Cei mai mici pacienti, cei mai mari luptatori. Spitalul Premiere din Timisoara, locul in care copiii care se nasc prematur primesc o noua sansa la viata, gratie echipei de specialisti si dotarilor de ultima generatie din unitatea medicala. Video

TIMISOARA. An de an, nu mai putin de 15 milioane de bebelusi se grabesc sa vina pe lume. Forta lor, iubirea parintilor, sustinerea, devotamentul si implicarea medicilor si asistentelor de Neonatologie si Obstetrica Ginecologie sunt celebrate, in fiecare an, in 17 noiembrie, de Ziua Mondiala a Prematuritatii.

In aceasta zi, medicii specialisti din intreaga lume isi propun sa cresca gradul de constientizare asupra numarului tot mai mare al nasterilor premature si al complicatiilor asociate acestora.

Cauzele unei nasteri premature sunt multiple. Pot fi cauze cronice, care se dezvolta pe parcursul sarcinii – infectiile, diabetul, hipertensiunea. Mai sunt cauze acute, in care se rup membrane spontan si, binenteles, sunt sarcinile multiple, unde sunt gemenii, tripletii, si cu care ne confruntam in, poate, 10% din cazuri.
Preluarea pacientului se face tot timpul constienti fiind ca situatia parintilor, ca si cuplu, este una delicata. S-a schimbat un pic planul de nastere. Deseori, cand ne facem planuri cu parintii, este totul roz, dar in aceste cazuri este un roz mai temperat. Si atunci ne asiguram ca parintii inteleg ca ingrijirile vor fi foarte bune, ca vor fi informati tot timpul despre ceea ce se intampla. Comunicarea cu ei este foarte buna, atat pe timpul spitalizarii, cat si dupa ce se externeaza. Echipa de neonatologi este foarte deschisa, avem un salon  special in care parintii pot sa vina sa stea cu copilul. Asiguram un circuit care sa le fie foarte facil. Avem o echipa care are un psiholog dedicat pentru cazurile acestea, care discuta cu parintii si antenatal, ceea ce e foarte important
”, spune dr. Bogdan Cioata – Seful sectiei de Obstetrica – Spitalul Premiere.

 

Copiii nascuti prematur, adica inainte de saptamana 37 de sarcina, au nevoie de ingrijire speciala, astfel ca atat dotarea spitalului, cat si pregatirea medicilor sunt esentiale pentru cresterea si dezvoltarea cat mai buna a micutilor.

Dotarea Sectiei de Neonatologie este extrem de importanta. Dotare inseamna atat aparatura, cat si personal medical. E clar ca avem nevoie de incubatoare, pentru a incerca sa imitam pe cat mai mult posibil mediul intrauterin. Rolul nostru este sa incercam sa imitam cat mai mult mediul care sa-l ajute sa creasca mai usor si intr-un ritm bun.
In Sectia de Neonatologie a Spitalului Premiere, care este o sectie noua, moderna, inaugurata anul trecut, avem toate dotarile necesare: aparatura de ultima generatie, pornind de la incubatoare, ventilatoare, injectomate, lampi de fototerapie, suport respirator non invaziv. Absolut tot ceea ce avem nevoie spitalul nostru detine in dotare
”, a explicat dr. Daniela Popescu – medic sef Sectie Neonatologie – Spitalul Premiere.

Medicii le recomanda viitoarelor mamici sa faca, in timpul sarcinii, toate testele si screening-urile necesare, astfel incat sa previna sau, daca este cazul, sa intervina la timp, in asa fel incat micutii sa vina pe lume sanatosi.

Medicina materno-fetala contribuie la monitorizarea sarcinilor si la modificarea prognosticului, acolo unde este cazul, prin cele trei screening-uri in cele 3 trimestre de sarcina.
In trimestrul intai, care vizeaza depistarea si categorisirea sarcinilor in categorie de risc crescut sau scazut, si depistarea anomaliilor fetale si a riscului de preeclamsie.
Noi, in Spitalul Premiere, avem centrul de medicina materno-fetala, unde efectuam toate cele trei screening-uri specifice pe sarcina.
Daca am vorbit de primul trimestru, am sa trec la trimestrul al doilea. Aici verificam anatomia fetala, pentru a ne asigura ca, din punct de vedere structural, se dezvolta asa cum ne dorim si, de asemenea, monitorizam si colul uterin.
In trimestrul al treilea verificam din nou structurile anatomice, pentru ca fatul sufera schimbari si, de asemenea, vom pune accent si pe asigurarea unei cresteri optime a fatului si o functionare a placentei corespunzatoare. Tot in aceasta perioada putem sa identificam si fatul care nu creste asa cum ar trebui, conform varstei fetale si, daca este cazul, putem sa intervenim”, spune dr. Alexandra Butean-Oniga – Medic specialist Obstetrica – ginecologie – Spitalul Premiere, specializat in medicina materno-fetala.

Sansele de supravietuire ale copilului prematur cresc exponential daca micutul este ingrijit intr-o Sectie de Terapie Intensiva Neonatala in care exista echipamente si tehnologii moderne, dar mai ales personal medical foarte bine pregatit in ingrijirea prematurilor si a nou-nascutilor in stare critica.

VIDEO by George Stefanita

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.