Noutati :

Cardul de sanatate devine obligatoriu din 1 august! Ce nemultumiri au medicii?

13 iunie, 2015 - 09:41 AM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: SANATATE
0

Din 1 august, cardul de sanatate va fi unicul instrument de validare a serviciilor medicale. Este declaratia presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea.

Cu toate acestea, reprezentantii Colegiului Medicilor spun ca sistemul informatic nu este inca pregatit pentru a face fata cerintelor.

„Sistemul electronic pe care tocmai l-am introdus nu functioneaza bine. Nu raspunde la timp, raspunde cu greseli, se blocheaza cardul. Aici este o problema de IT a celor care au inventat sistemul. CNAS spune ca functioneaza, medicii spun ca nu functioneaza. Ideea ar fi ca trebuie sa existe un punct de vedere, un raport intre CNAS, pe de o parte, sau CNAS si Ministerul Sanatatii si cei care efectueaza lucrul acesta: medici, farmacistii, medicii de laborator pentru ca stim bine acest sistem a fost facut pentru administratie, nu ajuta cu nimic pacientul si il incurca pe medic. Mesajul nostru este ca trebuie sa existe un triumvirat minister — CNAS si cei care aplica sistemul care sa faca un raport lunar scurt pe problemele care exista”, a sustinut presedintele Colegiului Medicilor, Mircea Cinteza, scrie Realitatea.net.

Acesta a mai semnalat faptul ca nu exista o regula prin care tratamentele noi sa fie luate in considerare pentru decontare.

„La noi nu exista o regula prin care marile inovatii sa fie luate in considerare pentru decontare. Medicamentele ieftine nu se gasesc pe piata pentru ca distribuitorii nu mai sunt interesati de aducerea lor si renunta mai mult in România. Multe medicamente ieftine sunt insa vitale”, a mai spus Cinteza.

in acelasi timp, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a afirmat ca, in principiu, de la 1 august, sistemul informatic va functiona doar daca va exista o colaborare intre autoritati si furnizorii de servicii medicale.

Ciurchea a mai spus ca CNAS a incercat sa rezolve problemele pe parcurs, iar campania de informare pentru implementarea cardului de sanatate a lipsit intrucât „nu au fost resurse”.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...