Casa Brück, una dintre cele mai frumoase cladiri istorice din Piata Unirii din Timisoara, renovata pe banii proprietarilor. FOTO!

TIMISOARA. Iata ca se poate! Una dintre cele spectaculoase cladiri istorice din Piata Unirii din Timisoara, Casa Brück, si-a recapatat maretia de odinioara, dupa ce proprietarii au pus mana de la mana si au renovat-o complet. Aceasta, in timp ce alti proprietari de imobile din centrul istoric asteapta linistiti sa vina autoritatile locale cu bani si sa le reabiliteze casele.

Casa Brück este un exemplu de urmat, spun timisorenii care trec zi de zi prin Piata Unirii si se opresc sa admire cladirea proaspat reabilitata.

Gianluca Testa este un italian care s-a mutat in urma cu multi ani la Timisoara. S-a indragostit de Casa Brück inca din 1997, cand a trecut prin Piata Unirii si a pus ochii pe cladirea impunatoare. Si-a zis ca trebuie sa faca ceva si sa aiba macar un apartament acolo. Trei ani mai tarziu a reusit sa-si ia o locuinta in acel imobil, iar la un an sau doi dupa ce a cumparat-o, a scos bani frumosi din buzunar sa renoveze si interiorul cladirii. A schimbat toate instalatiile si canalizarea. Este doar unul dintre cei trei proprietari de apartamente din imobil, povesteste acesta.

„Eu m-am indragostit de casa asta in 1997, cand am trecut prin Piata Unirii si am vazut cum arata. In 2000 am reusit sa cumpar un apartament, apoi povestea a mers mai departe si am cheltuit foarte multi bani sa reconditionez interiorul si partea de instalatie, canalizarea si am facut tot nou. Asta prin 2001 sau 2002. Dupa aceea m-am mutat acolo. Eu am facut asta din pasiune, din iubire, nu din business”, a spus Gianluca Testa pentru www.opiniatimisoarei.ro.

Fatadele cladirii insa se degradau pe zi ce trece. Gianluca Testa i-a convins pe ceilalti proprietari de apartamente din Casa Brück sa inceapa demersurile pentru a obtine actele necesare sa reabiliteze cladirea istorica pe exterior. Totul a inceput in urma cu mai multi ani, insa proprietarul este extrem de suparat pe autoritatile locale pentru ca, spune el, i-au pus bete in roate. A durat 4 ani sa obtina autorizatiile.

„Acum cativa ani apa a inceput sa intre in apartamente, era varza acoperisul, nimic nu mai era bun pe casa, pica zilnic tencuiala, era dezastru… acolo a fost o poveste putin mai trista. Am tot cheltuit 4 ani de zile bani pentru a obtine autorizatiile si toate documentele necesare pentru a putea incepe lucrarile. In loc sa fi avut drumul deschis din partea autoritatilor, am avut piedici. Suntem 3 proprietari aici si mai sunt cateva persoane care au inchiriat spatii la parter, 6 persoane in total, dar cei de jos detin un procent foarte mic”, a mai povestit Gianluca Testa.

Banii necesari lucrarilor, aproape 300.000 de euro, i-au pus toti cei care sunt proprietari in Casa Bruck. Lucrarile au fost facute de aceiasi muncitori care au renovat si o parte din Bastionul Therezia din Timisoara, supervizate insa de un inginer italian care a renovat foarte multe cladiri istorice in Italia, mai spune Testa. A avut insa mult de furca cu muncitorii romani. De multe ori i-a pus sa refaca si de 5 ori o lucrare care nu le-a iesit bine, oricat de marunta ar fi fost.

