Noutati :

Cealalta Tara, spectacolul care impleteste 3 romane ale Hertei Muller, care a cucerit Timisoara. Sarbatoarea teatrului continua!

17 mai, 2017 - 10:28 AM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. O multime de timisoreni s-au bucurat de o noua reprezentatie din cadrul Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Romanesti, FEST-FDR2017.

La Sala 2 a Teatrului National au urmarit Cealalta Tara, in regia lui Alexandru Istudor.

Cealalta Tara le-a oferit un scenariu dramatic adaptat dupa 3 romane de Herta Muller: Calatorie intr-un picior, Omul este un mare fazan si Inca de pe atunci vulpea era vanatorul.

Spectacolul a urmarit istoria personajului Irina si a familiei ei din Romania anului 1989 si incercarilor acestora de a parasi tara cu destinatia Germania. Piesa a explorat o serie de aspecte asociate cu emigrarea, fenomen legat intrinsec de istoria recenta a Romaniei. Textul a propus publicului o examinare complexa a fenomenului emigrarii, nuantand atat cauzele si resorturile deciziei personajelor de a-si parasi tara, cat si efectele si provocarile carora acestea sunt nevoite sa le faca fata odata ajunse in noua patrie.

Regizorul Alexandru Istudor a condensat trei dintre romanele scriitoarei nascute in Banat intr-un text ce reda povestea personala, cautarea de sine si neimplinirea de sine intr-un joc al dublei identitati.
Spectatorii au fost incantati de intalnirea cu universul Hertei Muller.

FOTO: Virgil Simonescu

Iata mai jos ce urmeaza la FEST FDR Timisoara 2017

 

Miercuri, 17 mai la ora 19.00, la Studio „Uțu Strugari” – „Aniversarea”, de Jeroen van den Berg, regia Traian Soimu, iar de la ora 21.00, la Sala 2 – „Frati” de Dave Williams, regia Florin Piersic jr

De la ora 22.00, in Piata Victoriei se va desfasura spectacolul ”The Blind” sustinut de Teatr Kto, Polonia (Outdoor).

Joi, 18 mai, la ora 18.00, in Sala Mare are lor spectacolul „Iata femeia pe care o iubesc” de Camil Petrescu, regia Mihaela Lichiardopolde, iar la ora 21.00, in Sala 2 a TNT va avea loc spectacolul ”Toys: A dark fairy tale” de Saviana Stanescu, regia Tompa Gabor, J.U.S.T. Toys Productions, S.U.A. (spectacol in limba engleza cu supratitrare in limba romana).

De la ora 22.00 in Piata Victoriei este programat spectacolul ”The Blind”, sustinut de Teatr Kto, Polonia (Outdoor).

Vineri, 19 mai, de la ora 19.00, in sala Studio „Utu Strugari” a TNT are loc spectacolul ”Pe jumatate cantec”, textul si regia Crista Bilciu, Teatrul de Foc, Bucuresti, iar de la ora 21.00, la Sala 2 a TNT are loc spectacolul ”Open” de Ana Cucu Popescu, regia Leta Popescu, Asociatia Reciproca in parteneriat cu Federatia Fabrica de Pensule si Asociatia GroundFloor Group, Cluj

Sambata, 20 mai, la ora 18.00, la Sala Mare are loc spectacolul „O scrisoare pierduta” de I.L. Caragiale, regia Ada Lupu Hausvaterde, iar la ora 21.00, la Sala 2 a TNT are loc spectacolul ”Marti”, de Csepei Zsolt & Echipa, regia Sipos Krisztina. Váróterem Projekt, Cluj.

Duminica, 21 mai sunt programate patru spectacole. Primul are loc la ora 17.00 la sala Studio „Utu Strugari” a TNT spectacolul ”Nina” de Matei Visniec, regia Alexandru Maftei, Teatrul de Comedie Bucuresti. Al doilea spectacol, de la ora 19.00, la Sala 2 – ”Obsesii” de Claudiu Sfirschi–Laudat, dupa texte de Margarita Karapanou, regia Yannis Paraskevopoulos, ARCUB.

Cel de-al treilea eveniment care se va desfasura in Parcul Civic, langa Sala 2. Este vorba de un concert sustinut de trupa Subcarpati (Outdoor).

Tot duminica, de la ora 21.00, la Sala 2 este programat spectacolul ”Artists talk”, un spectacol de Gianina Carbunariu, ARCUB si Asociatia Piese Refractare, Bucuresti.

Luni, 22 mai, la ora 19.00, la Studio „Utu Strugari” are loc spectacolul „Oxigen” de Ivan Viripaev, regia Alexandru Mihaescu

Marti, 23 mai, de la ora 18.00, la Sala Mare a TNT are loc spectacolul ”Bucuresti 41 – Tur retur”, scenariu de Andreea Chindris, Alexa Bacanu si Alexandru Berceanu, regia Alexandru Berceanu, Teatrul Evreiesc de Stat, Bucuresti (spectacol itinerant). De la ora 21.00, la Sala 2 va avea lco spectacolul ”insemnarile unui nebun” de N.V. Gogol, regia Viktor Bodó, Teatrul Katona József Budapesta / Casa de Productie Orlai / FÜGE / Asociatia MASZK, Ungaria (spectacol in limba maghiara cu supratitrare in limba romana), iar de la ora 22.00, in Piata Victoriei – Groupe Urbain d’Intervention Dansée – extraits du répertoire d’Angelin Prejlocaj, Compania Ballet Preljocaj, Franta/ (Outdoor)

Miercuri, 24 mai, de la ora 18.00 in Sala Mare a Teatrului National Timisoara este programat spectacolul ”Efecte colaterale” de A.V. Popa, regia Vlad Zamfirescu, Teatrul Nottara, Bucuresti, iar de la ora 21.00, la Sala 2 a TNT se va desfasura spectacolul ”Aglaja”, dramatizare de Alina Petrica dupa Aglaja Veteranyi, conceptul si coregrafia stefan Lupu, Compania Reactor.

De la ora 22.00, in Piata Victoriei se va relua spectacolul outdoor -Groupe Urbain d’Intervention Dansée – extraits du répertoire d’Angelin Prejlocaj, Compania Ballet Preljocaj, Franta.

Festivalul se va incheia joi, 25 mai, cand sunt programate doua spectacole. Primul are loc la ora 18.00, la Sala Mare unde este programat spectacolul „Hamlet” dupa Shakespeare, regia Ada Lupu Hausvater. Cel de-al doilea spectacol incepe la ora 21.00, la Sala 2 -”(D)efectul Placebo”, creatie colectiva, conceptul si coregrafia stefan Lupu, Teatrul National Bucuresti (sectiunea FDR).

Participarea la spectacolele outdoor este gratuita.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...