Cea mai mare pictura murala din Romania a fost facuta la Timisoara. Poate fi admirata pe malul canalului Bega. Care e povestea desenului

TIMISOARA. Cea mai mare pictura murala din Romania a fost creata la Timisoara, in cadrul proiectului Memoriile Cetatii, proiect apartinand Asociatiei Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii.

CITESTE SI: Pariul cu agricultura bio pe bani europeni, castigat de un banatean harnic. A mers pana in Japonia sa invete cum sa cultive legume sanatoase pentru 200 de familii din Timisoara. Foto si video 

Timp de o saptamana, patru artisti romani au pictat pe un perete de peste 500 metri patrati, fatada unei cladiri industriale de pe malul Begai, un siloz.

Pictura inglobeaza trei portrete, patru stiluri diferite si simbolizeaza diversitatea, dar si libertatea de exprimare de care avem parte astazi.

Primul portret reprezinta trecutul, al doilea – prezentul – un personaj feminin care tine un moment de reculegere pentru ceea ce s-a intamplat la Timisoara acum 30 de ani, iar in dreapta e viitorul. Soarele de deasupra lucrarii reprezinta speranta.

Cei patru artisti au folosit doua nacele de mari dimensiuni pentru a putea ajunge pana la inaltimea de 28 metri.

Cei patru artisti sunt Alex Baciu , Flaviu Roua, IRLO si Corina Nani.

Lucrarea face parte din proiectul Memoriile Cetatii in cadrul caruia peste 20 de artisti intervin in spatiile publice pentru a marca 30 de ani de la Revolutia de la Timisoara.

Sase pereti si o fantana publica din sapte cartiere prind viata in Parcul Dacia, Parcul Bucovina, Calea Martirilor, Blascovici, Liceul de Arte, Liceul Auto, si in fostul port al orasului Timisoara, din zona Iosefin, de pe malul Begai.

Doi artisti au creat o pictura pe un tramvai, la depoul Societatii de Transport Public Timisoara. Tot de acum, benzile desenate despre oameni, intamplari si povesti din zilele Revolutiei de la Timisoara vor decora 23 de statii de tramvai.

Proiectul este realizat de Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii, cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar ”Timisoara. Capitala Europeana a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.”

Foto: Sebastian Tataru

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Ce dracu are poza aia cu revolutia?

 2. Mai vreau!

 3. Orice kkt se cheama arta acum. Mai bine-k lasau pe ycre sa mazgaleasca.

 4. Viitorul ce gen are?

 5. Si din comentarii se vede cultura la rumani. Vai de capul nostru ca natie. Noi suntem cei mai prosti si inculti din europa.

  • @adi presupun ca tu esti mai cult asa ca noi (putin macar) si consideri ca orice rateu de graffiti (cum e cel de mai sus) e cultura. Scuza-ne ignoranta!

 6. Avand in vedere gramatica ta, da. Imi confirmi ca suntem o tara de inculti.

 7. Foarte frumoasa pictura ! Da de unde a-ti scos 500 de metri patrati ? Mai mult de 200 metri patrati nu are !