Carti istorice si ziare, peste 100.000 de pagini, pot fi citite cu un singur click. Digitalizare la Biblioteca Judeteana din Timisoara

TIMISOARA. La Biblioteca Judeteana Timis ”Sorin Titel” a inceput in forta digitalizarea. Carti istorice si ziare deja sunt la un click distanta si pot fi citite printr-un singur click.

CITESTE SI: Au fost puse in vanzare biletele pentru expozitia ‘Brancusi: surse romanesti si perspective universale’ de la Timisoara

Firma Datagroup INT SRL a digitizat gratuit deja peste 124.000 de pagini de presa si carte istorice.

Materialele provin din fondul Sectiei Documentar–Periodice a B.J.T. Este vorba de titluri precum: Temesvarer Wochenblatt (1846–1862), Foaia Diecesana (1886–1950), Bühne und Welt (1899–1902), Gandirea (1922–1944), Familia (1865–1940) sau Scrisul banatean (1950–1963).

Periodicele si cartile digitizate pot fi consultate, in format PDF, accesand urmatorul link: https://www.bjt.ro/periodice/

Economia realizata prin digitizarea gratuita a materialelor mentionate este de circa 60.000 de lei.

„Este o realizare a Consiliului Judetean Timis, care va spori accesul cititorilor la fondul de carte si la diverse publicatii. In plus, patrimoniul cultural scris al institutiei va putea fi promovat mult mai usor la nivel european. Vor putea fi protejate documentele aflate intr-o stare avansata de degradare si va creste calitatea consultarii acestora, ceea ce va facilita accesul publicului larg. Rezolvam astfel o problema a societatii informationale in care cantitatea informatiei creste rapid, iar continutul devine tot mai dinamic”, spune Alexandru Proteasa, vicepresedinte al CJ Timis.

Proiectul continua, urmarind digitizarea celor mai importante colectii de presa si carte istorice. Totodata, obiectivele in materie de digitizare ale Bibliotecii Judetene Timis „Sorin Titel” vizeaza, printre altele, formarea unei platforme digitale integrate si unice de acces la fondul de carte si publicatii.

Din partea Consiliului Judetean Timis, acest demers este supervizat de catre initiatorii Regulamentului de digitizare al BJT, vicepresedintele Alexandru Proteasa si consilierul judetean Raul Olajos.

 

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Dan A. spune:

    Laudabila initiativa, mai ales in ce priveste cartile. In ce priveste ziarele, jenant de slab. Daca incerci sa afli ceva despre istoria orasului, Drapelul Rosu (devenit Renasterea Banateana) e disponibil doar pentru 1988 si 1989, si asta de cativa ani incoace. Slab.