Cat va costa un kilometru de autostrada in Romania? Vezi aici care sunt standardele de cost stabilite de Guvern!

Autostrada Timisoara - Arad

Guvernul a aprobat introducerea primelor 12 standarde de cost in lucrarile de infrastructura din toate domeniile de transporturi, a anuntat, marti, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, la Palatul Victoria.

„Au fost aprobate doua proiecte de hotarari de guvern. Unul vizeaza introducerea unor standarde de costuri in ceea ce priveste infrastructura de transport, iar cel de-al doilea vizeaza aprobarea utilizarii unor conditii contractuale care sunt folosite si de Federatiile Internationale ale Inginerilor Consultanti in domeniul constructiilor pentru obiectivele din transporturi”, a spus Boagiu.

Standardele de cost introduse vizeaza: constructia de autostrazi in zona de ses, doar pentru partea de infrastructura, respectiv corpul drumului – 3.802.000 euro/kilometru, autostrada in zona de deal costa 4.980.000 euro/kilometru, autostrada in zona de munte – 5.992.000 euro/kilometru, constructie de drum national – 1.271.800 de euro/kilometru, reabilitare de drum national clasa tehnica III – 746.700 euro/kilometru, reabilitare cale ferata pe coridoare pan-europene – 2.180.000 euro/kilometru, reparatii capitale cale ferata – 1.190.000 euro/kilometru.

Standarde de cost au fost introduse si in domeniul aerian, cel pentru o pista de aterizare fiind, in functie de clasificare, de 391.071 euro/suta de metri si, respectiv, 557.500 euro/suta de metri.

In sectorul naval au fost elaborate standarde pentru cheul fluvial pereat – 8.861 euro/metrul liniar, cheul maritim la minus 13,5 metri – 21.450 de euro/metrul liniar si punct de trecere cu bacul – 551.845 euro/bucata.

Anca Boagiu a explicat ca aceste standarde cost sunt necesare la stabilirea prioritatilor, pentru determinarea necesarului de fonduri publice pentru realizarea acestora, dar si pentru a asigura autoritatii contractante un document de referinta pentru comisiile de licitatii in evaluarea ofertelor privind contractarea lucrarilor de executie a obiectivelor de investitii in domeniul transporturilor.

„Nu in ultimul rand, aceste standarde sunt utile si proiectantilor atunci cand pregatesc documentatia tehnic-economica, respectiv studiile de fezabilitate”, a punctat Boagiu.

Ea a reiterat ca aceste standarde de cost se refera doar la corpul drumului, dand drept exemplu standardul la ses.

„La ses, am spus ca pentru corpul drumului, care include terenul de fundatie, terasamentele, evacuarea apelor, structura rutiera, benzile de stationare, elementele de siguranta, postamente, taluze, imprejmuiri – standardul este de 3.802.000 euro/km. Nu sunt incluse in aceste costuri standarde care privesc lucrarile de poduri, pasajele, viaductele, podetele, lucrarile de consolidare pentru terenuri de fundare, lucrarile hidrotehnice, tunelurile – atunci cand apar – nodurile rutiere si intersectiile denivelate. Pentru acestea sunt standarde in pregatire, cu care vom veni in perioada urmatoare”, a explicat ministrul.

Conditii noi pentru lucrarile la drumuri

Existenta graficelor de executie a lucrarilor, rezerve la contracte de maxim 10% si introducerea garantiilor de buna executie in procentaj de 15% din costul lucrarii, sunt cele mai importante elemente prevazute in noul proiect de Hotarare de Guvern aprobat, marti, in sedinte Executivului, si prezentat intr-un briefing de presa la Palatul Victoria de catre Anca Boagiu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii.

„Ca si elemente importante ale acestui document sunt: primul, si la care tin foarte mult, acela de a respecta faptul ca rezervele la contracte nu pot sa depaseasca 10%. Practic, situatiile neprevazute si recunoscute de Federatia Internationala, spun ca nu poti sa depasesti la un contract valorile adjudecate cu mai mult de 10%. Pe de alta parte, dam posibilitatea ca arbitrajul sa fie si international pentru ca au existat nenumarate situatii in care ne-am trezit ca nu am putut sa ajungem la o concluzie, au fost sub-reprezentati, si statul roman a pierdut sume importante de bani”, a subliniat sefa MTI.

Aceasta a adaugat ca a fost introdusa obligativitatea existentei graficelor de executie a lucrarilor, grafice care sunt strans legate de efectuarea platilor.

„Deci, in functie de lucrarile executate se fac platile. Nu se fac lucrarile, nu se fac platile. Aceasta este o conditie valabila atat pentru constructor, cat si pentru consultantul care urmareste realizarea lucrarilor. Sa nu mai avem situatii ca in anii anteriori, cand constructorul executa lucrarile, consultantul doarme pe facturi, nu le certifica, nu calca prin santier doar pentru ca el beneficiaza de o suma globala din care poate sa-si traga banii, iar noi stam pe loc si nu putem sa certificam platile”, a subliniat ministrul Transporturilor.

In noul proiect de HG se mentioneaza, totodata, introducerea garantiilor de buna executie care nu trebuie sa depaseasca 15% din valoarea lucrarii.

„Un alt lucru important este introducerea garantiilor de buna executie, in cuantum de 15% din valoarea lucrarii: 10% depusa la inceputul contractului si 5% valoare care se retine din factura. Valoarea ofertelor se face luand in calcul atat oferta tehnica, dar si cea financiara, cu ponderi de 70%, respectiv 30%”, a spus Anca Boagiu.

De asemenea, aceasta a afirmat ca s-au facut modificari si in ceea ce priveste derogarile la perioadele de executie a lucrarilor, cea mai lunga perioada de executie fiind de doim ani.

„Exista constructori care vor si pot sa execute lucrari in termen mai scurt decat prevad caietele de sarcini. Aici exista o bonificatie, dar nu in bani, ci in puncte in momentul in care se face evaluarea. Nu a ramas o plaja foarte larga: acceptam la proiectare o plaja intre 3 si 6 luni de diminuare, iar la executie intre 18 si 24 de luni in contractele pe care le-am lansat de curand, de autostrazi”, a sustinut ministrul Tranporturilor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. mda…