Ce trebuie sa stim inainte de a pleca in tari cu risc de imbolnavire prin boli infectioase. Specialistii de la Centrul Profilaxia explica

TIMISOARA. Bolile infecţioase există pretutindeni în lume, riscul de îmbolnăvire fiind universal, dar specific în funcţie de regiunea geografică vizitată. Destinaţiile la risc sunt reprezentate de zonele tropicale, zonele cu infrastructură sanitară precară, Africa, mai ales subsahariană, Asia, America de Sud. Inainte de a călători este necesară informarea asupra riscurilor potenţiale pentru sănătate în zona vizitată, fiind recomandată consultarea medicului specialist epidemiolog sau de boli infecţioase. În general, riscurile sunt mai scazute în ţări din Europa şi în America de Nord, dar uneori și în aceste locuri pot evolua epidemii de boli infecţioase.

Riscurile de îmbolnăvire în călătorie sunt legate de oameni şi activităţile lor (mijloace de transport, războaie, activităţi recreaţionale, comportament sexual, contact cu persoane bolnave) şi de existenţa unor căi de transmitere a microbilor, greu de evitat: alimente, apa, insecte (ţânţari, muşte, flebotomi), contactul cu animale.

Cele mai frecvente boli specifice călătorului sunt: diareea (2/3 din cazuri), virozele respitratorii, febrele de etiologie neprecizată, malaria, encefalita, meningita, hepatitele virale, etc.

Ce vaccinuri se recomandă, în general, pentru călătorii în ASIA, Africa sau America de Sud?

Există 3 vaccinuri recomandate în aproape orice vizită în Asia. Acestea sunt: vaccinul pentru hepatita virală A, vaccinul pentru febra tifoidă și vaccinul pentru difterie, tetanus, tuse convulsivă sau poliomielită (depinde de țară).

Pentru Africa se recomandă, pe lângă vaccinurile menționate anterior, și vaccinul pentru febra galbenă și pentru meningită.

In America de Sud sunt recomandări diferite în funcție de țară, dar cel mai frecvent se recomandă vaccinul de febră galbenă, febră tifoidă, hepatita A și difterie, tetanus, tuse convulsivă.

Malaria este răspândită larg în Africa, dar şi în unele ţări din Asia şi America de Sud, fiind transmisă prin înţepătură de ţânţar. Semnele de boală care trebuie să alerteze călătorul sunt: febră, frisoane, diaree, dureri de cap, erupţii tegumentare, etc. In oricare din aceste situaţii, este necesară adresarea la cel mai apropiat cabinet, policlinică sau spital din zonă. Înainte de plecare în ţara cu risc se recomandă un tratament profilactic specific (nu există încă vaccin pentru malarie).

Principalele boli care pot fi prevenite prin vaccinare sunt: febra tifoidă, meningita meningococică, hepatita virală A şi B, difteria, tetanosul, poliomielita, tusea convulsivă, gripa, pneumoniile (mai ales la persoanele care au boli cronice sau sunt în vârstă), varicela, gripa, encefalita de căpușă.

O călătorie confortabilă şi fără evenimente neplăcute trebuie pregătită cu grijă prin informare prealabilă, vaccinare la un cabinet specializat, autorizat pentru eliberarea certificatului internaţional de vaccinare şi alcătuirea unei minifarmacii de voiaj, la indicaţia medicului specialist, care va oferi şi instrucţiunile necesare privind modul de administrare, dozele, durata, efectele adverse etc.

Este obligatoriu de reţinut că numai anumite cabinete din ţară sunt avizate să efectueze vaccinare împotriva febrei galbene şi să elibereze certificat internaţional de vaccinare (carnet galben).

Este recomandat ca adresarea la un cabinet de vaccinări internaţionale – epidemiologie, să se facă cu cel puțin 3-4 săptămâni înainte de plecare, pentru ca vaccinurile  să fie eficiente.

Centrul Profilaxia oferă servicii de consultanţă şi vaccinare pentru călătorii, începând cu anul 2001, având personal calificat cu supraspecializare internaţională în vaccinologie, medici primari şi specialişti epidemiologi. Oferim, de asemenea, consultanţă pentru profilaxia malariei, şi îndrumare la întoarcerea în ţară.

Centrul este autorizat să elibereze certificat internaţional de vaccinare.

Adresă: Timişoara, Str. Drubeta 97 

                 Tel: 0256490123, 0727165206

Email: [email protected]

Web: www.profilaxia.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. minciuni! astia vor sa va bage cipuri 5g cu vaxurile astea, le-au facut pentru astia care nu s-au vaccinat de covid.
    nu va vacinati, nu exista febra trifoida sau malarie, sunt inventii ale ocultei.

  2. ba oaie de guineea, te-ai vaccinat si acum ai morcovu in dorsala?
    Ti-ai luat toate 4 doze? ia cauta statistici sa vezi cum crapa vaccinatii fata de antivaxxeri, ai ramane surprins.
    Dar deh, v-au spalat bine pe creier. Sa nu uiti sa ii pupi poala lui musta :))

    Lasa tu anti vaxxerii si vezi-ti de viata ta, asa de cacat cum e ea.