Ce trebuie sa facem sa nu ajungem in spital, cu forme severe de COVID. Recomandarile doctorului Musta de la Timisoara

TIMISOARA. Medicii din Timisoara trag din nou un semnal de alarma cu privire la faptul ca spitalele COVID si suport COVID din intreg orasul sunt pline, iar locurile la terapie intensiva sau la paturile cu oxigen sunt permanent ocupate. Virgil Musta a facut o scurta prezentare a situatiei in care sunt in acest moment unitatile medicale.

CITESTE SI: Timisoara primeste tot printre cele mai putine doze de vaccin anti COVID, desi Dominic Fritz si Raed Arafat anuntau suplimentarea numarului. O noua transa de ser de la Pfizer BioNTech vine in Romania

„Se vehiculează zilele acestea diverse informații. Eu aș dori doar să vă explic care este situația reală în spitalele covid sau suport covid din Timișoara și să vă recomand căteva soluții care să vă ajute la nevoie.
Multe persoane nu cunosc presiunea foarte mare din ultimul timp (sunt norocoșii care nu au ajuns, ei sau cunoscuți de-ai lor, cu forme severe la spital), dar altele (din păcate din ce în ce mai multe în ultima perioadă) au simțit îndeaproape suprasaturarea spitalelor care pot acorda asistența medicală specifică formelor severe sau critice.
În ultimele 2 săptămâni ne-am confruntat cu un număr foarte mare de cazuri de îmbolnăviri covid-19. Zilnic se prezintă pentru evaluare aproape 100 persoane.
Din păcate, un procent mare dintre aceste persoane se prezintă foarte târziu pentru aceste evaluări, când deja au forme avansate de boală, multe sunt deja forme severe, cu afectare pulmonară peste 50%. Acestea necesită obligatoriu terapie cu oxigen cu debit mare.
Acest debit mare poate fi asigurat fie în Spitalul Victor Babeș, fie la Casa Austria de la Spitalul Județean, dar locurile sunt limitate și se lucrează la capacitate maximă. Există riscul ca în foarte scurt timp, spitalele ce pot asigura oxigen cu debit mare să nu mai facă față avalanșei continue de pacienți în forme severe.
Spitalele suport, care în mod normal internează formele medii de boală, vor trebui să preia și aceste cazuri, dar terapia acestor pacienți se face cu mare dificultate, atât prin echipamentele specifice, cât și prin personalul specializat necesar. Dar și aici, locurile tot limitate vor fi.
Concluzia este clară: pentru a evita situația dramatică în care persoanele în stare gravă să nu mai poată beneficia de tratamentul necesar, trebuie să oprim cumva numărul zilnic foarte mare de noi forme severe și foarte severe!”, a scrie pe pagina City Doctors medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara.

In plus, Musta ofera si doua solutii pentru ca cei care se imbolnavesc cu SARS CoV 2 sa nu ajunga prea tarziu la spital.

„Iată 2 soluții:
1. prima și cea mai de dorit soluție este aceea de a avea un număr cât mai mic de noi infectări și, automat, un număr în scădere de forme grave. Acest lucru presupune respectarea în continuare, dar cu strictețe, a regulilor de protecție, pe care deja le cunoasteți: purtarea măștii, distanțarea și igiena mâinilor. Nimic nou aici, doar să nu lăsați încă “garda” jos, în nici un moment! Cu toate neplăcerile foarte frustrante pentru oricare dintre noi, rămâne soluția cea mai bună, împreună cu vaccinarea, pentru a evita ceva care poate deveni un coșmar.
2. a doua soluție presupune următoarea abordare- dacă aveți simptome, testați-vă pentru a depista din timp boala, țineți permanent legătura cu medicul de familie pentru a vă îndruma, iar dacă simptomele evoluează, mergeți cât mai repede la spital pentru o evaluare!
Acest lucru, făcut la timp, vă poate salva viața! Evaluarea nu presupune internare în spital, se sună la 112, veți merge la spital și vi se va face o evaluare ce constă în analize de sânge specifice și alte investigații din care se va vedea nivelul de afectare a plămânilor, afectarea altor organe etc. După această evaluare, dacă starea nu e foarte gravă, veți merge înapoi acasă în aceeași zi, după cca 1-2 ore, dar veți ști “cum stați”.
Ideal este ca această evaluare să fie făcută în jurul zilei a 5-a de boală (de la debutul simptomelor).
Care sunt avantajele majore ale efectuării la timp a acestei evaluări:
• se va putea acționa la timp cu un tratament specific, pentru a evita evoluția spre forme grave
• medicul de familie va vedea evaluarea pe care ați făcut-o (prin intermediul unui program informatic) și va putea să vă recomande acasă tratamentul optim
• dacă aveți forme care necesită oxigen (dar nu în flux ridicat), medicul de familie vă poate introduce în programul ”Oxigen pentru Timișoara” și veți beneficia acasă, gratuit, de un concentrator de oxigen, înainte ca boala sa avanseze spre forme severe, care să necesite oxigen în debit mare
• dacă aveți deja o formă gravă, dovedită și prin evaluare, veți avea nevoie de tratament în spital urgent, cu cât mai repede, cu atât mai multe șanse de vindecare.
La ora actuală, cel mai probabil în comunitatea noastră circulă tulpina B117 din Anglia, care este mult mai contagioasă, deci și riscul de îmbolnăvire este mai mare,
Știu, este din nou un moment dificil, așa cum ați tot auzit în ultimul an, dar eu am convingerea că tot împreună, cu informare corectă, prin responsabilitate, înțelegere, solidaritate si înțelepciune în scurt timp vom depăși și acest moment și astfel vom putea sărbători Sfintele Sărbători Pascale cât mai aproape de normalitate.
Vă mulțumesc pentru tot efortul foarte mare pe care l-ați făcut și îl faceți în continuare”, a incheiat Musta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Tot 236396 lei dividende pe 2020?

  2. E cea mai mare pandemie de prostie din istoria omenirii! Sigilati-va în case sa nu luați covid fatalailor! Cel mai speriat popor și cel mai las. Demnitate zero! Ați mai auzit cumva de teroristi sau sant și ei carantinati! In Siria e pace ,lapte și miere, și noi ne cacam de frica lui covidel!

  3. Du-te nene la clinica ta si da sfaturi. Te-ai îmbogățit de pe urma acestei pandemii. Faceti teste gratuite daca va pasa de populatia acestei TARI. De ce vaccinati populatia gratis, iar pentru teste le luați bani, bani multi. După fapta si RASPLATA. ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU!