Noutati :

Candidati sa fie, ca locuri sunt destule. Voluntarii cauta copii de etnie rroma din Timis care vor sa mearga la liceu

28 mai, 2013 - 12:45 PM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: EDUCATIE
2

TIMISOARA. Asociatiile de rromi din judetul Timis au demarat o campanie in toate localitatile in care exista comunitati mari ale acestei etnii. Voluntarii cauta elevi rromi care vor sa se inscrie la liceu, pe locurile suplimentare special create pentru ei.

Sacos, Comlosu Mare, Saravale, Checea, Jimbolia, Periam, Grabat …. Sunt doar cateva dintre localitatile in care o echipa formata din cinci voluntari va incerca sa-i convinga pe elevii de etnie rroma sa profite de locurile suplimentare ce le vor fi alocate in liceele timisene.

“Sunt extrem de multe comunitati de rromi unde abandonul scolar reprezinta un fenomen nedorit. Copiii trebuie sa inteleaga ca au sansa sa ajunga la cele mai bune licee din judet. Avem deja un numar de doritori, chiar daca anul trecut nu s-au ocupat toate locurile suplimentare. Acesti copii trebuie sa fie sprijiniti sa mearga la scoala” a declarat Aura Danielescu, inspector scolar general adjunct.

Dupa ce vor discuta cu copiii şi cu familile acestora, voluntarii le vor explica metodologia prin care au acces la aceste locuri suplimentare. Aceasta este simpla. Pentru inscriere copilul are nevoie de o recomandare din partea unei asociatii a rromilor. In cazul in care parintii nu sunt inscrisi intr-o astfel de asociatie, ajunge o declaratie pe proprie raspundere ca apartin etniei respective.

In anii trecuti, au fost insa multe situatii in care copii care nu fac parte din respectiva etnie au profitat de “portita” oferita de aceste locuri suplimentare pentru a intra, fara prea mare efort, in licee sau facultati de prestigiu. Mai mult decat atat, o serie de O.N.G-uri care ofereau recomandarea necesara au fost acuzate ca o livreaza “contra cost” doritorilor.

“In judetul Timis nu am avut astfel de situatii. Este adevarat ca in tara au fost cazuri, unele intens mediatizate. Tocmai de aceea vrem ca oamenii nostrii sa mearga in comunitatile respective, pentru a-şi da seama şi daca elevul care doreste o astfel de recomandare este intr-adevar rrom” sustine Rudolf Stancu, presedintele biroului judetean Timis al Centrului Crestin al Romilor .

Reprezentantii asociatiilor de rromi spun ca accesul la aceste locuri suplimentare nu reprezinta un favor. Copiii care vor ajunge astfel in liceu nu vor fi favorizati in niciun fel. Mai mult decat atat, pentru ei efortul va fi unul mare, pentru ca multi provin din mediul rural şi trebuie sa intre in competitie cu elevi mult mai bine pregatiti, in scolile din orase.

Deocamdata, la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Timis, nu a fost definitivata lista cu locurile suplimentare care vor fi disponibile pentru copiii de etnie rroma dar, in principiu, ar putea fi vorba de cate 2 locuri in fiecare clasa a IX-a, la liceele pentru care exista solicitari.

Anul trecut, in judetul Timis, au profitat de aceasta oportunitate 57 de copii de etnie rroma. La nivel national, in anul scolar 2012-2013 au fost alocate pentru rromi 555 de locuri in facultati şi 5000 in licee.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. si astia sunt discriminatii… :))))

  2. Nu inteleg de ce trebuiesc cautati!..nu sunt ei ce striga ca sunt discriminati, ca nu merg la scoala, ca nu au locuri de munca, case!…La varsta de liceu majoritatea naparcilor sunt la furat in Italia,Spania, mergeti sa-i cautati pe acolo…din caine nu faci clisa niciodata…. clonati-l pe Antonescu.