Opinia Timisoarei

Cantec, joc si voie buna la Kirchweih la Becicherecul Mic! VEZI GALERIE FOTO!

BECICHERECUL MIC. Credinciosii catolici din Becicherecu Mic au sarbatorit duminica 200 de ani de la infiintarea Bisericii Romano-Catolice. O zi speciala, un moment de referinta din viata intregii comunitati, in special cea a membrilor svabi. Cu acest prilej a avut  loc si traditionalul Kirchweih.

Copii si tineri s-au imbracat in costume populare svabesti,  au format alaiul si au strabatut comuna pentru a-i chema pe sateni la petrecere. Alaturi de ei, 20 de fosti locuitori ai comunei, stabiliti in Germania, veniti acasa la o sarbatoare atat de draga sufletelor lor. Spre seara, participantii au dansat la bal, respectand traditiile si au licitat pomul. Organizator al  Kirchweih-ului din acest an a  fost  familia Kilcher Johann si Anna sustinuta de Comunitatea Catolica din Becicherecu Mic, de Primaria si Consiliul Local.

Parca a venit primavara duminica 6 noiembrie, ziua Kirchweih-ului  de la Becicherecu Mic, o zi in care soarele a scaldat cu razele sale localitatea. Inca de la orele diminetii, alaiul Kirchweih-ului,  alcatuit din reprezentantii ansamblurilor ”Mandriceii” si ”Cavaleria Traditiilor”, a inceput sarbatoarea. Insotit de muzica fanfarei din Recas, alaiul, cu pomul de Kirchweih in frunte, a parcurs strazile comunei. Putin inainte de ora 15, alaiul a ajuns la casa primarului Constantin Buzatu. Edilul a primit din partea alaiului un mar impodobit, gest prin care a fost invitat la sarbatoare. Dupa cateva acorduri ale fanfarei si polci jucate in curtea edilului, s-a plecat la biserica. Pe drum, conform traditiei, alaiul a avut in repertoriu un fel de ”strigatura”, in fapt un dialog intre conducatorul alaiului si restul componentilor,  prin care  s-a invitat lumea la sarbatoare.

200 de ani de credinta

La fel ca anul trecut, spre regretul multor localnici, slujba religioasa a avut loc nu in falnica biserica (ce are nevoie de ample lucrari de renovare), ci in casa parohiala. Liturghia solemna a fost oficiata de preotul paroh Dumea Bonaventura, alaturi de reprezentantii Episcopiei Romano-Catolice din Timisoara: vicarul general Johann Dirschl si secretarul episcopal Sebastian Mirciov.
Dupa slujba religioasa, asistenta a mers la caminul cultural unde a avut loc un reusit spectacol artistic sustinut de  cele doua formatii de dansuri populare svabesti din Becicherecu Mic.
Momentul mult asteptat al serii a fost licitatia pomului (din rozmarin) de Kirchweih – ”podoaba inimii„ in traditia sarbatorii. S-a pornit de la suma de 10 lei si, dupa cateva minute bune, pomul a fost adjudecat pentru suma de 1.120 lei. Cel care a avut onoarea sa adjudece mult ravnitul pom de Kirchweih a fost Flavius Surdea, un tanar din localitate. Dupa ”dansul  pomului”, pe ritmurile fanfarei recasene s-a dat drumul la joc la care, cu multa pasiune si emotie, cei mai ”inversunati” dansatori au fost, nici nu se putea altfel!, … localnicii stabiliti in ”neue heimat„ (noua patrie)- Germania, dar care traiesc cu sufletul la Becicherecu Mic.

 

Exit mobile version