Noutati :

Cand vedem pavajul pe strazile pietonale din centrul istoric al Timisoarei? Ce se intampla cu santierul?

5 august, 2014 - 12:06 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Se lucreaza si nu prea la reabilitarea centrului istoric al Timisoarei. Arheologii inca sapa in Piata Unirii, iar pe unele strazi ce urmeaza sa fie transformate in alei pietonale sunt inca gropi, desi pavajul ar fi trebuit sa fie deja aranjat.

opiniatimisoarei.ro scria, la 1 iulie, ca s-a dat unda verde la pavare. Usor de zis, greu de facut. Reprezentantii Primariei Timisoara cautau totodata fonduri suplimentare pentru punerea in valoare a vestigiilor descoperite de arheologi. Atunci, managerul de proiect, sefa Directiei de Dezvoltare din cadrul municipalitatii, ne spunea ca au venit deja avizele necesare pentru pavarea mai multor strazi incluse in proiect. Vorbea despre Praporgescu, Lucian Blaga, Enrico Carusso, Piata Sf. Gheorghe, Mercy si Piata Tarcului.

A trecut mai bine de o luna de atunci si muncitorii firmei Romprest, care reabiliteaza Zona Cetate, nu s-au apucat inca sa puna placile pe viitoarele alei pietonale. Primarul Nicolae Robu ne asigura insa ca in urmatoarele saptamani se va lucra in forta.

„Acum se desfasoara procedura de atribuire a lucrarilor speciale, a caror necesitate a aparut in urma descoperirilor si imediat dupa aceea se va semna contractul aferent si se va trece la treaba. Aceste lucrari nu presupun costuri suplimentare, sunt in limita costurilor, numai ca legea te obliga sa pui in valoare descoperirile arheologice in modul cel mai potrivit. Pana nu stii ce ai descoperit, n-ai cum sa imaginezi ce trebuie facut. Drept urmare, aceste lucruri n-au putut fi concepute de proiectanti la inceput, ci numai dupa ce s-a facut descoperirea”, a explicat Robu.

Cat despre pavaj, pe strada Fara Nume muncitorii s-au apucat de mai multe ori de treaba. Au aranjat pietrele cubice, insa aspectul acestora n-a fost pe placul primarului, asa ca au fost nevoiti sa le scoata si sa repaveze. Acum sunt la a treia incercare.

„Peste doua saptamani se va putea lucra in forta. Piata Libertatii, Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, strada Fara Nume – acestea sunt primele care se vor finaliza. Nu am mai trecut pe strada Fara Nume, nu am vazut cum arata pavajul… dar este pus numai de proba. Asta este, eu nu pot sa impun, pentru ca proiectantii au dreptul lor la propria abordare, eu am tinut neaparat ca pe strazile cu mare flux pietonal – care sunt Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, Mercy si Eugeniu de Savoya – sa fie acea zona de promenada cu granit de forme regulate si de dimensiuni mai mari”, a tinut sa precizeze primarul Timisoarei.

Cat despre celelalte strazi, unde fluxul de pietoni nu va fi asa mare, arhitectii si-au facut de cap si primarul n-a mai avut pretentii. „S-a mers pe ideea pietrei cioplite, care este destul de neregulata si care nu este foarte comoda la mers. Asa e si in centrul istoric din Bucuresti si asa e si in alte locuri”, a spus Robu.

In ceea ce priveste Piata Unirii, arheologii mai au de munca acolo, cerand mai multe prelungiri pentru descarcarea arheologica. Piata Unirii va fi repavata cu aceeasi piatra cubica scoasa de detinutii de la Popa Sapca. In plus, va fi adusa piatra cubica de pe alte strazi din Timisoara, care dateaza din aceeasi perioada cu cea din Unirii.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Ar fi cazul sa se foloseasca si piatra cubica existenta pe strada Sorin Titel si imprejurimile parcului Doina si astfel s-ar putea realiza modernizarea acetor zone prin asfaltarea lor si amenajarea de parcari pe una din laturile strazilor