Noutati :

Care sunt si cum ne putem debarasa legal de deseurile periculoase

28 aprilie, 2022 - 12:26 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: UTILE
3

TIMISOARA. În perioada 02-31 mai 2022 RETIM și ADID Timiș organizează o nouă campanie prin care se colectează gratuit deșeuri periculoase din menajer. Aveți mare grijă cum gestionați aceste deșeuri pentru că dacă acestea sunt abandonate în locuri neamenajate pot polua grav mediul înconjurător! Păstrați-le în gospodărie și debarasați-vă legal de ele doar în spații special amenajate și la operatori autorizați.

Astfel, în perioada 02-31 mai 2022 se desfăşoară o campanie dedicată colectării deșeurilor periculoase din menajer în Zona 1 rural a judeţului Timiş. Sunt incluse localitățile Bucovăț, Parța, Variaș, Sânandrei, Săcălaz, Șandra, Iecea Mare, Mașloc, Pișchia, Fibiș, Cărpiniș, Cenei, Checea, Foeni, Otelec, Uivar, Dudeștii Noi, Becicherecu Mic, Satchinez, Biled, Giulvăz, Peciu Nou.

CINE poate preda deşeuri periculoase din menajer
Cetățenii din localităţie menţionate mai sus pot depune prin aport voluntar și gratuit deșeurile periculoase din menajer în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare și între orele menționate în tabelul de mai jos.

CE se poate preda în cadrul acestei campanii
DEŞEURILE PERICULOASE din menajer sunt:
• ambalaje care conţin reziduuri de substanţe periculoase sau sunt contaminate cu substanţe periculoase
• ambalaje metalice care conţin o matrică poroasă solidă formată din materiale periculoase (ex. azbest), inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune, absorbanţi, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate in altă parte),
• materiale de lustruire şi îmbrăcăminte de protecţie contaminate cu substanţe periculoase
• vopsele, cerneluri, adezivi şi răşini cu conţinut de substanţe periculoase
• baterii şi acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline sau baterii şi acumulatori nesortate conţinând aceste baterii
• solvenţi, acizi, alcali
• uleiuri şi grăsimi, altele decât cele comestibile
• detergenţi cu conţinut de substanţe periculoase
• deşeuri din lemn cu conţinut de substanţe periculoase,
• pesticide
• deşeuri de vopsele şi lacuri cu conţinut de solvenţi organici sau alte substanţe periculoase.

CE NU se poate preda în cadrul acestei campanii

• NU se preiau alte categorii de deșeuri : reziduale, reciclabile, de construcții, vegetale,voluminoase
• NU se colectează deșeurile de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, radio-uri, echipamente de iluminat, computere, etc.)

UNDE şi CÂND se pot preda deşeurile periculoase din menajer

Detalii despre efectuarea acestor campanii pe www.retim.ro si www.adidtimis.ro/stiri.
De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Nu știu unde se colectază anvelope uzate(moto, auto sau de bicicletă)? Știe cineva care sunt operatorii autorizați din Timișoara care colectează deșeuri periculoase?
    Vă mulțumesc

  2. Pentru Profle- incearca la cei care fac schimb de anvelope(vulcanizari), daca nu la incineratorul din Sagului, dar e contra- cost.
    Pentru RETIM si ADID: deseurile periculoase se preiau vrac si amestecate, sau sortate pe categorii?
    Multumesc!

  3. Dar in Timisoar unde le putem preda ? De ce nu organizeaza CJ Timis sau Primaria TM nu organizeaza astfel de campanii si aici ?