Noutati :

Ce trebuie sa fac ca sa-mi inscriu copilul in clasa pregatitoare sau in clasa I? ISJ Timis le ofera parintilor indrumari si explicatii!

19 martie, 2013 - 02:22 PM
Autor: Catalin Radu      
Categorie: EDUCATIE
0


TIMISOARA. Pe 2 aprilie incepe prima etapa in care cei mai mici dintre scolarii timiseni trebuie sa isi gaseasca un loc in unitatile de invatamant. In unele cazuri, copiii vor trebui sa treaca inclusiv de verificari psihologice.

In clasa pregatitoare se vor inscrie automat copiii care au implinit sase ani pana la 31 august, iar in clasa I cei care au implinit sapte. La solicitarea parintilor, insa, cei care implinesc varsta necesara intre 1 septembrie si 31 decembrie pot fi de asemenea inscrisi, dar numai dupa ce trec printr-o comisie de evaluare. Alcatuita din psihologi, aceasta isi va da sau nu acordul pentru inscriere, in functie de ”gradul de dezvoltare psihosomatica”.

O alta noutate in modalitatea de inscriere este posibilitatea parintilor de a isi rezerva un loc in scoala de circumscriptie, iar apoi sa inscrie copilul la o alta, in limita locurilor libere. Daca scoala respectiva nu acepta inscrierea, ramane locul din scoala de circumscriptie.

Cum decurg inscrierile

Copiii vor fi inscrisi direct la unitatile de invatamant sau pe internet. Actele necesare pentru inscriere sunt cererea tip, copie dupa actul de identitate a parintelui sau tutorelui legal, certificatul de nastere al copilului in original si copie. In plus, dupa caz, va fi solicitat documentul care atesta ca dezvoltarea psihosomatica a copilului este corespunzatoare pentru parcurgerea clasei in care este inscris. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Timis, comisii de psihologi vor fi constituite in ”fiecare zona din Timis”.

Anul acesta, inscrierile au loc in doua etape, fata de patru cate au fost in 2012. Prima are loc in perioada 2 – 22 aprilie, iar locurile ramase libere dupa incheierea acesteia vor putea fi ocupate in intervalul 8 – 17 mai. Unitatile de invatamant sunt obligate sa afiseze rezultatele dupa fiecare sesiune de inscrieri.

Prioritate in ocuparea locurilor vor avea copiii cu handicap, cei care provin din case de copii si cei care au un frate care este deja elev al unitatatii de invatamant unde sunt inscrisi.

Probleme cu departajarea

In cazul in care criteriile generale nu vor fi suficiente pentru departajare, fiecare scoala are dreptul sa elaboreze unele specifice. Acestea pot fi, spre exemplu, existenta unor bunici cu domiciliul in zona scolii, parinti cu locuri de munca in apropiere sau altele. Anul trecut, unul dintre criteriile elaborate de scolile timisene a fost considerat discriminatoriu de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Este vorba de prioritatea copiilor cu un parinte cadru didactic.

Mai multe informatii despre procesul de inscriere in clasa pregatitoare si clasa I pot fi gasite pe www.edu.ro, direct la unitatile de invatamant (zilele portilor deschise 30 martie – 7 aprilie), sau la numarul de telefon gratuit TELVERDE 0800 816 256. Proiectul se afla inca in dezbatere publica la Ministerul Invatamantului, astfel ca pana la start ar putea sa mai apara modificari.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...