Cel mai important eveniment editorial si de arta din Timisoara! Cand si unde are loc?

TIMISOARA. In Galeria Mansarda a Facultatii de Arte si Design din Timisoara, va avea loc, Joi, 12 noiembrie, de la ora 18.00, lansarea albumului de arta ”Martori”, al artistului vizual Cristian Sida, aparut la Editura Brumar / Cosmopolitan Art 2015. Evenimentul va fi prezentat de profesorul, scriitorul si publicistul Marcel Tolcea.

Lansarea, arata artistul, se va face in prezenta a 50 de ”Martori” (opera de arta care vor sta pe simeze).

Volumul bilingv (romana – engleza) editat de Georg Lecca, unul dintre cei mai mari colectionari de arta romaneasca, este, in 220 de pagini, o mostra de arta contemporana dusa la cel mai inalt nivel. in el sunt reproduse lucrarile ”Martori”, o serie la care Cristian Sida a lucrat mai multi ani. Artistul semneaza, deopotriva, si textul albumului.

Seria de lucrari intitulate ”Martori”, reprezinta cateva sute de schite, pe panza sau hartie, unele mai sumare, altele foarte elaborate, ale chipurilor personajelor din lucrarile finale, realizate in perioada 2009 – 2015. ”Imi dau seama ca in toate aceste schite, numite pe parcurs ”Martori” – sunt eu. Sunt eu cu eul meu liric colectiv, eu plin de martori, eu plin de suspecti, de personaje chinuite. Ma intreaba toti de ce nu pictez personaje care zambesc. in poza nu ma uit in obiectiv, iar cand sunt singur nu zambesc! Sunt timid! Dar culorile? Culorile sunt aceleasi, posedate de lumina de griuri de violet de verde-oliv”, spune Cristian Sida.

Cristian Sida este unul din cei mai bine cotati artisti vizuali romani contemporani. Asa cum se intampla, ironic, e binecunoscut in strainatate, inainte de locul sau natal. Timisorean prin adoptie, aradean prin nastere, Cristian Sida e pe jumatate rezident in Franta unde, are, de ani buni, proiecte artistice de anvergura. (Bunaoara anul trecut a finalizat picturi murale monumentale care impodobesc cladirile din Mericourt, in Regiunea Nord Pas de Calais, Franta, in cadrul unui proiect al muzeului Louvre / Lens.) Doctor in arte vizuale, cu studii la Panteon Sorbonne Paris 1, Cristian Sida are 41 de ani si este conferentiar la Facultatea de Arte si Design Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...