Care sunt judetele cu cea mai mare si cea mai mica pondere in PIB? Timisul, imediat dupa Bucuresti!

Mai mult de jumatate din PIB-ul Romaniei este realizat de noua judete plus municipiul Bucuresti, aceste zece unitati administrative avand o populatie de 7,8 milioane, respectiv 36% din populatia tarii, scrie www.businessday.ro.

Astfel, capitala are o pondere de aproximativ 20% in PIB-ul total, desi nu are decat 9% din populatie. Urmeaza judetele Timis, Constanta, Prahova si Cluj cu procente cuprinse intre 4,7% si 4%.

La polul opus se situeaza judetele Giurgiu, Calarasi si Tulcea cu procente cuprinse intre 0,7% si 0,8%, insa acestea sunt judete mici, avand o populatie totala de 840.000 de persoane.

De asemenea, doar 10 unitati administrative au o pondere in PIB mai mare decat ponderea populatiei lor in PIB – cea mai mare diferenta pozitiva se regaseste in Bucuresti, iar cea mai mare diferenta negativa in Suceava, judet care are 3,3% din populatia tarii, dar are o ponderee de doar 2% in PIB-ul total.

Daca discutam despre PIB/capita, cele mai mari valori se inregistreaza in Bucuresti (~12.500 euro), Ilfov (10.000) si Timis (8.500), alte trei judete (Constanta, Cluj si Brasov) inregistrand valori de 7.000-7.500 euro. La polul opus se afla Vaslui si Botosani cu un PIB/capita de 2.500-2.700 euro. PIB-ul mediu la nivelul tarii a fost anul trecut in jurul a 5.500 euro/capita.  Datele de mai sus sunt aferente anului 2009.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Calcularea PIBului.. pe judete nu este tocmai corecta… … aevm ciateva centre unde sunt inregistrate multe afaceri, chiar daca valoarea adugata este facuta in alta parte. vezi Bucuresti, Constanta, Cluj, Timisoara….

 2. Astfel, capitala are o pondere de aproximativ 20% in PIB-ul total, desi nu are decat 9% din populatie.”

  Sa nu uitam ca:
  – Bucurestiul are doar 9% din populatie, dar toata e urbana!
  – Bucurestiul are norocul sa aiba vreo 2-300 de mii de angajati in aparatul bugetar central
  – Bucurestiul are avantajul de oras mare – sedii de firme internationale

  Personal, ma asteptam la o pondere mai mare a capitalei in pib.

 3. Si Aradul lui Falca si Seculici unde este? Oricum nu sta deloc rau timisul daca este mai sus decat Arges unde avem Dacia…