„Am facut o restructurare artistica, folosind cele mai bune materiale posibile. Poarta de la intrare este originala, din stejar masiv. In curand vom termina si casa scarilor, tot ca si originala. 99% este gata, ea din exterior arata finalizata, mai lipsesc cateva finisaje, niste faiante care vin puse pe exterior, au intarziat foarte mult, le facem la Cluj. O sa le punem in primavara. Materialele sunt toate italienesti, mai putin faianta. A fost cam greu sa lucram cu oamenii de aici, de multe ori i-am pus sa refaca anumite lucrari mici de 4 sau 5 ori. Am investit aproape 300.000 de euro”, ne-a marturisit proprietarul.

Toate acestea nu mai conteaza insa, pentru ca finalul este intr-adevar impresionant. Timisorenii care trec prin piata se opresc si admira noua fatada a Casei Brück, iar asta ii umple de bucurie pe proprietari. Acestia au dorit ca imobilul istoric pe care il detin sa arate exact ca pe vremuri, asa ca i-au refacut fatadele in aceleasi culori: o nuanta de rosu si una de verde.

„Ma doare ca exista inca o nepasare aproape fara cuvinte a proprietarilor de cladiri istorice care au si bani, dar nu vor sa cheltuie pe asa ceva. E casa mea, de ce trebuie sa vina altii, cum ar fi Primaria, sa o faca? Eu consider asta o jignire. Aceste probleme sunt peste tot in Europa, avem o bogatie fantastica de arhitectura si o lasam sa se duca… Imi incalzeste sufletul ca lumea care trece prin Piata Unirii se opreste si admira Casa Brück. Este un gust al lucrurilor frumoase, acel gust nu a fost total eradicat din mintea oamenilor. Stiti cum e, banul nu face omul de cultura…”, conchide Gianluca Testa.

Casa sau Palatul Brück a fost construita in anul 1910 de catre arhitectul Laszlo Szekely, in stilurile Art Nouveau si Secession, cu un caracter usor eclectic, scriu cartile de istorie. Cladirea are 4 nivele, iar la parter functioneaza o farmacie deschisa aproape de cand s-a ridicat palatul. Casa Brück este formata dintr-un numar foarte mare de placi ceramice, inspirate din motivele folclorice unguresti.

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. As putea sa adug ca sper, din tot suflet, ca alte persoane vor urma acest exemplu. Dar si autoritatile sa inteleaga ca Timisoara, prin bogatia care s-a mostenit, ar putea sa devine un adeverat epicentru al culturi care poata se atraga foarte multa lumea din lume. Trebuie putin de cultura, bun sins si o adeverata iubire pentru un oras, ca la sfirsit, este casa noastra. Sa avem grija de ce avem, nu este doar o datoria fata cine a gandito, crato si pastrato lucrurilor care lumea ne invidiaze, este un oblig civic spre generatii care vor veni dupa noi.
    Ganditi-va ca nu mai ramane nimic de cit facem in viata, in bine si in reu. Sper ca cine intelege acet mesaj sa fie superat, si sa faca ceva, fiecare data va vedea o crima impotriva bunurile comune.
    Multumesc.

  2. Felicitari domnului Testa pt ca a reusit sa-i mobilizeze pe toti proprietarii sa faca acest efort. Asa ar trebui sa faca toti cei care stau in centru. Din pacate, majoritatea nu stiu decat sa traga foloasele statului in buricul targului, adica sa incaseze chirii uriase si sa nu miste un deget ca poate administratia orasului si prostii care stau in cartierele muncitoresti vor fi prostiti sa le faca fatadele pe banii din taxe si impozite. Peste tot in lume, daca stai in zona istorica ai si obligatii, nu doar drepturi. Iar daca nu le convine, marsh la periferie , frate!

  3. Exceptional, felicitari ! Problema e ca dl. Testa nu poate fi un exemplu ptr alti posesori de asemenea case ce trebuie renovate din doua motive: dinsul este un om cu mult bani (Zopas) iar in general posesorii unor asemenea case sint batrini din epocile trecute, vai mama lor cu banii si nici macar un imprumut cu 10 ani de gratie nu-i ajuta ptr ca pur si simplu nu au nimic, fie sint oameni cu bani, dar de-ai nostri, nu italieni obisnuiti cu opere de arta arhitecturale la tot pasul (se stie ca italienii au reputatie de buni zidari). Asa incit tot primaria/Parlamentul va trebui sa genereze un cadru legislativ ptr a se putea implica cu bani. La Praga de ex. tot ceea ce e casa de patrimoniu, proprietarii au acceptat sa isi concesioneze fatadele catre primarie, automat primaria avind dreptul de-a investi in renovari.

