Cand unii se cearta, altii castiga. Concursul de lansare a unor minisateliti, mutat de la Timisoara la Caransebes, dupa scandalul din CJT

TIMISOARA. Consilierii judeteni din Timis s-au certat si nu au dat acordul Agentiei Spatiale Romane de a organiza, pe aeroportul utilitar  Cioca, un concurs pentru zeci de elevi din intreaga tara, de lansare a unor ministeliti. Totul din pricina faptului ca nu exista un regulament actualizat de folosire a aerodromului aflat in subordinea CJT.

Si, pana la rezolvarea problemei, organizatorii au gasit solutia: competitia se va desfasura la Caransebes, pe un aerodrom privat.

CITESTE SI: Imagini de infarct. O soferita a trecut prin clipe de groaza. Ce a putut face un inconstient? Video 

Cei de la Caransebes au aflat de problema de la Timisoara si s-au oferit sa gazduiasca gratuit concursul.

S-a luat hotararea. Organizarea probei practice a concursului va avea loc la Caransebes. Elevii au mai multe probe teoretice si una practica. Proba practica va avea loc la Caransebes. Micii sateliti trebuie aruncati de la inaltime, iar elevi din noua echipe, calificati in finala nationala a concursului, isi vor controla aparatele si le vor aduce in punct fix. Vrem sa ajutam copiii sa isi desfasoare concursul. Mi se pare de neacceptat cand copiii si-au pus la incercare inteligenta sa realizeze niste aparate extraordinare sa nu poata fi ajutati. In al doilea rand, dorim sa promovam aeroportul Caransebes care este privat si acum e in procedura de acreditare. In al treilea rand, vrem sa facem vizibil Liceul Tehnologic de Aviatie de la Caransebes. In al patrulea rand, e un PR bun pentru localitatea Caransebes, pentru judet si pentru Romania. Am pus la dispozitie gratuit spatiul, iar lansarea aparatelor va fi facuta dintr-un elicopter, de la inaltime„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Gabriel Olariu, unul dintre actionarii aeroportului de la Caransebes.

CITESTE SI: Atentie, se deviaza mai multe mijloace de transport la Timisoara. Anuntul STPT 

Evenimentul este programat sa aiba loc in data de 25 aprilie, iar probele teoretice vor fi sustinute la Universitatea de Vest din Timisoara. Tot UVT va pune la dispozitie participantilor, transportul pana la Caransebes.

Agentia Spatiala Romana a dorit reganizarea unei competitii de CanSat, o competitie dedicata elevilor de liceu. Este vorba despre lansarea unor minisateliti apartinand unor echipe de elevi din intreaga tara. Aceasta competitie s-a organizat prima data in Romania, la aerodromul Cioca din Timisoara, cu sprijinul CJ Timis. De atunci au mai avut loc editii la Suceava, Ploiesti (Strejnic), Constanta (Tuzla), dar si in alte parti.

Consilierii Judeteni din Timis s-au intrunit, in aceasta saptamana, intr-o sedinta extraordinara, pentru a vota regulamentul de functionare al Aerodromului Cioca de la Calea Torontalului, tocmai pentru a inchiria, cu titlu gratuit, aerodromul, pentru aceasta competitie. Alesii n-au fost in stare sa ajunga la o intelegere, astfel ca proiectul a picat. Consilierii Opozitiei au contestat si s-au abtinut de la votul regulamentului reclamand ca acesta le-a fost pus la dispozitie cu doar 2 zile mai devreme, ca sunt chestiuni de rectificat si ca mai trebuie studiat. Ulterior consilierii au anuntat ca vor relua procedura si problema s-ar putea rezolva favorabil. Cei de la Caransebes insa s-au miscat foarte repede si au convins Agentia Spatiala Romana sa mute competitia de la Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...