Casca cu viziera mobila din armura unui cavaler, exponatul lunii la Muzeul National al Banatului din Timisoara

moddb.com

TIMISOARA. Turistii care vor trece in luna decembrie pragul Muzeului National al Banatului vor vedea si exponatul acestei luni, o casca din armura unui cavaler.

CITESTE SI: A vrut sa vada ‘Singur acasa’ la rezolutie mai buna. Un curier hot din Timisoara si-a livrat singur ‘cadourile’ de sarbatori 

Este vorba despre un coif de tipul ”Armet”, cu creasta, avand o viziera mobila realizata dintr-o singura bucata, cu respirator cu gauri circulare şi eliptice dispuse radial. Tipologic vorbind, casca este un subansamblu al unei armuri de cavaler de tipul „Schott-Sonnenberg”, model utilizat in spatiul german in a doua jumatate a sec. al XV-lea și in primele decenii ale sec. al XVI-lea.

Armura din colectia MNaB este o replica, fiind realizata cel mai probabil in sec. al XIX-lea pentru decorarea unor castele sau palate.

Armura a fost achizitionata in anul 1936, in timpul directoratului lui Ioachim Miloia, de la Francisc Sáfrán, in schimbul sumei de 4.500 lei, din bugetul municipalitatii orasului Timisoara„, transmit reprezentantii Muzeului.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...