Noutati :

Cea mai lunga noapte: traditii si obiceiuri legate de solstitiul de iarna. Ce trebuie sa stii?

21 decembrie, 2014 - 10:29 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Ca in fiecare an, deși iarna meteorologica soseste inca de la 1 decembrie, inceputul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstitiului de iarna. El este legat de miscarea anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, care reprezinta consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui.

Solstitiul de iarna are loc luni, 22 decembrie, la ora 01:03, fiind cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului. in emisfera nordica, aceasta zi este considerata prima zi de iarna astronomica.

Dupa cum este cunoscut, axa polilor Pamantului isi pastreaza (in prima aproximatie) directia fixa in spatiu, ea fiind inclinata cu 66° 33′ fata de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge in decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptica”, a carui inclinare fata de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. La momentul solstitiului de iarna, Soarele se afla deci in emisfera australa a sferei ceresti, la distanta unghiulara maxima de 23° 27′ sud fata de Ecuator, el efectuand miscarea diurna in lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „Tropicul Capricornului”. Aceasta explica, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.

Obiceiurile romanesti din preajma solstitiului de iarna pastreaza amintirea jertfirii violente a zeului adorat prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, taiat si incinerat simbolic in noaptea de Craciun, cu taurul, reprezentat de o masca, Capra, Brezaia, Turca sau Borita care, dupa ce insoteste unele cete de colindatori, este omorata simbolic si, mai ales, cu porcul, reprezentare neolitica a spiritului graului, sacrificat ritual la Ignatul Porcilor (20 decembrie ).

SOLSTITIUL DE IARNA 2014. Pentru pagani, aceasta era noaptea in care Marea Zeita dadea nastere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Romanii ii sarbatoreau in aceasta zi pe Saturn, zeul recoltelor, si pe Mithras, zeul imprumutat din Orient al luminii.

Citeste mai mult AICIInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...