Ce inseamna ESECUL aderarii la spatiul Schengen? Vezi cati bani pierde Romania!

Asadar, intrarea in Schengen in acest an ramane doar un vis pentru Romania si Bulgaria. Vestile rele vin, surprinzator, tocmai de la Germania, unul dintre principalii sustinatori ai aderarii tarii noastre la spatiul Schengen de pana acum.

Scandalul politic din Romania i-a facut pe nemti sa se razgandeasca si sa declare raspicat ca vor vota impotriva noastra saptamana viitoare la Consiliul pe Justitie si Afaceri Interne. Politicienii romani au dat astfel cu piciorul la 6 ani de munca si la investitii de un miliard de euro, care ar fi trebuit sa aduca romanilor spatiu de miscare, dar mai ales bani, proveniti dintr-o economie resuscitata de tranzitarea fara restrictii a granitelor. Practic, in ultimii ani, toate partidele si guvernele au ratat, rand pe rand, acest obiectiv important pentru fiecare dintre noi.

Daca in urma votului din cadrul reuniunii ministrilor de justitie si afaceri interne, Romania si Bulgaria vor fi admise in spatiul Schengen, intrarea lor va fi impiedicata prin veto-ul german!” Sunt cuvintele extrem de dure ale ministrului german de interne, Hans-Peter Friedrich, care avertizeaza prin intermediul saptamanalului Der Spiegel ca Germania nu ne vrea, nici pe noi, nici pe bulgari, in Schengen. Nemtii nu accepta nici macar aderarea partiala, doar cu frontierele maritime si aeriene, cum s-a discutat pana acum. Explicatia oficiala a germanilor este lipsa progreselor in combaterea coruptiei si a crimei organizate.

La Bucuresti insa, refuzul categoric al celor care pana acum ne-au stat alaturi nu se vede ca un esec.

Titus Corlatean, ministru de Externe: „Cand noi respectam regulile si respectam criteriile este o asteptare legitima ca si ceilalti sa le respecte. Este o chestiune de atitudine si de modul in care intelegem rolul Romaniei in UE. Nu avem a astepta mila sau pomeni. Este un drept legitim cat vreme am indeplinit aceste criterii si am facut eforturi serioase de natura finaciara.

Claudiu Pandaru, diresctor editorial gandul.info: „Chiar daca aceste tari din UE cauta motive pentru a amana aderarea Romaniei, nu e normal ca tu, stat membru, sa spui ca nu mai esti interesat si sa te retragi de la masa negocierilor. Asa ceva nu se face nicaieri in lume si cu siguranta nu obtii mare lucru daca adopti o asemenea pozitie.”

Parca fara sa constientizeze esecul comun, politicienii fac din acest subiect o minge de ping-pong.

Adriean Videanu, presedinte al Comisiei Nationale pentru Strategii din PDL: „Guvernul Ponta vrea sa sacrifice interesul national si intrarea in Schengen cu cinism dintr-un singur considerent si anume acela ca spera sa aiba controlul politic asupra justitiei.”

Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei: „M-am saturat de cei care gauresc barca Romaniei si apoi striga ca se scufunda.”

Ratarea intrarii in Schengen se traduce nu numai prin timp pierdut la frontiere, ci mai ales in bani. Zeci, poate chiar sute de milioane de euro pe care tara noastra i-ar putea castiga din transporturi se pierd, odata cu mentinerea controalelor vamale la frontiere.

Inca din 2007, de cand au inceput negocierile pentru aderarea la Schengen, Romania a cheltuit 1 miliard de euro pentru modernizarea si securizarea frontierelor, menite sa previna traficul de persoane, imigratia ilegala si infractiunile transfrontaliere. De asemenea, s-a investit pentru conectarea bazelor de date ale ministerului de Interne roman cu cele din tarile Uniunii. Astfel, in acest moment, din punct de vedere tehnic, Romania indeplineste toate conditiile de aderare.

Chiar si asa, numarul de tari care s-au strans impotriva noastra nu este deloc de neglijat: Olanda, Finlanda, Franta si acum Germania. Primele voturi negative, ale Finlandei si Olandei, au aparut in noiembrie 2011. Guvernul de atunci, condus de Emil Boc, a ales razbunarea ca solutie: de exemplu, toate tirurile cu flori venite din Olanda erau intoarse la vama. Astfel, de la PDL pana la USL, obiectivul Schengen a fost mereu tot mai greu de atins.

Si in al 12-lea ceas, in loc sa caute solutii, Ministerele de Externe si Interne ale Romaniei dau ultimatumuri. Intr-un comunicat difuzat duminica, oficialii romani cer statelor care se opun sa isi motiveze decizia prin argumente clare, la baza carora sa stea tratatele Uniunii Europene si acquis-ul Schengen.

Consiliul de saptamana viitoare era practic ultima speranta pentru intrarea Romaniei in Schengen, anul acesta. Cu voturile negative anuntate acum, cea mai apropiata data de aderare va fi in 2014.

Citeste mai multe aici!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.