Noutati :

Cate o fisa pentru fiecare statuie din oras! Daca nu le intocmeste, Primaria Timisoara risca amenzi de 2.000 de euro pentru fiecare monument

28 mai, 2011 - 09:43 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Primaria Timisoara nu stie ce are in curte, asa ca risca amenzi drastice de la Ministerul Culturii. Pana la sfarsitul lunii, autoritatile trebuie sa intocmeasca fise analitice pentru fiecare monument ce-l au in administrare, pentru ca ministrul Culturii vrea sa le introduca in Monitorul Oficial.

Reprezentantii municipalitatii spun insa ca ei nu au decat 3 monumente in patrimoniu, asa ca nu se stie cu ce documente va face ministerul pretioasa lista a monumentelor de for public din Romania, daca din Timisoara nu are nicio fisa.

„Exista trei lucrari de arta plastica monumentala de for public care sunt administrate de Primaria Timisoara. Este vorba despre statuia lui Alexandru Mocioni, Virgil Economu din Calea Dorobantilor si de monumentul Reginei Maria. Am trimis fisele analitice din aprilie 2010. Nu sunt alte monumente de for public care sa fie administrate de noi”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Flavius Boncea, purtator de cuvant Primaria Timisoara.

Nu de aceeasi parere este si secretarul Comisiei pentru monumente de for public din cadrul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Timis. Andrei Medinski spune ca cele 3 monumente cu care se lauda reprezentantii municipalitatii sunt preluate abia din 2010 incoace.

„Pai 3 monumente au in patrimoniu incepand din 2010 incoace, dar pana in 2010 mai au. Ei au facut din 2010 incoace 3, dar cele care sunt inainte de 2010 sunt tot ale lor. Primaria are monumente din 1800 si ceva. Faptul ca ei nu vor sa le preia sa le treaca in inventar cu o suma este o problema care tine de ei. Sunt obligati, pentru ca trebuie sa le ia cineva, doar nu o sa le iau eu. Daca ni le da cu teren le luam pe toate”, a spus pentru www.opiniatimisoarei.ro Andrei Medinski.

Cat despre atributiile Directiei, Medinski adauga ca institutia doar se asigura daca autoritatile locale respecta legea in acest domeniu, nu urmareste cum gestioneaza operele de arta. Dintre cele aproape 150 de monumente din Timisoara, majoritatea sunt in administrarea primariei, in afara de cele puse in domeniul public de Asociatia Memorialul Revolutiei sau alte asociatii cu aceleasi atributii din oras, mai adauga secretarul comisiei.

Ministerul Culturii vrea sa intocmeasca o lista a monumentelor de for public din tara, iar fisa analitica a fiecaruia sa contina toate detaliile despre obiectul respectiv, precum si valoarea acestuia.

Medinski spune ca a trimis, din partea Directiei pe care o reprezinta, mai multe adrese catre toate primariile din Timis, precum si catre Primaria Timisoara, insa nu a primit raspunsuri concrete de la autoritati. In cazul in care pana la finele lunii mai a acestui an nu sunt trimise fisele catre minister, Primaria Timisoara risca amenzi de aproape 2.000 de lei pentru fiecare statuie sau monument pe care il are in administrare.

„Daca nu le fac pana la sfarsitul lunii, suntem invitati la minister sa intocmim si sa tiparim formularele de amenzi, care pot ajunge la 2.000 de euro. Dar pe monument, nu pentru toate”, a mai declarat Andrei Medinski pentru www.opiniatimisoarei.ro.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...