Noutati :

Cat vor fi taxele si impozitele in 2020 la Timisoara. Evenimentele artistice si sportive vor fi scutite

16 octombrie, 2019 - 09:07 AM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA.  Reprezentantii Directiei Fiscale au intocmit proiectul de hotarare privind taxele si impozitele din 2020, care va fi supus aprobarii Consiliului Local.

Potrivit documentatiei, taxele si impozitele nu se maresc, dar nici nu scad. Atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice vor plati cat au platit si in 2019 pentru case si masini.

Cu alte cuvinte, in 2020, pentru impozitul pe cladirile rezidentiale si cele anexa aflate in proprietatea persoanelor fizice se ia in calcul cota de 0,08% asupra valorii impozabile, la fel ca in 2019.

La cele nerezidentiale ramane cota de 0,6% asupra valorii impozabile, asa cum era si in 2019.

La imobilele nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice cota avuta in vedere la calculul impozitului/taxei pe cladiri va fi in 2020 1,3%, precum in 2019.

Nu se modifica nici impozitul pe masini si sunt scutite in continuare cele hibride.

Sunt scutiti de la plata impozitului/taxei pe cladiri timisorenii care au executat pe cheltuiala proprie lucrari pentru cresterea performantei energetice. Acestia trebuie sa depuna o cerere la Registratura Primariei impreuna cu documente justificative pana la 31 decembrie 2019. In cazul persoanelor juridice, trebuie ca imobilul anvelopat sa aiba destinatia de locuire.
De scutiri beneficiaza si cei care au reabilitat fatadele cladirilor.
Nu platesc impozite nici persoanele fizice ale caror venituri lunare nete sunt mai mici decat salariu minim brut pe tara pentru cele 12 luni aferente anului fiscal. Detalii AICI.

Tototdata se pastreaza reducerea de 10% din impozitele persoanelor fizice care isi achita integral darile pana in 31 martie 2020.

Taxa speciala de salubrizare pentru timisorenii care nu au contract cu RETIM

Taxa de salubrizare e una cu destinatie speciala si are drept scop acoperirea cheltuielilor serviciului de colectare, transport, depozitare si neutralizare de deseuri municipale nepericuloase de la persoanele fizice si juridice care nu au contract cu operatorul de servicii de salubrizare stabilit de Consiliul Local Timisoara, in speta RETIM.

Aceasta taxa va fi achitata de persoanele fizice cu domiciliul de resedinta in Timisoara care nu au incheiat contract de prestari servicii, cu operatorul de salubrizare. Intrucat se presupune ca isi arunca gunoiul menajer fie in pubelele altora, fie pe strada. De asemenea, taxa va fi platita de catre persoanele juridice cu sediul sau punct de lucru in Timisoara care nu au contracte cu operatorul de salubrizare, persoanele fizice si juridice ale caror contracte au fost reziliate de catre operatorul de salubrizare pentru neplata serviciilor prestate, in termen de 30 de zile de la data expirarii termenului de plata prevazut in contract.

Chiriasii din imobilele aflate in proprietatea statului,a municipiului Timisoara sau proprietate privata care beneficiaza de servicii de salubrizare, dar nu au incheiate contracte ori acestea au fost reziliate pentru neplata.

Taxa de salubrizare este de 9,91 lei/persoana/luna pentru persoane fizice din gospodarii individuale si asociatii de proprietari si de 330,05 lei/tona pentru agenti economici si institutii publice.

Tarifele sunt in concordanta cu cele prevazute in contractul de concesiune intre operatorul de salubrizare si ADID Timis.

Mai este prevazut faptul ca utilizatorii, persoane fizice, locatare ale unui imobil si beneficiar de servicii de salubrizare fara contract vor fi somate de catre operatorul de servicii in vederea incheierii contractului.

In cazul in care persoanele somate nu se prezinta la sediul RETIM in termen de 5 zile lucratoare de la data somarii, pentru a semna contractul, operatorul e indreptatit sa solicite Politiei Locale obtinerea datelor persoanelor in cauza.

Agentii identifica persoanele, comunica datele operatorului de salubrizare si primariei pentru a institui taxa de salubrizare.

Taxa speciala de salubrizare se plateste anual, in 2 rate egale, pana la 31 martie, respectiv 30 septembrie.

Taxa pentru promovarea turistica a Timisoarei se mentine

In 2020 se mentine taxa speciala pentru promovarea turistica a orasului, de 2% la tarifele de cazare, pentru fiecare zi de sejur. Sumele incasate astfel de municipalitate vor fi folosite pentru dezvoltarea turismului in Timisoara Capitala Culturala a Europei 2021, pentru cheltuieli de participare la targuri de turism si pentru promovare si marketing.

Impozit 0% pentru evenimentele culturale si sportive

Apropierea anului 2021, in care Timisoara devine Capitala Culturala a Europei, indeamna autoritatile locale sa gaseasca o cale pentru a incuraja organizarea de spectacole, de evenimente culturale, artistice si sportive.

Daca pana acum, cota de impozitare era de 2% pentru spectacolul de teatru, balet, opera, opereta, concert de filarmonica sau alte manifestari muzicale, prezentarea de filme, spectacole de circ ori sportive si respectiv de 5% pentru alte evenimente decat cele de mai sus, in 2020, Primaria Timisoara propune anularea impozitarii pentru toate aceste manifestari.

Taxele si impozitele locale pentru 2020 ar putea intra in dezbaterea si aprobarea Consiliului Local Timisoara in urmatoarea sedinta in plen.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...