Cea mai buna conexiune cu Timisoara din viitoarea Autostrada spre Belgrad. Explicatiile proiectantilor

TIMISOARA. Au avut loc primele discutii in privinta traseului viitoarei Autostrazi care va lega Timisoara de capitala Serbiei, Belgrad, prin Moravita.

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, a solicitat reprezentantilor CNAIR si companiei care realizeaza studiul de fezabilitate pentru aceasta sosea de mare viteza, sa faca propuneri astfel incat Timisoara sa fie legata de autostrada prin cea mai buna varianta, fie la est, fie prin vestul orasului.

CITESTE SI: Incep lucrarile la noua Maternitate de langa Spitalul Judetean Timisoara in 2021. Cand trebuie sa fie gata proiectarea 

Exista o serie de variante de traseu pentru autostrada care va lega Timisoara de capitala Serbiei, insa argumentul final tine de dezvoltare strategica, nu de realizarea lucrarii cu cat mai putini bani. In cadrul sedinței de lucru de ieri cu reprezentantii Ministerului Transportului si CNAIR au fost abordate probleme de rentabilitate, de mediu, cat si de impact economic pozitiv pentru localitatile traversate. Au fost aduse in discutie variante care ocolesc municipiul, atat prin est, cat si prin vest, cu legaturi, de exemplu, la viitorul drum ce va face legatura intre A1 și DN 69 (printre Beregsau Mare si Sacalaz, coborand spre Dinias), la nodul de la Remetea Mare, sau chiar in zona Recasului, aceasta varianta fiind insa si cea mai indepartata de Timisoara. In ceea ce priveste traseul prin est, un avantaj de conectare la actualul nod de la Remetea Mare, conform proiectantilor, ar fi și drumul de patru benzi pe care Consiliul Judetean il construieste intre aceasta descarcare si centura Timisoarei, in proximitatea Aeroportului. Toate variantele de traseu discutate au caracter de linii directoare, urmand a fi rafinate in functie de propunerile, problemele si soluțiile inaintate”, a anuntat Alin Nica.

Va reamintim, CNAIR si Ministerul Transporturilor au semnat inca din august 2019 contractul de finantare pentru proiectul „Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul Autostrada Timisoara-Moravita„, pentru a obtine fondurile nerambursabile alocate prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, in cadrul Axei Prioritare 1.

Valoarea totala a proiectului este de 14.693.042,97 lei si va fi finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contributia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune-10.544.270,83 lei, 15% contributia proprie – 1.860.753,67 lei, restul de 2.288.018,47 lei reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.

La licitatia pentru SF lansata in martie 2019 s-au inscris doua asocieri: Asocierea SC SEARCH CORPORATION SRL – SC EGIS ROMANIA SA si Asocierea SC PROCAD SRL-SC BAUPLANING SRL- SC CUBIT PROIECTARE SRL-RODEN KFT care voiau sa realizeze Studiul de Fezabilitate al Autostrazii Timisoara – Moravita, care ar urma sa lege Romania de Serbia, acesta fiind primul pas concret pe care autoritatile de la Bucuresti l-au facut pentru realizarea unei conexiuni de mare viteza cu tara vecina.

Durata contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate este de 32 de luni.

Viitoarea autostrada care ar urma sa lege Timisoara de Pancevo asigura conexiunea cu capitala Serbiei, pentru ca de la Pancevo pana la Belgrad e drum cu doua benzi de circulatie pe sens, cu regim de autostrada.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pentru orice om cu mintea intreaga este clar ca varianta prin VEST este cea mai buna. De ce? Pentru ca ar pune doua orase JIMBOLIA si SINICOLAUL MARE „mai aproape” de o autostrada. Din punct de vedere al costurilor probabil este mai avantajoasa cea din EST, dar trebuie avut in vedere ce perspective de DEZVOLTARE ECONOMICA ofera varianta din VESTsi care pe termen lung va aduce mult mai multe beneficii.

    • Corect.Si eu zic la fel!

  2. Miza e mare si nu pt a lega Timisoara de Beograd , ci pt a lega economic Romania de Italia si sudul Frantei , respectiv Spaniei , fara a mai ocoli prin Ungaria si Austria .

    Cu toate astea probabil ca vor dura min 10 ani (pt aprox. 50 km ) pana la finalizare , pt ca e mai importanta autostrada care duce prostimea din Bucuresti spre Valea Prahovei .

