Opinia Timisoarei

Ce au ridicat procurorii DNA din Primaria Timisoara. Dominic Fritz, reactie pe Facebook, in care nici nu pomeneste de ancheta anticoruptie. Video

TIMISOARA. Dupa ore bune de perchezitii in Primaria Timisoara, anchetatorii DNA au plecat din sediul municipalitatii cu mai multe documente, dar si cu o inregistrarea video a unei sedinte.

CITESTE SI: Reactia administratiei Fritz la perchezitiile DNA de la Primaria Timisoara. Ce spune viceprimarul Ruben Latcau. Video

Procurorii fac cercetari intr-un dosar in rem care vizeaza infractiunea de abuz in serviciu. Mandatul de perchezitie a fost emis de un judecator al Tribunalului Timis.

Dominic Fritz a fugit de presa la Primaria Timisoara, dar a reactionat cateva ore mai tarziu pe pagina sa de Facebook.

Edilul n-a vrut defel sa stea de vorba cu jurnalistii la Primaria Timisoara in timp ce in birourile institutiei procurorii DNA faceau perchezitii, dupa cateva ore insa a facut o postare pe Facebook, unde nici nu pomeneste de ancheta anticoruptie.

O sa auziti multe zilele astea despre certificate de emisii la Colterm. Multe atacuri, dezinformari si minciuni. Putini dintre cei care vorbesc despre aceasta problema o fac din grija pentru oras.

Certificatele pentru 2019 s-au platit in mandatul meu. Au fost cumparate in mandatul predecesorului meu pe un credit de 38 milioane lei la o banca privata, credit pe care l-am rambursat in 2021. Decizia in 2019 s-a luat doar cu 9 (!) din 27 consilieri locali de atunci. Circumstantele acestui credit (pentru care s-a platit, printre altele, un comision de 600.000 lei) sunt atat de dubioase ca niciun notar din Timisoara nu a vrut sa certifice semnatura primarului Robu pe conventia de esalonare, ea fiind semnata la un notar din Sanandrei.
Am facut anul trecut o plangere penala pe aceasta tema, pe langa 10 alte plangeri legate de Colterm. Astept cu nerabdare rezultatele anchetelor.

In primele 4 luni ale anului 2021, Primaria Timisoara a virat 77 milioane lei catre Colterm. Asa Colterm a reusit sa cumpere macar certificatele necesare pentru 2020 la CET Centru, care functioneaza pe gaz. Pentru CET Sud, care functioneaza pe carbune, fondurile companiei nu au fost suficiente, dar nici bugetul local nu avea cum sa suporte inca 40-50 milioane lei in plus.

Am luat legatura cu prim-ministrul Romaniei de atunci, Florin Citu, pentru o sustinere din partea guvernului care sa ajute Colterm sa evite o amenda. M-am bucurat atunci ca a promis rezolvarea problemei, a pregatit o Hotarare de Guvern care insa nu a mai intrat niciodata pe ordinea de zi, desi premierul confirmase de repetate ori. Va amintiti de anuntul lui Alin Nica, cel care spunea ca ”a rezolvat la Guvern” plata certificatelor. Ei bine, surprinzator, aceasta promisiune ferma a picat, fara sa primim nicio explicatie.
(….)
Miza celor care ataca politic este sa gaseasca un vinovat pentru dezastrul termoficarii din Timisoara pe care incercam s-o ordonam in plina criza istorica pe piata energiei. Miza mea si a echipei mele este sa asiguram continuitatea serviciului de termoficare, dar sa si respectam Legea finantelor publice si sa protejam bugetul Timisoarei. Nu putem sa lasam generatiile viitoare sa plateasca pentru furtul si incompetenta din trecut„, a transmis Dominic Fritz pe Facebook.

Edilul nu a vorbit deloc de perchezitiile DNA de la Primarie si nici nu a oferit inca o explicatie foarte clara legata de felul in care in sedinta AGA din martie 2021 s-a transat problema cumpararii certificatelor de poluare aferente anului 2020. Neachizitionarea lor a condus la aplicarea unei amenzi de 21 de milioane de euro Colterm, care nu a fost platita inca.

Viceprimarul Ruben Latcau, in biroul caruia anchetatorii DNA au intrat inca de dimineata pentru cercetari, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca nu este vinovat.

„- De ce a venit DNA la dumneavoastra?
– Pentru un dosar in rem. Au cerut documente in format electronic
– Are legatura cu Colterm?
– Este un dosar in rem, in momentul asta. Nu dau declaratii mai mult decat au dat domnii
– Va simtiti vinovat?
– Nu”, a spus viceprimarul Timisoarei Ruben Latcau pe holurile Primariei in timpul descinderii DNA.

Va reamintim, vineri dimineata, o echipa DNA formata dintr-un procuror si doi politisti a inceput perchezitii la Primaria Timisoara in legatura cu posibile fapte de coruptie, intre care abuz in serviciu, sustin surse din randul anchetatorilor. Totul vine dupa ce consortiul de insolventa al Colterm a transmis un document municipalitatii in care atrage atentia asupra unor ilegalitati, in contextul scandalului privind necumpararea certificatelor de poluare aferente anilor 2020 si 2021.

CITESTE SI: Colterm intra in faliment, daca administratia Fritz nu cumpara certificatele de poluare aferente anului 2021. Documentul firmei de insolventa transmis Primariei Timisoara

Exit mobile version