    • Auzi, scuteste-ne cu faza ca in cladirile istorice stau batranei care n-au dupa ce bea apa. In 23 de ani NIMENI NU I-A OPRIT sa-si vanda proprietatile bine cotate si sa se mute intr-un cartier de rang doi, sa-si ia un apartament obisnuit si sa le mai si ramana ceva de pus pentru zile negre. dar, iti zic eu ca sunt dintr-aia carora le place sa stea in centru ca e mai domnos asa. si apoi sa pling ca vaaai ce saraci sunt si sa plateasca comunitatea

      • Si eu sunt de aceeasi parere; ca cetateni, avem si drepturi dar si obligatii, chiar legale; cei care nu isi permit renovarile, pot face schimb cu apartamente din blocuri si sunt convinsa ca le mai raman si bani. Felicitari domnului Testa, cladirea arata intradevar superb. Revoltator este insa ca ciuhandu, fostul primar, in loc sa sprijine oamenii care vor sa fac ceva si pentru oras, le pune bete in roate; ciuhandu prefera sa ia taxa de habitat, de la noi toti si sa faca cu banii nu se stie ce, nu se stie unde…

    • Dar sint mindru ca Timisoara are u asemenea expat, devenit intre timp de-al nostru. Signore Testa, voi sono un cittadino d’onore della città di Timisoara.

    • Domnule Pasca, cadru legislativ exista. problema e ca nimeni nu aplica legea. prin lege, proprietarii SUNT OBLOGATI SA-SI RENOVEZE FATADELE, dar, din motive electorale sau populiste, nicio administratie nu a miscat un deget sa ceara socoteala proprietarilor pe care ii doare in fund de cum arata cladirile si rad in barba si isi spun ca vine ea ziua in care prostii vor fi pusi de primar sa plateasca pentru ei.

      • Miruna, te inteleg dar nu renunt la parerea ca in majoritatea caselor stau oameni carora poti sa le scoti si inima din piept si nu vor avea 300.000 de Euro sa faca o asemenea renovare. De altfel e si o suma mult mai mare decit ma asteptam (casa lui Tokes a fost renovata cu GTZ pe 100.000 Euro, e adevarat nu are atitea detalii ca asta). Plus ca daca chiar ii fortezi pe oameni sa faca ceva o vor face pina la urma, dar in spirit minimalist, doar cit sa se poata apara in instanta ca au facut o oarecare renovare. Iar lucrarea respectiva va fi una care cu siguranta va sterge definitiv exact ceea ce avea arhitectonic deosebit casa in cauza. Ptr ca nu multi sint ca dl. Testa caruia sa-i PESE, lumea nu are cultura savurarii propriei cladiri stralucitor de frumos renovata. Revin asupra situatiei din Praga, oras in care esti de acord cu mine ca oamenii sint mult mai civilizati, in care cultura frumosului exista cu adevarat (la o adica, oamenii locului si nu altii l-au croit incit a devenit cunoscut drept Orasul de Aur). Si cu toate acestea legiuitorul ceh, societatea a inteles ca asemenea costuri nu le poti pune in spatele locatarului, ptr ca din spirit de economie nu-si va lua uin arhitect restaurator adevarat, ptr ca nu se va ingriji serios de dirigentia de santier, ptr ca intr-un cuvint lucrarea va avea deosebit de multe neajunsuri, finalitatea fiind ca restaurarea s-a facut de mintuiala, poata chiar cu schimbarea semnificativa a detaliilor arhitecturale. (la convingerile pe care le-am asternut aici, cred c-ar fi trebuit sa scriu cu nume si prenume real…)

