Cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania, in Timis, de 300 de milioane de euro pentru nici 10 km, nicio sansa sa fie gata mai devreme de 2023. Anuntul CNAIR

TIMISOARA. Opiniatimisoarei.ro va anunta in premiera, acum aproape 3 ani, ca cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania se va face in Timis si reprezinta un segment din Lotul 2 al Autostrazii Lugoj – Deva, de nici 10 kilometri.

Specialistii in drumuri estimau pe atunci pentru opiniatimisoarei.ro ca aceasta va costa peste 240 de milioane de euro. In vara lui 2019, tronsonul a fost, in sfarsit, scos la licitatie pentru 300 de milioane de euro.

Este vorba de bucata ramasa in aer intre Margina si Holdea, pe Lotul 2, scoasa din contractul initial dupa ce a fost revizuit Acordul de Mediu, iar constructorii s-au trezit ca mai au de facut noi tuneluri ‘pentru ursi’, lucru la care nu se angajasera cand au castigat licitatia.

In toamna lui 2017, ministrul de atunci al Transporturilor Razvan Cuc anunta ca este iminenta lansarea licitatiei pentru acest fragment de autostrada. Insa n-a fost asa.

Abia in 3 iulie 2019, CNAIR a lansat licitatia in Sistemul Electronic de Achizitii Publice si cauta un constructor caruia sa ii incredinteze contractul „Proiectare si executie lucrari pentru obiectivul de investitii Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220 – Sectiunea E si finalizare Sectiunea D in lungime de aproximativ 9,13 km, din care 2,13 km de tunel forat.

Conform conditiilor din Acordului de Mediu a fost prevazuta realizarea a doua tuneluri, ce vor fi formate din doua galerii unidirectionale prevazute pe fiecare cale de circulatie cu platforma de 11,25 m, din care parte carosabila 2×3,75 m, banda de incadrare de 0,25 m, banda de urgent de 2,50 m si acostamente de 2×0,50m, la care se mai adaugă trotuare laterale 2×0,75 m.

De asemenea, tunelurile trebuie prevazute cu galerii de evacuare in caz de urgente, nise de serviciu pentru amplasarea echipamentelor de securitate, instalatii electrice, de ventilare, de stingerea incendiilor si echipament ITS.

Valoarea estimata a lucrarii era de 1.560.501.398 lei, adica peste 300 de milioane de euro fara TVA.

La scurt timp insa, licitatia avea sa fie blocata de cereri de lamuriri din partea firmelor participante si in acelasi stadiu este si in ziua de azi.

Raspunzand unor intrebari ale cititorilor Hotnews zilele trecute, sefa CNAIR, Mariana Ionita, a precizat ca nu este nicio sansa ca acest segment de autostrada, piesa lipsa din soseaua de mare viteza care ar asigura o legatura continua de la Timisoara pana la Sibiu, nu va fi realizat mai devreme de 2023.

Cred că un răspuns va fi furnizat de proiectul în sine care va avea propriul parcurs. Cel mai devreme 2023. Vorbim deci despre sectorul Lugoj-Deva sectiunea D și finalizare constructie sector E, o sectiune cu o dificultate ridicata, drept pentru care un calendar estimat in baza datelor prezente indica finalizarea in anul 2023„, a spus directorul Companiei Nationale de Adminitrare a Infrastructurii Rutiere, Mariana Ionita.

In urma cu doua saptamani, ministrul Transporturilor Lucian Bode, aflat intr-o vizita la Timisoara, anunta ca a cerut subordonatilor sai termene legate de proiectul ramas in aer.

Cu privire la Lotul 2- sectiunea E, al aceleiasi autostrazi Lugoj-Deva, am solicitat, si aici, un grafic de implementare clar, cu termene asumate, prin care sa fie “atacat” cat mai repede acest lot de autostrada. De un an de zile noi raspundem la clarificari. inteleg ca sunt multe, dar cred ca este suficient„, declara la Timisoara Lucian Bode, ministrul Transporturilor in 26 aprilie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Bun,știm că tunelurile forate sunt foarte scumpe,dar nu înțeleg în Germania cum reușesc să facă 1km autostrada cu 1milion de €,să nu vorbim că e de mare viteză,structura e mult mai adâncă și bitumul mult mai de calitate,la noi autostrăzile chiar sunt denivelate din start