Cauciucurile de iarna, obligatorii pe drumuri acoperite de zapada. Sanctiunile pot ajunge pana la ridicarea certificatului de inmatriculare a masinii


Daca iarna trecuta soferii erau in ceata in ceea ce priveste folosirea cauciucurilor de iarna in sezonul rece, 2013 inseamna, pentru toti conducatorii de autoturisme, un singur lucru: pneurile de iarna sunt necesare la temperaturi scazute si obligatorii pe drum cu zapada, gheata sau polei. Daca ne opreste politia in trafic si nu avem montate cauciucurile de iarna, desi afara ninge, atunci riscam sa ramanem fara certificatul de inmatriculare a masinii.

Legislatia nu-i obliga pe soferi sa-si monteze anvelopele speciale pentru anotimpul rece atat timp cat afara vremea nu-si face de cap. Daca e soare, bate vantul sau ploua, nimeni nu este obligat sa poate gumele de iarna, desi suntem in luna decembrie sau ianuarie. Daca ninge sau s-a asezat o pojghita de gheata peste asfalt, atunci e musai sa avem cauciucurile potrivite, altfel, pe langa conditiile de siguranta scazuta pe care anvelopele de vara le asigura pe timp de iarna, putem scoate din buzunar si o suma deloc de neglijat daca politia ne trage pe dreapta.

Pe langa amenzile ce pot trece de 1.000 de lei pe care le puteti primi de la oamenii legii din trafic, un risc enorm la care va puteti expune daca nu folositi gumele de iarna in conditiile specificate mai sus (gheata, polei, zapada) este acela ca politistii, insotiti de angajatii Registrului Auto Roman, va pot ridica certificatul de inmatriculare a masinii, pe termen nelimitat. Ba mai mult, platiti si remorcarea autoturismului pana acasa. Legislatia nu face referire la vreo data calendaristica in care soferul sa aiba autovehiculul echipat cu anvelope de iarna. Anvelopele care sunt acceptate in conditii de iarna sunt cele marcate cu simbolurile MS in variantele MS, M.S., M si S sau M plus S.

De la 1 noiembrie, anvelopele pentru autovehicule sunt etichetate cu informatii referitoare la eficienta consumului de combustibil, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern lansat in dezbatere publica de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Etichetele de pe cauciucuri contin informatii in limba romana referitoare la clasele de eficienta a consumului de combustibil, clasele de aderenta pe teren umed si clasele de zgomot exterior de rulare. Informatiile ii ajuta pe cumparatori sa achizitioneze anvelope mai sigure, mai silentioase si care sa conduca la un consum mai mic de benzina sau motorina.
Masura a fost introdusa pentru atingerea obiectivului stabilit la nivelul Uniunii Europene de reducere, pana in 2020, a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20%.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.