        • un lucru e clar nu iti permiti sa stai in buricul targului cu toate drepturile si obligatiile aferente.. vinzi si te muti! hai mai lasati-ma cu amaratii care locuiesc in victoriei… cele mai multe apartamente sunt inchiriate ca sedii de firme compartimentate cu cateva mii de euro pe luna venituri, asteapta sa se renoveze din bani publici, crescand valoarea imobilului bine-nteles ca vor creste si chiriile; amaratii aia care nu au chiuveta sa isi ia o garsoniera in sagului ca restul muritorilor de rand; in plus apartamentele din centru s-au dat nimenclaturistilor, aamaratii nu aveau acces la ele.. ca doar erau pe repartitie..

  4. Domnu’ Galea, crapi de ciuda ca stai la periferie si nu in centru? Altfel nu-ti inteleg inversunarea … Daca ai cunoaste cat de cat zona centrala, ai stii ca pe langa apartamentele luxoase si mari, care s-au vandut de ani buni, din pacate multe tiganilor, sunt o gramada de locuinte recompartimentate, fara baie in casa sau cu cate o chicineta improvizata, unde treci prin antreul vecinului ca sa ajungi la buda comuna, iar bucataria lui se aeriseste in geamul tau, etc …. Cat esti dispus sa-i dai unui batran pentru o asemenea locuinta? Suficient cat sa se mute in apartamenrul tau din cartierul muncitoresc, ba sa-i mai ajunga si pentru zile negre?

    • „Citadin”, motive sunt mereu fiindca noi valahii asa suntem, nu ne asumam nimic niciodata. Mereu nu putem face ceva „din cauza ca…”. Te rog, fa o mica excursie pana la Szeged, nu mai departe, doar pana la Szeged, oras aflat in zona saraca a Ungariei si viziteaza centrul reabilitat si vei vedea ca sunt cladiri vechi, construite in aceeasi perioada in care s-au construit cele din Timisoara, deci problemele sunt aceleasi pe care le invoci dumneata. De ce ei au reusit sa reabiliteze centrul vechi, iar noi nu? Asta ca sa nu mai vorbesc de celelalte orase mai importante si dezvoltate economic ale Ungariei. In RO, doar Sibiul a rezolvat intr-o oarecare masura problema centrului vechi si asta fiindca statul a sprijinit deplin problema inscrisa in contextul statutului de capitala culturala europeana in anii trecuti fiindca altfel SIn ibiul ramanea vai de capul lui cum a fost pana nu de mult. Plus, priveste reteaua de autostrazi a Ungariei si vei vedea din nou o mare diferenta!!! „Noi suntem romani, Noi suntem romani, Noi suntem aici pe veci stapani…”. Ce frumos e acest cantec! 🙁

      • Si la Szeged, ca in multe alte parti, nu toate cladirile istorice sunt renovate. Asa ca ar fi bine sa observii ca esti in alt pacat al romanului, acela de a devia de la subiect si de a generaliza. Asta mai ales tinand cont de legatura intre autostrazi si fatadele cladirilor istorice din Timisoara. Cat despre implicarea autoritatilor, stiu ca la Tour, in Franta, cei care detineau cladiri in centrul istoric, beneficiau de un ajutor din partea primariei calculat in asa fel incat cheltuielile cu reabilitarea sa fie egale cu cele pentru un imobil obisnuit, de aceleasi dimensiuni. Practic, acolo Primaria platea diferenta necesara pentru materialele deosebite si manopera migaloasa. Si n-am auzit ca locuitorii cartierelor de la periferia orasului sa se revolte….

