe care a avut-o Emmanuel de Martonne si in dezvoltarea geografiei in Romania, dar si in contextul conferintei de pace de dupa Primul Razboi Mondial. El trebuie sarbatorit pentru ca a cunoscut bine Romania si a fost un om de stiinta riguros. Si Marea Britanie si Franta au sprijinit Romania la conferinta de pace care a dus la dublarea suprafetei tarii, dar si la consolidarea noului stat si Regatul Unit al Marii Britanii va ramane intotdeauna un prieten al Romaniei. Am venit cu drag la Timisoara. Din pacate mandatul meu de ambasador se incheie in luna iunie, dar sunt absolut sigur ca ma voi intoarce la Timisoara in 2021 cand orasul va fi capitala culturala„, a declarat Paul Brummel, ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania.

Emmanuel de Martonne a ajuns in Romania la inceputul secolului 20 si a studiat mai intai Carpatii Meridionali, pe care el i-a numit Alpii Transilvaniei. De Martonne a fost desemnat expert al Comitetului de studii de pe langa Conferinta de Pace de la Paris (1919-1920) in cadrul tratativelor de incheiere a pacii după Primul Razboi Mondial, fiind principalul autor al recomandarilor făcute, cu obiectivitate, guvernului francez, privind teritoriile ce urmau sa fie recunoscute Romaniei si Poloniei prin tratatele de pace.

El a fost un mare geograf, a venit de tanar in Romania, atunci cand nu era mare, dar avea un potential extraordinar, un om inteligent, un om cultivat, sanatos. Si fizicul conteaza in anumite situatii, mai ales in geografie, pentru ca de Martonne a trebuit sa faca foarte mult teren pentru a cunoaste Romania si romanii in intimitate…Sarbatorim anul acesta centenarul Romaniei mari si ii datoram lui de Martonne in buna masura o parte din traseul granitelor pe care le-a avut Romania mare si pe care le are si astazi Romania. Pentru ca acele granite la care a lucrat de Martonne cu asiduitate, si pe care le-a argumentat ca bun cunoscator al terenului, adica granitele de vest ale tarii sunt si astazi intacte. Acestea nu s-au modificat. Daca, de exemplu, si o spun fara nicio reticenta, orasele Arad, Oradea, Satu Mare, si chiar Timisoara, sunt in Romania si nu intr-o alta tara astazi, i se datoreaza in buna masura lui de Martonne„, a spus profesorul Nicolae Popa, presedintele filialei Timis a Societatii de Geografie.

La evenimentul gazduit de Universitate de Vest au participat si reprezentanti ai universitatilor din Bucuresti, Cluj, Iasi si Craiova, dar si studenti din centrul universitar timisoarean. Conferinta nu a insemnat doar prezentari din punct de vedere geografic sau istoric a activitatii lui Emmanuel de Marton. Participantii au fost invitati si la o plimbare prin centrul Timisoarei, ce l-a avut drept ghid de asistentul universitar Alexandru Dragan.

Trebuie mentionat de asemenea si faptul ca in Timisoara exista si o strada ce poarta numele geografului Emmaenuel de Martonne, care se afla in sudul orasului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.