Cea mai moderna si performanta tehnica de imagistica prin rezonanta magnetica, la Spitalul Victor Babes din Timisoara. Se doteaza cu un aparat IRM 3 Tesla, ce va fi unicul de acest fel dintr-o unitate sanitara publica din vestul Romaniei

TIMISOARA. ‘Next level’ in imagistica medicala la Timisoara. La Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes, pacientii vor putea face in curand investigatii prin Rezonanta Magnetica 3 Tesla, care ofera cea mai noua si cea mai performanta analiza imagistica a corpului uman.
Acest aparat RMN utilizeaza un camp magnetic dublu prin comparatie cu dispozitivul aflat acum in dotarea unitatii sanitare, care are 1,5 Tesla. Astfel, are loc o scanare ce ofera imagini de mare precizie a organelor investigate.
Dispozitivul poate fi utilizat ca tehnica de diagnosticare pentru toate patologiile ce necesita imagistica, intrucat are numeroase avantaje fata de un aparat clasic. Examenul imagistic foloseste un camp magnetic si unde radio, reusind astfel sa realizeze imagini foarte clare ale organelor si structurilor corpului uman.
Este „urmatorul nivel” in imagistica medicala. Iar avantajele sunt numeroase, de la timp mult mai redus de investigare, comparativ cu RMN-ul clasic, imagini la rezolutii ridicate, capacitatea identificarii unor leziuni de mici dimensiuni, ceea ce face cu putinta depistarea unor cancere in stadii incipiente, implicit posibilitatea inceperii tratamentului mult mai rapid si cresterea semnificativa a sanselor de vindecare. Totodata, ofera posibilitatea diferentierii unei tumori maligne de una benigna, datorita imaginilor de mare acuratete si, nu in ultimul rand, datorita tunelului cu deschidere foarte mare, pot fi investigati si pacientii obezi”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr.Victor Babes Timisoara.
IRM 3 Tesla este folosit in investigatiile imagistice ale sanului si prostatei, in afectiunile la nivel cranio-cerebral, musculo-scheletal si pelvisului. De asemenea, se poate utiliza pentru scanare whole body, a intregului corp, oferind informatii esentiale in cazul afectiunilor oncologice cu metastaze.
Ceea ce ne dorim, insa, este folosirea aparatului pentru evaluarea imagistica IRM la nivel cardiac. Pentru aceasta sunt necesare soft-uri dedicate, dar rezultatul este unul extraordinar. Practic, vorbim de o analiza completa si complexa a inimii. Se pot verifica modul de functionare a inimii, tipul de afectiuni cardiace sau disfunctionalitatile la nivelul vaselor de sange”, spune prof dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.
Achizitia aparatului se realizeaza prin alocare bugetara de la Ministerul Sanatatii, 90 la suta, si o cota de finantare locala, de 10 la suta, de la Primaria Timisoara.
In urma cu cateva luni, la o vizita facuta in spital de actualul presedinte al Camerei Deputatilor Alfred Simonis, i-am prezentat necesitatea achizitionarii unui asemenea aparat, de ultima generatie. Am obtinut atunci promisiunea ca Spitalul Victor Babes va primi fondurile necesare pentru dotarea cu un IRM 3Tesla. In urma cu cateva zile, Ministerul Sanatatii a inclus unitatea sanitara pe lista celor care urmeaza sa primeasca banii pentru cumpararea acestui echipament ultraperformant. Vreau sa le multumesc deputatului de Timis Alfred Simonis, pentru demersul sau, dar si Consiliului local si echipei de conducere de la Primaria Timisoara, care vor asigura cofinantarea”, spune prof, dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.
Valoarea finantarii acordata de Ministerul Sanatatii se ridica la 12.465.000 lei.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Se apropie alegerile. Acum e momentul sa mai arate si politicienii ca fac ceva pentru cei care i-au ales. Apoi inca trei ani pot sta relaxati in parlament.

  2. In ce tara traim !!! Cine a ajuns presedinte la CD…