Noutati :

Cel mai important festival international de literatura din vestul Romaniei, neinteresant pentru administratia Fritz. A fost respins de la finantare de catre Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara. Mesajul scriitorului Robert Serban

27 aprilie, 2022 - 10:00 PM
Autor: Redactie      
Categorie: CULTURA
16

TIMISOARA. Randuri pline de revolta, asternute online de catre unul dintre cei mai reprezentativi si talentati scriitori ai Timisoarei. Robert Serban se arata uluit de fapul ca Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara, infiintat in urma cu cateva luni de Dominic Fritz, care decide cum se impart finantarile pentru cultura, a respins unul dintre cele mai importante evenimente de mare tinuta ce au loc in oras de mai bine de un deceniu – FILTM. Este vorba de Festivalul International de Literatura care, de-a lungul timpului, a strans laolalta condeie premiate in Europa si chiar nominalizati la Nobel.

CITESTE SI: Dominic Fritz, ‘facut mincinos’ de administratorul judiciar al Colterm. Afirmatiile de dupa perchezitiile DNA de la Primaria Timisoara, demontate cu dovezi de firma de insolventa. Bate falimentul la usa 

Iata, integral, mesajul lui Robert Serban!

Fiindcă anul viitor Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, am tot fost întrebat, de prieteni și cunoscuți din țară și din străinătate (ba chiar și din Timișoara), dacă știu ce evenimente mari/tari se anunță, aici, la noi, pentru 2023. Mai în glumă, mai în serios, răspundeam: Festivalul Internațional de Literatură, ediția a 12-a. Ei bine, nu mai am acest răspuns. Proiectul FILTM, care anul acesta împlinește 11 ani de existență, nu a primit finanțare din partea Centrului de Proiecte Timișoara, instituție subordonată Primăriei Timișoara.
Juriul ales de conducerea acestui centru a considerat că cele 10 ediții ale celui mai important festival de literatură din Vestul României n-au contat și au decis că FILTM nu este… eligibil.
Recunosc, n-am crezut că s-a putut întâmpla asta. Mi-am zis că e o glumă. Una proastă rău. Cum, când e vorba despre un eveniment cu adevărat important pentru cultura scrisă a Timișoarei, la care, de-a lungul celor zece ani, au participat mii de iubitori de literatură și sute de scriitori de primă mână, de la autori tineri, până la cei consacrați și traduși în zeci de limbi, distinși cu importante premii naționale și internaționale. Apoi, la anul, orașul nostru va fi Capitală Culturală Europeană, are nevoie de evenimente serioase, care să conteze pentru cei care vor veni aici, pentru cei care sunt de aici.
Mi-a trecut consternarea produsă de decizia juriului ales de Centrul de proiecte și am depus contestație la această decizie, crezând că oamenii din juriu (oameni care ar trebui să aibă vocația culturii scrise, cu palmares în cultura scrisă, cu notorietate în acest domeniu, cu un CV din care n-ar avea cum să absenteze cărțile pe care chiar ei le-au scris) vor repara greșeala. Da’ de unde! Contestația noastră, argumentă punctual, se pare că nici n-a fost băgată în seamă.
Acest proiect care a întărit poziția Timișoarei pe harta culturală a României a primit, până acum, finanțare din partea Primăriei Timișoara. De ce? Fiindcă e evident pentru cei care au participat la festival timp de un deceniu că e vorba de un eveniment real. Cum să-ți imaginezi că tocmai în ajunul anului în care orașul nostru ar trebui să-și contureze și mai pregnant profilul cultural și să pună accent, în primul rând, pe evenimentele deja existente, care s-au dovedit cu impact la public, un festival de talia FILTM va fi ignorat de către instituția din subordinea Primăriei Timișoara, creată ca să se ocupe, între altele, de programul viitorului an?
Se cade să scriu câteva nume de scriitori care au onorat Timișoara cu prezența lor, în acești 10 ani: Slavenka Drakulic (opozantă înverșunată a lui Miloșevici și a regimului acestuia), Iuri Andruchovîci (cel mai tradus autor ucrainean al momentului), Viktor Erofeev (opozant „veteran” al regimului Putin, unul dintre cei mai cunoscuți autori din Rusia), Laszlo Krasznahorkai (autor maghiar, laureat al Man Booker Prise, pe lista candidaților la Premiul Nobel), Ludmila Ulițkaia (celebră scriitoare rusă, aflată momentan în exil, voce opozantă a regimului Putin, aflată pe lista candidaților la Premiul Nobel), Serhii Jadan (autor ucrainean, mobilizat pe frontul de război, recent propus pentru Premiul Nobel 2022 pentru civismul textelor sale și atitudinea sa pe frontul din Ucraina), Juan Gabriel Vasquez (unul dintre cei mai bine cotați autori sud-americani), Adam Michnik (cunoscutul scriitor disident și apărător al drepturilor omului din Polonia), Dorin Tudoran, opozant deschis al regimului Ceaușescu, Cetățean de Onoare al Timișoarei, Cătălin Dorian Florescu, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți scriitori de limbă germană, câștigător a numeroase premii internaționale de literatură, născut la Timișoara, Mircea Cărtărescu, cel mai apreciat scriitor român contemporan, propunerea României pentru Premiul Nobel, Pascal Bruckner (unul dintre cei mai importanți intelectuali și scriitori ai Europei).

Pe site-ul FILTM (www.filtm.ro) se regăsesc toți autorii străini și autorii români ai care au participat la festival. Și sunt mulți și foarte buni! Iar lor li se adugă partenerii fideli ai FILTM: jurnaliști, edituri, posturi de radio-tv, instituții culturale românești.
Centrul de proiecte Timișoara a alocat, anul acesta, la capitolul Cultură Scrisă, un buget mic, raportat la celelalte domenii culturale. Cu toate acestea, în urma afișării rezultatelor am constatat că la Cultură Scrisă au primit finanțare organizatii care au ca obiect de activitate alte domenii, dar au făcut proiecte cu vagi accente pe literatură (arhitectura, muzica etc). Iar bugetele acestor noi proiecte sunt duble și triple față de ceea ce a cerut FILTM. Păi nu e ciudat?!
Iar asta când regulamentul de finanțare a apărut fără să fi fost în dezbatere publică (de exemplu, la Consiliul Județean Timiș regulamentul pentru finanțările pe 2022 stă acum în dezbatere publică). Centrul de Proiecte, o instituție tânără și crudă, a schimbat, în doar cîteva luni, regulile privind definirea proiectelor prioritare: spre deosebire de sesiunea de finanțare de anul trecut, acum a definit „proiectele prioritare” și în termeni financiari, propunând limita minimă de buget de 250.000 de lei. Or, FILTM nu are nevoie de așa o sumă uriașă, pentru că festivalurile de literatură nu costă atât. De ce să cerem aiurea și să tocăm aiurea? Sunt bani publici, oameni buni! Iar acea “limită” de 250.000 lei de cheltuit minim nu exista la aplicațiile de anul trecut.
Am scris în textul contestației faptul că până și azi, când imaginea contează mai mult decât oricând, se văd rapid și grotesc, prin deciziile care se iau, diferențele dintre cei care sunt formați de/în cultura scrisă și cei care au ignorat-o sau nu i-au dat importanță. Se văd diferențele între cei care au răsfoit și cei care au citit și citesc.

FILTM pledează, de 10 ani, pentru citit. Întotdeauna, evenimentul acesta a fost însoțit de cărțile autorilor invitați. Publicul a avut acces la ele, cum a avut acces la textele care s-au citit în cadrul FILTM. Și s-a citit an de an, chiar și în pandemie. FILTM consideră cartea una dintre pietrele de temelie ale umanității și culturii noastre. Iar cartea înseamnă, nu-i așa, chiar cultură scrisă.
Vom continua să facem acest festival și sigur vom găsi sprijin pentru el. Oamenii au nevoie să vadă, să asculte și să citească scriitori importanți. Cititul rămâne un exercițiu intelectual fundamental și formator și suntem datori să-l promovăm continuu.
Ce evenimente mari/tari se anunță aici, în Capitala Banatului, pentru 2023? Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara„, a transmis scriitorul Robert Serban.

Proiectele admise la finantarile Primariei Timisoara prin Centrul de Proiecte al administratiei Fritz pot fi consultate AICI.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 16comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. „când aud de cultura, i-mi vine să scot pistolul”. Este valabil pentru ftitzzzzz!

 2. am citit cu atentie pana sa imi dau seama de fapt ce se doreste. era clar si pentru ei ca nu pot sa aplice la finantare. asa cum este clar ca pana in octombrie mai au timp sa aplice, anul trecut au fost vreo 10 apeluri din alea de finantare proiecte culturale, deci nu e stres. insa, care e cel mai bun mod de a face reclama la un eveniment de care nu a auzit nimeni timp de 10 ani ? dai vina pe primar si activezi toate grupurile si retelele care sunt platite de 2-3 ani ca sa faca antireclama la USR ! tactica perfecta ! incep sa auda timisorenii de un „festival” unde scriitorii isi prezinta unii altora ce au mai scris

  • ai dreptate @Bocsig…ce altceva putea sa inteleaga un usr-ist ca tine?

