Noutati :

Cati bani trebuie sa pui deoparte pentru a iesi la pensie la 50 de ani?

17 mai, 2013 - 11:17 AM
Autor: Anonim      
Categorie: ECONOMIC
1

Cea mai mare parte dintre angajati planuiesc sa iasa la pensie la varsta de 65 de ani, insa nu este un secret ca multi dintre acestia viseaza sa iasa din campul muncii mai devreme pentru a se bucura de familie, viata si calatorii in tari exotice.

Pentru a accelera iesirea la pensie, angajatii trebuie sa fie suficient de motivati sa economiseasca din timpul vietii active pentru a avea un trai decent atunci cand se vor trezi de dimineata nu pentru a lua metroul spre locul de munca ci pentru a se bucura de o zi cu nepotii. Alaturi de economisirea constanta, un alt factor extrem de important este obtinerea unui randament pentru suma pusa deoparte an de an. Obtinerea unui randament an de an a devenit tot mai dificila mai ales de la declansarea crizei cand pietele de actiuni au avut evolutii tot mai putin previzibile, iar dobanzile la depozite nu acopera intotdeauna rata inflatiei, scrie ZF.ro.

La un calcul simplu, o persoana care iese la pensie la varsta de 50 de ani, are nevoie de o suma bani care sa ii asigure un trai decent cel putin 25 de ani, daca se ia in considerate o durata medie de viata de 75 de ani. Pentru fiecare luna, presupunem ca respectiva persoana ar avea nevoie de circa 3.300 lei pentru un trai decent, mai exact pentru fiecare an o suma de 40.000 lei, sau de un milion de lei pentru totalul de 25 de ani. Calculul de fata este pur ipotetic si exclude alte surse de venit dupa iesirea la pensie.

Pentru a ajunge la economii de un milion de lei, un angajat in varsta de 30 de ani ar cam trebui sa inceapa sa puna deoparte cate 1.500 lei in fiecare luna. Un calcul ZF arata ca o persoana care economiseste anual 17.500 de lei, adica echivalentul unei sume lunare de 1.500 lei, timp de 20 de ani ar putea avea in conturi un milion de lei daca plaseaza acesti bani la o dobanda anuala de 10% garantata. Profitul obtinut in fiecare an este reinvestit. Calculul ZF este pur ipotetic avand in vedere ca pe un termen asa de lung de timp nu exista o garantie reala ca o un depozit la banca sau un alt timp de instrument de economisire sau de investitii poate livra constant timp de 20 de ani un randament anual de 10%.

Vezi mai multe pe  ZF.ro!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Perfect de acord. Doar ca majoritatea sunt ca mine si nu castigam mai mult de 700 RON lunar. As putea sa economisesc 5 RON pe luna, dar f greu