Noutati :

Ce se intampla pe 30 iunie 2015? TIMPUL sufera o uriasa schimbare. In ce fel ne afecteaza viata?

17 iunie, 2015 - 12:41 PM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
0

Are loc un moment istoric. Omenirea va primi o secunda in plus, pe 30 iunie, care va fi adaugata in dispozitivele care masoara timpul universal, pentru a compensa incetinirea vitezei de rotatie a Terrei in jurul propriei axe, informeaza site-ul lepoint.fr.

Intrucat Pamantul are nevoie de o secunda in plus fata de anul 2008 pentru a efectua o rotatie completa.

Astfel, pe 30 iunie, la ora 23.59.59, omenirea va primi o secunda suplimentara. Nu va fi insa pentru prima data cand acest lucru se va petrece. Din 1972, oamenii au primit 24 de astfel de secunde-bonus. Cele mai recente au fost adaugate timpului universal in 2005, in 2008 si in 2012.

Aceasta este o consecinta a incetinirii rotatiei Terrei sub efectul disiparii energiei terestre prin intermediul fenomenului mareelor. Or, incepand din 1967, timpul universal, cel afisat de ceasuri si computere, nu mai este conectat la rotatia terestra si la astre, ci este calculat in functie de radiatiile izotopului de Cesiu 133. Dintr-o data, a aparut astfel o diferenta intre timpul universal si rotatia terestra. Intrucat incetinirea rotatiei Terrei in jurul propriei axe este de o secunda, fata de anul 2008, acea secunda va trebui adaugata dispozitivelor care afiseaza ora exacta. Daca aceasta corectie nu ar fi realizata din cand in cand, atunci ziua si noaptea vor ajunge sa fie „inversate” (din punct de vedere orar) peste 6.000 de ani.

Ultima oara cand a fost adaugata o secunda in plus, serverele Amazon au fost blocate si mai multe site-uri si browsere nu au mai functionat timp de cateva ore, printre acestea numarandu-se Mozilla, Reddit, Foursquare, Yelp, LinkedIn.

Problema apare pentru ca toate calculatoare vor inregistra de doua ori la rand aceeasi secunda, moment in care ele se blocheaza, considerand ca a avut loc o eroare. Computerele folosesc Network Time Protocol pentru a se sincroniza cu ceasurile atomice, care sunt extrem de exacte, scrie descopera.ro.

Serviciul international de monitorizare a rotatiei terestre si a sistemelor de referinta – IERS -, amenajat la Observatorul din Paris, in cadrul SYRTE (Sisteme de Referinta Timp Spatiu), reprezinta organismul responsabil cu previzionarea si anuntarea acestor secunde intercalate. Totusi, luarea in calcul a secundelor suplimentare nu a fost pe deplin rezolvata si standardizata de sistemele informatice, din cauza imposibilitatii de a prevedea aparitia lor, noteaza Mediafax.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...