Carnatii banateni, in festival, la Buzias. Foto

TIMISOARA. Traditionala ‘Degustare a carnatilor’, unul dintre cele mai asteptate evenimente din Banat, consemneaza o noua editie. Asta pentru ca in aceasta perioada a anului carnatii ajung la savoarea deplina, spun specialistii.

CITESTE SI: Gata cu balaceala in Aquaparkurile din Ungaria. Un mare strand cu bazine de inot si tobogane se va construi pe 50.000 mp, aproape de Timisoara

Organizata de redactia Banater Zeitung, degustarea se desfasoara joi, 14 februarie, in premiera, la Buzias.

Sarbatoarea este o traditie deja de multa vreme pe care organizatorii au dorit sa o promoveze si in alte comunitati in care traiesc etnici germani, nu doar in Timisoara. Din acest motiv, in ultimii ani, evenimentul s-a tinut si in alte localitati din Timis si Arad. Iar acum in frumosul orasel statiune Buzias, unde totul a inceput cu muzica si dansuri nemtesti.

Buziasul a constituit o comunitate puternica svabeasca, si reprezinta o statiune turistica de interes national, unica in judetul nostru. Copilaria mea a fost in comuna Ortisoara, si in anii 70, am participat la un festival al carnatilor banateni. A fost la inceputuri, dupa care s-a desfiintat, iar dupa ’90 am mai participat la aceste evenimente, atunci cand se faceau la Adam Muller Guttenbrunn. Sper ca si anul acesta sa fie o editie la fel de reusita si oamenii sa se simta bine„, a spus Sorin Munteanu, primarul orasului Buzias.

Mesterii macelari, profesionisti ori amatori, s-au intrecut in a-si demonstra maiestria in preparatul carnatilor dupa retete nemtesti, pastrate din tata in fiu, astfel ca mesele s-au umplut de bunatati cu arome ametitoare, iar juriul are o misiune aproape imposibila: sa aleaga cei mai deliciosi carnati.

Savoarea apreciatului mezel banatean, premiata

Dupa o indelungata si asidua degustare, a fost stabilit si invingatorul acestei editii.

Cei mai buni carnati banateni au fost preparati din carne de porc, in amestec cu mistret, de catre echipa Primariei Buzias. Pe locul doi s-a situat Erdos Petru cu niste carnati de vitel, pe pozitia a treia Szabo Peter din Zimandcuz care a pregatit carnati de mistret.

Premiul special al juriului a fost adjudecat de Andrei Herczeg care a adus la Buzias un carnat picant, foarte apreciat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Totul, e în ,,familie” … N-am înțeles festivalurile, astea !