Cel mai important eveniment din domeniul economic, Adunarea Generala Anuala a Federatiei Camerelor de Comert Dunarene, a avut loc la CCIA Timis

TIMISOARA. Cel mai important eveniment economic al anului, Adunarea Generala Anuala a Federatiei Camerelor de Comert Dunarene, a fost gazduit, in premiera, de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis. Intalnirea s-a defasurat la Centrul Regional de Afaceri din Timisoara si a strans laolalta experti in domeniul economic din tarile dunarene, dar si din Istanbul.

Sedinta a fost deschisa de András Rév, presedintele FCCD si de Florica Chirita, presedintele CCIAT si gazda evenimentului, care au vorbit despre importanta Federatiei, dar si despre planurile pe care le contureaza pentru perioada urmatoare.

Pentru noi si pentru toate camerele de comert este foarte importanta aceasta intalnire, pentru ca sa stiti ca nu a fost usor sa-i convingem ca Adunarea Generala a Camerelor de Comert Dunarene sa aiba loc la noi in Timisoara. Speram ca anul viitor, in februarie-martie sa organizam si un forum la care sa participe si firmele. De la acest eveniment avem multe asteptari, asa cum am spus scopul intalnirii este promovarea obiectivelor Uniunii Europene din partea Federatiei, de asemena Federatia este tot timpul in legatura cu camerele de comert transfrontaliere si nu numai, si de aici evenimentele si actiunile vor fi in fiecare an, noi credem trei, patru. Conteaza foarte mult sa ai 16 camere de comert din 8 tari care sa fie reunite toate la un loc, presedintii camerelor care au totusi posibilitatea de a aduce langa ei firme importante si intalnindu-se astazi, noi putem sa contribuim la multiplicarea actiunilor care au fost pana acum. Suntem pentru prima data gazde la aceasta adunare generala. Sunt convinsa ca fiecare reprezentant al tarilor respective va veni cu propuneri pentru anul viitor”, spune Florica Chirita, presedintele CCIA Timis.

Dupa mult timp avem posibilitatea sa ne intalnim cu totii ceea ce e foarte important, pentru ca din cauza pandemiei COVD, doi ani nu am putut organiza intalniri. Anul trecut a mai fost organizata o astfel de intalnire la Istanbul, dar doar cativa oameni au putut sa ajunga, acum speram sa fie mai multi membrii, aici la intalnirea de la Timisoara. Ne bucuram si am acceptat cu placere invitatia din partea Camera de Comert Timis si speram ca dupa aceasta perioda dificila sa ne reorganizam si sa reluam activitatea normala a camerelor dunarene”, spune Andras Rev, presedintele Camerelor de Comert Dunarene.

In cadrul Adunarii au fost puse in dezbatere o serie de probleme organizatorice, dar si de natura strategica. Practic, au fost prezentate raportul activitatilor desfasurate de Federatie de la adunarea generala din septembrie anul trecut, raport financiar, oportunitati de proiecte finantate de UE, prezentarea unui eveniment ce urmeaza a avea loc la Budapesta – Product Fair in Royal Castle of Budapest, posibilitatea organizarii evenimentului DUNAUFEST, organizat in iulie la Ulm, si in celelalte tari dunarene, prioritatile Federatiei pentru perioada 2022/2023, stabilirea datei si locatiei urmatoarei sedinte.

Ma bucur ca se face aceasta intalnire in Romania, la Timisoara, datorita presedintelui Camerei Timis, avem colegii din toata zona Dunarii si nu numai, pentru ca sunt si de la Istanbul, iar in urma acestei intalniri speram sa dezvoltam colaborarea camerelor de comert si industrie din zona dunareana si in special sa dezvoltam mediul de afaceri din zona noastra si aici ma refer la Europa, prin proiecte comune. Pentru noi cea mai mare provocare este sa facem Dunarea navigabila dintr-o parte in alta, in asa fel in cat cele doua puncte de blocaj, care exista pe Dunare, in Bulgaria si Ungaria sa dispara in asa fel incat marfurile de la Constanta-Sulina sa ajunga pana in Marea Nordului. Avem semnale ca se lucreaza in Bulgaria la acest proiect, sa speram ca si cu Ungaria vom reusi sa facem acelasi lucru”, a declarat Iuliu Stocklosa, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Bucuresti.

Este o oportunitate pentru noi toti sa devenim parteneri si sa dezvoltam proiecte pentru Bulgaria si Romania. Noi reprezentam Camera de Comert si Industrie Vratsa din Bulgaria situata in apropierea granitei si avem o cooperare buna cu partenerii romani, noi am avut mai proiecte cu partenerii romani si suntem convinsi ca vom pastra buna colaborare si pe viitor. Ne asteptam ca in urma intalnirii de azi la noi parteneriate”, a spus Maja Milova – Camera de Comert Vratsa Bulgaria.

Importanta acestor intalniri regionale sunt foarte importante, la fel si tarile dunarene pentru economia Serbiei, pentru ca economia noastra are un surplus in ceea ce priveste exporturile pentru cele sase tari dunarene. in urma acestei intalniri ne asteptam sa reconsolidam relatiile, investitii economice si sa cooperam in mai multe domenii. Cea mai mare provocare ar fi sa devenim o singura economie, toate tarile sa investeasca si sa coopereze in acest scop”, a spus Igor Kronja – consilier al presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Serbiei.

Avem o serie de asteptari in urma acestei intalniri, insa trebuie sa vedem practic provocarile zilnice, precum criza energetica, schimbarile climatice, razboiul din Ucraina si multe altele si trebuie sa ne dam seama ca doar o singura tara nu poate rezolva aceste probleme, ci trebuie sa lucram impreuna. Ma bucur ca a fost organizata aceasta intalnire pentru ca cred ca avem sansa sa contribuim la rezolvarea problemelor pe viitor. Concret sunt subiecte la care lucram sunt legate de traficul aerian, traficul rutier si traficul pe Dunare, al doilea subiect este educatia, care este cheia pentru multe provocari din viitor, iar in al treilea rand vom aborda problemele aglomerarii oraselor, presiunea din zona centrala, vom analiza situatia din alte orase. Acestea ar fi punctele pe care le vom discuta astazi”, a precizat Christian Moser, vicepresedinte al Camerei de Comert al Austriei Inferioare si vicepresedinte al Colegiului de Conducere al Federatiei Camerelor de Comert Dunarene.

La finalul intalnirii, reprezentantii camerelor de comert au avut ocazia sa faca turul orasului si sa participe la o degustare de vinuri – prilej de a descoperi Timisoara prin istoria si arhitectura sa cat si povestea de succes a vinului de Recas.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.