Cat pot fi de frumoase, sunt ca niste papusi. Copiii care duc mai departe traditiile de poveste din Banat

TIMIS. O imagine ca un tablou, postata pe internet de un primar din Timis, merge la sufletul banatenilor si aduna felicitari peste felicitari.

Este vorba de o fotografie care infatiseaza un grup de fetite bulgaroaice imbracate in costume traditionale, din comuna Dudestii Vechi.

CITESTE SI: Oameni cu suflet mare. Un intreg sat din Timis s-a mobilizat pentru salvarea unor berze 

Imaginea a fost postata pe Facebook  de catre primarul Bono Cucalan, mandru si el de cea mai de pret zestre a asezarii – copiii, care nu lasa sa piara identitatea comunitatii.

Imbracate in costumele de sarbatoare, fetitele sunt superbe si par niste papusi vii, asezate in pragul bisericii din localitate, pe cand vestesc sarbatoarea de Florii la catolici, care are loc duminica.

De altfel, la Dudestii Vechi se gaseste una dintre cele mai mari comunitati de bulgari din Romania. Localitatea incearca sa isi duca mai departe traditiile asa cum le-au lasat aici primii bulgari de pe aceste meleaguri, acum 300 de ani.

Una dintre caracteristicile bulgarilor catolici din Banat este costumul pe care il poarta si traditiile la care tin cu sfintenie. Un costum de femeie poate ajunge si la 20 de kilograme greutate, este cusut in intregime manual si are cel putin zece piese.

Se recunoaste usor pentru ca abunda in auriu si argintiu, paiete si margele de toate formele si culorile.

Chiar si pantofii care se poarta sau cizmele sunt impodobite la fel. Pe vremuri, firele de aur si argint se luau de la bijutier pe carute de grane, cai frumosi sau zeci de kilograme de legume.

E o mandrie si astazi sa imbraci costumul traditional la vreme de sarbatoare in Dudesti, iar bunicile care mai stiu sa coasa asa ceva le invata pe nepoate cum sa confectioneze frumoasele vesminte.

Arheologii au descoperit urme ale unei asezari neolitice, chiar la Dudestii Vechi, insa prima atestare documentara este in 1213, cand localitatea este mentionata cu numele de Terra Castri Bosseneu.

In 1738 vin aici primii bulgari catolici dupa esecul rascoalei anti-otomane de la Ciprovtsi. Atunci cand ajung pe acest teritoriu, ei gasesc o cula medievala similara cu cea din Ciacova si bordeie parasite de turci.

Bulgarii incep sa construiasca scoala, biserica si primarie, dar acestea sunt facute pe graba, din chirpici si lemn. Mai tarziu, biserica devenind neincapatoare, bulgarii au decis sa construiasca alta, mai mare si mai frumoasa decat oricare alta din Banat.

Au pus mana de la mana si au adunat materiale, au folosit piatra din cula medievala pentru temelie si in 1804 a fost sfintita cu hramul Sfintei Fecioare Maria.

Tatal de suflet al bisericii, preotul Nicolae Cucurov, nu a mai apucat sa vada lacasul terminat, dar pentru a-l cinsti, a fost inmormantat sub altar.

Bulgarii au dus-o bine in zona pentru ca faceau negot cu cai, era un loc bogat in peste si pe campiile din jur se ocupau cu agricultura. In 1965, printr-un decret, Besenova Veche preia numele de Dudestii Vechi.

In urma cu un an, opiniatimisoarei.ro va prezenta o alta fotografie de suflet cu fetitele din Dudestii Vechi, in frumoasele costume populare pe cand porneau la colindatul de Lazarica, ce vesteste Floriile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.