  3. Eu consider că varianta estică este mai bună deoarece :
    1. aeroportul este situat în est;
    2. Centrul Regional Intermodal de Transport Mărfuri de la Remetea este în est;
    3. autostrada nu este construită DOAR pentru județul Timiș: ea va facilita legătura între S Franței, N Italiei, Balcanii de Vest cu întreaga Românie. Uitându-ne pe hartă e evident că drumul cel mai scurt spre restul României e prin sud-est. Nu are sens ca toate camioanele și autoturismele să parcurgă km în plus ocolind practic Timișoara prin nord-vest.

    • Ca să-ți dai seama pe unde se construiește o autostradă uită-te pe Google Maps la ce distanta sunt autobenzile construite de Graz, Linz sau Salzburg.
      O autostradă o construiești o data 100 de ani . Dacă si atunci o faci fals mai bine las-o așa.
      A1 a fost dusă de clanul Sârbu unde au avut ei interese, șoseaua de centură care trebuia făcută in regim de autostradă a transformat-o păcaliciul Dobra într-un drum de țară pe moșiile primarilor psd-isti din Giroc, Sag, Parţa și Sâmihaiu Român, iar autostrada Timișoara Moravita o va duce Drulă Sulă de Bascula pe unde vor avea ei interesul pentru că SI GURA LUI TREBUIE SĂ MĂNÂNCĂ !!

  4. Ca sa impace si capre si varza, ar trebui sa se desparta in doua la nodul de la Sag: si prin vest, spre Sacalaz, si prin est, la Remetea.

    • Cea mai buna varianta pentru România este prin est
      Cea mai buna varianta pentru județul Timiș este prin vest
      Prin vest doar smecheri cu imobiliare vor sa treacă autostrada . Iar cei care scriu ca e rentabil prin vest au interes , probabil stau prin zona de vest

      • Pai bun si tu ai probabil acelasi interes ca sa treaca prin est, nu? Deci, cu ce esti mai bun?

  5. Cel mai eficient ar fi de la N prin V spre S de Timisoara caci ori cum nu avem centura pe acolo.

  6. Nu iese mai ieftin și mai rapid, dac-o fac Sârbii până la Timișoara?

  7. Dacă tot am rămas în urma fata de alte orașe și vom avea centura orașului cu o singura banda pe sens, cred ca normal ar fi ca măcar autostrada sa ocolească orașul pe ambele părți. Deci varianta corecta ar fi și est și vest!

  8. Cel mai corect era sa avem centura/inel de autostrada iar cele 3 directii sa se fi intepat in acest inel de autostrada si atunci fiecare o lua la dreapta sau la stanga dupa interes.

    Dar la noi ca la prosti. Pe langa ca suntem saraci mai si dublam centurile cu autostrazi.

    Exemplu penibil cand prin 2010-2011 s-a dat in folosinta atat segmentul de centura din nord est cat si autostrada care trece tot in nord estul orasului intre Giarmata si Remetea. Ambele de circa 10 km fiecare. Cat de prost trebuie sa fi ca sa faci asa ceva sa le bagi pe amandoua paralele in aceeasi zona in timp ce restul orasului, circa 80% ti-a ramas descoperit, cu niciuna din ele…

    Iar legat de ce scrie in articol, autostrada spre Belgrad nu va intra in Pancevo si apoi pe un drum ingust spre Belgrad ci va intra in centura de est a Belgradului care va fi facuta pe 4 benzi si care este in proiectare spre final. Tot din aceasta centura va pleca si autostrada spre Zrenjanin. Iar odata cu constructia acestui segment de centura va fi inchis inelul din jurul Belgradului si astfel romanii ajunsi in apropierea Panciovei vor lua la dreapta pentru Croatia, Slovenia, Italia…sau la stanga pentru Macedonia/Bulgaria, Grecia…

    Oricum acest segment de centura al lor va fi cu mult mai repede gata decat AS Timisoara – Belgrad chiar daca au si ceva poduri in cale.

  9. Eu sunt pentru varianta est, Moravita si Belgradul sunt mai in sud. Ar deservi bine in principal Timisoara si Lugoj, cele mai mari orase ale judetului si traficul romanesc ce vine din est fara ocolis in jurul orasului. Daca se va face vreo autostrada prin vest se poate face spre Novi Sad. Dar avand pe cineva de la Dudesti la butoane poate trece pe la Dudesti in loc de Remetea.

  10. Varianta buna este cea prin care asigurati acces facil la autostrada. Prin rute si noduri bine gandite. Si pentru cel din Freidorf si penrru cel din Ghiroda.