Ce se va intampla cu Alianta Nord-Atlantica? Se decide la Lisabona!

(From R) German Chancellor Angela Merkel, outgoing NATO Secretary General General Jaap de Hoop Scheffer and French President Nicolas Sarkozy address the closing press conference at the NATO summit in Strasbourg, eastern France on April 4, 2009. Danish Prime Minister Anders Fogh Rasmussen will be the next NATO secretary general, he and his predecessor said, after alliance leaders persuaded Turkey not to veto the nomination. AFP PHOTO DDP / MICHAEL URBAN

Liderii celor 28 de state membre, printre care si presedintele Basescu, vor discuta despre retragerea trupelor NATO din Afganistan pana in 2014 si despre un scut antiracheta care sa includa si Rusia.

De altfel, la summit a fost invitat si Dimitri Medvedev. Prezenta acestuia este un semn clar al incalzirii relatiilor dintre Moscoa si Occident. Liderul rus va prezenta tarilor membre ale aliantei planul sau privind un scut antiracheta comun cu Rusia.

Astfel, sistemul de aparare balistica va fi dezvoltat nu doar de americani, ci de toate statele europene. In ceea ce priveste Romania, presedintele va vorbi despre ampalsarea interceptorilor pe teritoriul nostru.

„Noul Concept Strategic” promovat de Barack Obama si secretarul general NATO porneste din start in relanti. Toate statele membre au redus drastic bugetele destinate Apararii. De altfel, chiar inainte de summit seful serviciilor portugheze de informatii si-a dat demisia in semn de protest fata de reducerile dictate de guvernul de la Lisabona.

Guvernul de la Kabul vrea sa preia complet controlul Afganistanului in maximum 4 ani, dar aliatii occidentali ezita inca, de teama ca talibanii ar putea reveni la putere, dupa plecarea soldatilor NATO.

Pe de alta parte, la summitul de la Lisabona am putea vedea primele semne clare ale unei cooperari, in privinta scutului antiracheta, intre Washington, Bruxelles si Moscova.

„O decizie clara de dezvoltare a unei aparari bazate pe rachetele NATO, ca sa ne proteajm populatia, ar fi un pas major. Ar face apararea antiracheta si mai buna decat in prezent si ii va strange legaturile dintre aliati”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, Secretar General NATO.

Mai intai, insa „ar trebui ca doctrina NATO si unele documente ale Federatiei Ruse, sa renunte la ideea ca ne consideram unii pe altii, dusmani”, sustine Vladimir Jirinovsky, vicepresedintele Dumei Ruse.

Asta ar insemna semnarea unor noi tratate de neproliferare nucleara si privind armamentul conventional in Europa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.