        • Vormbeam de centrul vechi, mai precis de zona destinata traficului pietonal si relaxarii, locul unde putinii turisti sositi la Szeged se plimba. In nici un oras pe care l-am vizitat pana acum nu am vazut ca intreg centrul sa fie reabilitat nici macar in Budapesta, Viena, Munchen, Berlin, Paris, Praga, Varsovia ca sa enumar cateva orase importante vizitate. Ma refer strict la centrul orasului – Cetate – cu punctele importante Pta Unirii, Pta Libertatii (JALNICA) si Pta Operei + partile adiacente.

  5. Felicitari! Foarte fain!!!!!!!!

  6. VA multumasc pentru opinii dvs.
    Doresc doar sa adaug, ca ce s-a facut nu e o exeptie este ce trebuie facut in mod normal. NU numai pentru o forma de respect, dar si pentru a dovadi sensul culturii si educatiei.
    Din pacate, acest gest, acesta lucrare, pana acuma, raprezinta o exceptie, sper ca cu toti, vom contribui, prim manifestare opinii si fara sa ne mai ascundem in spate lucrurilor populiste, a crea o diferita imagine a acest Oras si a cetateni din Timisoara.

  7. Felicitari domnule Testa pentru initiativa si perserveranta. De asemenea, felicitari echipei de constructori impreuna cu supervizorul italian, pentru rezultatul obtinut.

  8. Felicitari !Felicitari ! insa de ce e nevoie sa vina mereu cineva de afara ca sa faca ceva in tara asta? propreitarii de pana acum ? ce au facut ,au dormit in papuci ,ca locatar ai si obligatii ,nimeni nu vine sa iti mature strada din fata casei ……
    FELICITARI DOMNULE !

  9. O intrebare pentru domnul Testa: de unde ati comandat geamurile? Ce tamplarie au? Multumesc mult si felicitari pentru realizare!

  10. @George: sunt cele originale al casei, doar reconditionate. Adica, se poate!

  11. Superb renovata, un exeplu bun pentru toti propietarii de case! Iar din toate cladirile renovate din Piata Uniri casa Bruck este cea mai frumos renovata!

  12. Congratulazioni,Dott. Testa!
    Ce pacat ca dl Aron anticarul , care poseda casa lipita de a dvs. nu intelege sa bagr un ban in renovarea imobilului.
    Asta, desi are magazin la parter si multe imobile inchiriate in oras!

  13. Oare cat dureaza pana o revendica un tigan

  14. Am citit si eu postarile deoarece locuiesc intr-un imobil frumos de patrimoniu. Fiecare se exprima in limita culturii pe care a reusit sa o acumuleze. Aceasta nu se cumpara, nu se vinde. Sa vi astazi sa spui ca daca nu ai bani, vinde pe nimic la primul venit si te poti muta la cimitir… exprimare de cocalar … Se vede ca nu au citit legislatia noastra, L 422/2001 republicata, facuta dupa legislatia CE. Cine locuieste intr-un astfel de imobil are o multime de necazuri pe care nu le poate moderniza sau a le face acceptabil de locuit. Nu are voie sa faca modificari … legea patrimoniului … In compensatie legea prevede implicarea obligatorie a Primariei, a comunitatii care vrea sa beneficieze de imaginea imobilului. Pentru toti cei care au legatura cu valorile culturale nu trebuie sa repetam ca totul este un Kitsch, o moneda lustruita nu mai are valoare, un tablou repictat nu are valoarea originalului, o baba sulemenita nu mai reproduce tineretea care are momentul ei. Deci intr-o economie de piata toate au valoarea data de cerere si oferta cu tot riscul dat de farsorii profesionisti. Ce s-a facut 25 de ani cu impozitele noastre ? Ce s-a facut inainte ? De ce nu mai avem vapoare? De ce folosim niste tramvaie luate ca ajutor de la fier vechi? De ce cei care fura un milion de euro se numesc oameni de afaceri si nu sunt executati? Cine vorbeste, a vizitat si Roma, Neapole? Constructia Catedralei incepute in anii 30 de Legionari a fost puternic contestata … era facuta intr-un pur stil arhitectonic romanesc …