  • Ce sa ceri de la usr-isti? Ma apuca toti dracii cand imi amintesc declaratia idiotului aluia de senator USR fara de scoala, Raul Trifan, care zicea ca el citeste carti cand spala vasele. Aplaudacii lui Fritz n-au auzit macar de vreun scriitor din cei pomeniti de Robert Serban. Lasati cultura, ca e nevoie de bani pentru festivaluri curcubeu, cu nua oranduire ce carmuieste Timisoara.

  • Ce cultura, ce festival de literatura… hai sa fim seriosi, majoritatea usereilor n-au deschis vreo carte-n viata lor, se vede dupa cat de agramate le sunt comentariile in care isi apara idolul, dupa saracia de vocabular… Apoi, daca lor nu le-a placut scoala, cum sa aloce bani pentru acest tip de cultura? n-au cum sa inteleaga informatii simple, daramite texte profunde…

 3. Ce nesimtit este acest Robert Serban! Are o sinecura la Aquatim de vreo 7000 lei / luna. Aquatim este subordonata primariei! Nu este destul ca orasul il tine pe el si familia lui ! Daca stai sa te gandesti pentru ce? Pentru ca domnul inginer (ratat) a descoperit ca are talent literar si ne rasfata cu productii submediocre! De ce sa nu dea orasul bani si pentru ca dl ing vrea o manifestare europeana, care sa il faca vizibil si dincolo de fruntariile tarii! Poate isi rezolva in felul asta si niste concedii superbe si subventionate.

  • Care familie? Și- a părăsit nevasta cu doi copii pentru una mai tânără.

 4. Aceeasi poveste si la Craiova ,cu festivalul Mihai Eminescu , unde un usr-ist se impotriveste. Asa va trebuie daca ati votat aceste scursuri retardate , neo -marxiste , grobiene ,anti nationaliste .Itzic Fritz dezertor !!!!

 5. pai nu robert serban, tolcea marcel si altii au cantat in struna celor care acum conduc timisoara si fac ce vor ????

 6. Trecem peste greșelile și dezacordurile gramaticale ale domnului Șerban. Că pe Facebook merge oricum. Cunoscătorii limbii române știu ce zic. Dar, vorba lui @fan, cine organiza proteste în fața Primăriei (unde nu-ți trebuie aprobare) de susținere a lui Fritz și împotriva antisemitismului și xenofobiei (ce antisemitism și xenofobie la Timișoara?!) Te pomenești că s-o fi rupt ața dintre Fritz și literați? Citind textul supărat al lui Șerban, constat că organizatorii și-au făcut un titlu de mândrie din a invita tot soiul de dizidenți. Nu c-ar fi fost nu știu cât de buni (deh, gusturi și gusturi), dar erau dizidenți! Ba și catindați la Nobel… De parcă pe noi ne interesează cine-i dizident în țara lui. Da, păcat de festival, dar cred că este un duș rece pentru crema literară timișoreană (cam aceeași de decenii întregi…, de parcă a secat fântâna cu talente). Și mă îndoiesc că în juriu există doar analfabeți funcționali (așa cum sugerează distinsul domn inginer de la Aquatim…), fie aceștia de la USR sau din alte partide politice.

  • Distinsul inginer Robert Serban este de fapt o nulitate, atât ca inginer, dar mai ales ca scriitor. Auzi tu, el olteanul din MH, care abia s- a târât pe la Instalații in Constructii de la Facultatea de Constructii, reprezinta Timcultura! Probabil o fi bun canalizare, căci literatura produsa de el miroase precum canalele din Timisoara, in plina vara și- n lipsa ploilor.

 7. As încuraja şi finanța cluburile si grupurile
  reprezentative. Helion, șah în parc, rebus etc…

 8. fals! nu a fost respins ! a facut un proiect slab si a luat punctaj mic, sub linie. poate oricine sa vada rezultatele, sunt publice

  • Si ce proiecte au luat punctaj maxim? 3 zdrente mazgalite care simbolizeaza toleranta si incluziunea? Ciudate mai sunt valorile acestui Centru de hipsteri!

 9. Roberte tata…unde sunt „colegii tai intelectualii” (daca ma intelegi?:))) acuma? Ca intelectualii l-au sustinut pe Fritz si acuma???hahaha…vorba veche romaneasca: „unde e multa minte e si multa prostie”. Hai noroc!

  • ,,Intelectualii” din Timișoara care l-au susținut pe Fritz sunt la festivalul călăuzelor și migrantilor și la festivalul LGB-istilr, nu au nevoie de festival de literatură internațional, să nu mai vorbim de festivalul Timfloralis!!