Cat de importanta e mamografia in depistarea cancerului, cum si cand trebuie facuta. Explicatiile medicilor de la Spitalul Victor Babes din Timisoara

TIMISOARA. Cancerul de san este cea mai frecventa malignitate la femei. Supravietuirea la 5 ani este de 99%, cand e descoperit in stadiul incipient (leziune localizata doar la san), respectiv de 86% pentru forma extinsa regional la nivelul axilei. Insa, depistat in forma metastatica, supravietuirea poate sa scada si la 30%.
Cresterea ratei supravietuirii se poate realiza printr-un examen mamografic, spun medicii intr-o noua lectie de la Spitalul Victor Babes din Timisoara.

Screeningul mamar reprezinta o verificare a sanilor pentru depistarea precoce a cancerului, inainte de aparitia simptomelor sau de identificare a unui nodul palpabil.

🟥Ce este mamografia?
Este o radiografie a sanilor, utilizata atat pentru screening, cat și pentru diagnostic. Pentru fiecare san se realizeaza 2 radiografii in 2 planuri diferite. In timpul examinarii, sanul este plasat intre 2 padele ale aparatului (suprafete dure intre care sanul este presat). Desi poate crea un usor disconfort, timpul examinarii este de doar cateva secunde si este tolerat de majoritatea femeilor. Pentru a preveni acest disconfort, este recomandat ca aceasta evaluare sa se realizeze intre a 7-a si a 14-a zi a ciclului menstrual (cand sanii nu sunt umflati sau durerosi).
Avantajul suprem al mamografiei il reprezinta identificarea microcalcificarilor de la nivelul sanului, care pot fi un semnal de alarma in aparitia cancerului mamar, chiar si inainte cu 2 ani.
Mamografia digitala cu tomosinteza este cea mai evoluata metoda de diagnostic radiografic a sanului prin care sanul este scanat din diverse unghiuri, permitand generarea de imagini cu inalta rezolutie. Acest examen se poate compara cu un examen tomografic.

🟥 Ce trebuie sa fac inainte de un examen mamografic?
❎Programarea este importanta, in special prin incadrarea in ”fereastra” imagistica optima (cand sanul nu este sensibil sau dureros). Pentru femeile cu menstra, aceasta este in prima saptamana dupa ce s-a incheiat menstruatia.
De asemenea, se recomanda sa va prezentati cu toate documentele medicale anterioare (de preferat pe suport digital CD/DVD) pentru ca medicul sa le poata compara cu situatia actuala.
❗Nu se recomanda utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau cremelor in regiunea axilara sau mamara inaintea examinarii. Pulberea metalica si talcul pot altera calitatea imaginilor dintr-o mamografie.
❗Se recomanda indepartarea tuturor obiectelor metalice din jurul gatului si a lenjeriei textile din partea superioara a corpului.

✅De retinut! Este o metoda iradianta de examinare a sanului, care foloseste insa doze foarte mici de radiatii in scop de diagnostic. Uneori examenul mamografic initial trebuie continuat cu alte metode imagistice complementare: ecografie/biopsie mamara.
Rezultatele examinarii mamografice trebuie sa fie in acord cu standardele internationale Acestea se vor comunica pacientei, impreuna cu concluziile si eventualele recomandari„, transmite conf. univ. dr. Diana Manolescu – medic primar radiologie si imagistica medicala, Spitalul Victor Babes Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.