Opinia Timisoarei

Casa Brück, una dintre cele mai frumoase cladiri istorice din Piata Unirii din Timisoara, renovata pe banii proprietarilor. FOTO!

TIMISOARA. Iata ca se poate! Una dintre cele spectaculoase cladiri istorice din Piata Unirii din Timisoara, Casa Brück, si-a recapatat maretia de odinioara, dupa ce proprietarii au pus mana de la mana si au renovat-o complet. Aceasta, in timp ce alti proprietari de imobile din centrul istoric asteapta linistiti sa vina autoritatile locale cu bani si sa le reabiliteze casele.

Casa Brück este un exemplu de urmat, spun timisorenii care trec zi de zi prin Piata Unirii si se opresc sa admire cladirea proaspat reabilitata.

Gianluca Testa este un italian care s-a mutat in urma cu multi ani la Timisoara. S-a indragostit de Casa Brück inca din 1997, cand a trecut prin Piata Unirii si a pus ochii pe cladirea impunatoare. Si-a zis ca trebuie sa faca ceva si sa aiba macar un apartament acolo. Trei ani mai tarziu a reusit sa-si ia o locuinta in acel imobil, iar la un an sau doi dupa ce a cumparat-o, a scos bani frumosi din buzunar sa renoveze si interiorul cladirii. A schimbat toate instalatiile si canalizarea. Este doar unul dintre cei trei proprietari de apartamente din imobil, povesteste acesta.

„Eu m-am indragostit de casa asta in 1997, cand am trecut prin Piata Unirii si am vazut cum arata. In 2000 am reusit sa cumpar un apartament, apoi povestea a mers mai departe si am cheltuit foarte multi bani sa reconditionez interiorul si partea de instalatie, canalizarea si am facut tot nou. Asta prin 2001 sau 2002. Dupa aceea m-am mutat acolo. Eu am facut asta din pasiune, din iubire, nu din business”, a spus Gianluca Testa pentru www.opiniatimisoarei.ro.

Fatadele cladirii insa se degradau pe zi ce trece. Gianluca Testa i-a convins pe ceilalti proprietari de apartamente din Casa Brück sa inceapa demersurile pentru a obtine actele necesare sa reabiliteze cladirea istorica pe exterior. Totul a inceput in urma cu mai multi ani, insa proprietarul este extrem de suparat pe autoritatile locale pentru ca, spune el, i-au pus bete in roate. A durat 4 ani sa obtina autorizatiile.

„Acum cativa ani apa a inceput sa intre in apartamente, era varza acoperisul, nimic nu mai era bun pe casa, pica zilnic tencuiala, era dezastru… acolo a fost o poveste putin mai trista. Am tot cheltuit 4 ani de zile bani pentru a obtine autorizatiile si toate documentele necesare pentru a putea incepe lucrarile. In loc sa fi avut drumul deschis din partea autoritatilor, am avut piedici. Suntem 3 proprietari aici si mai sunt cateva persoane care au inchiriat spatii la parter, 6 persoane in total, dar cei de jos detin un procent foarte mic”, a mai povestit Gianluca Testa.

Banii necesari lucrarilor, aproape 300.000 de euro, i-au pus toti cei care sunt proprietari in Casa Bruck. Lucrarile au fost facute de aceiasi muncitori care au renovat si o parte din Bastionul Therezia din Timisoara, supervizate insa de un inginer italian care a renovat foarte multe cladiri istorice in Italia, mai spune Testa. A avut insa mult de furca cu muncitorii romani. De multe ori i-a pus sa refaca si de 5 ori o lucrare care nu le-a iesit bine, oricat de marunta ar fi fost.

„Am facut o restructurare artistica, folosind cele mai bune materiale posibile. Poarta de la intrare este originala, din stejar masiv. In curand vom termina si casa scarilor, tot ca si originala. 99% este gata, ea din exterior arata finalizata, mai lipsesc cateva finisaje, niste faiante care vin puse pe exterior, au intarziat foarte mult, le facem la Cluj. O sa le punem in primavara. Materialele sunt toate italienesti, mai putin faianta. A fost cam greu sa lucram cu oamenii de aici, de multe ori i-am pus sa refaca anumite lucrari mici de 4 sau 5 ori. Am investit aproape 300.000 de euro”, ne-a marturisit proprietarul.

Toate acestea nu mai conteaza insa, pentru ca finalul este intr-adevar impresionant. Timisorenii care trec prin piata se opresc si admira noua fatada a Casei Brück, iar asta ii umple de bucurie pe proprietari. Acestia au dorit ca imobilul istoric pe care il detin sa arate exact ca pe vremuri, asa ca i-au refacut fatadele in aceleasi culori: o nuanta de rosu si una de verde.

„Ma doare ca exista inca o nepasare aproape fara cuvinte a proprietarilor de cladiri istorice care au si bani, dar nu vor sa cheltuie pe asa ceva. E casa mea, de ce trebuie sa vina altii, cum ar fi Primaria, sa o faca? Eu consider asta o jignire. Aceste probleme sunt peste tot in Europa, avem o bogatie fantastica de arhitectura si o lasam sa se duca… Imi incalzeste sufletul ca lumea care trece prin Piata Unirii se opreste si admira Casa Brück. Este un gust al lucrurilor frumoase, acel gust nu a fost total eradicat din mintea oamenilor. Stiti cum e, banul nu face omul de cultura…”, conchide Gianluca Testa.

Casa sau Palatul Brück a fost construita in anul 1910 de catre arhitectul Laszlo Szekely, in stilurile Art Nouveau si Secession, cu un caracter usor eclectic, scriu cartile de istorie. Cladirea are 4 nivele, iar la parter functioneaza o farmacie deschisa aproape de cand s-a ridicat palatul. Casa Brück este formata dintr-un numar foarte mare de placi ceramice, inspirate din motivele folclorice unguresti.

Foto: Virgil Simonescu

Exit mobile version