Noutati :

Cea mai asteptata veste pentru bolnavii din vestul tarii! Operatii importante se reiau la Timisoara dupa mai bine de 10 ani?

31 decembrie, 2015 - 01:25 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: SANATATE
1

TIMISOARA. Inca de la inceputul anului 2015, au fost facute primele demersuri pentru ca, la Timisoara, sa fie reluata procedura de transplant renal. Iar cateva dintre conditiile obligatorii pentru a putea efectua din nou aceasta procedura au fost deja indeplinite.

„Pentru aceasta avem nevoie de cateva conditii obligatorii. Una – legata de conditiile tehnice, conditiile tehnologice, conditiile de cazare si hoteliere, conditiile de desfasurare a actului chirurgical si de desfasurare a actului medical. Aici a fost nevoie de un proiect, banii au fost alocati la inceputul anului 2015 de catre Consiliul Judetean, din fondul de investitii, acel proiect este gata, a fost finalizat, receptionat si platit din banii Consiliului Judetean”, a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Judetean din Timisoara.

Acelasi proiect prevede si pasii pe care reprezentantii Spitalului Judetean trebuie sa ii faca in continuare, pentru redeschiderea Centrului de Transplant Renal. Aproximativ un milion de euro mai sunt necesari pentru reabilitarea compartimentului de transplant si a blocului operator destinat interventiillor de acest fel.

„La inceputul anului 2016, la bugetul pe care Consiliul Judetean il acorda Spitalului Judetean, este prevazuta o importanta suma pentru aceasta investitie. Noi speram ca, in cazul in care tot evoluaeaza in mod normal, in pararel sa incepem sa demaram toate procedurile pentru acreditarea procedurii de transplant. Este o procedura lunga, o procedura destul de greoaie, pe care trebuie sa o desfasuram obligatoriu in paralel, ca sa nu ajungem sa fim pusi in situatia penibila de a termina modernizarea si sa nu avem conditiile de acreditare din punct de vedere tehnic, tehnologic si din punct de vedere al factorului uman care va deservi transplantului”, a mai spus managerul Spitalului Judetean.

Iar daca toate procedurile de modernizare si acreditare vor merge conform planului, Spitalul Judetean din Timisoara va avea din nou Centru de Transplant Renal chiar din anul 2017.

La Timisoara a avut loc primul transplant reusit cu un rinichi prelevat de la o persoana aflata in moarte cerebrala, in anului 1981. La scurta vreme, procedura a fost sistata. Abia din 1994 Centrul de Transplant a fost redeschis si a functionat pana in 2006, timp in care la Timisoara au fost efectuate aproximativ 50 de astfel de interventii.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. este ceva foarte interesant dar as dorii daca se poate specifica de catre acest autor de articol, din cele 50 de transplanturi facute cate au fost reusite si daca vrea mai multe informatiii ma poate contacta pe imail.. va multumesc,PS. sa dee bunul dumnezeu sa se infaptuiasca si la noi un astfel de centru , sant foarte multi oameni suferinzi care nu pot sa ajunga in alte orase