Cand s-a unit Banatul cu Romania? Intrebarea la care tot mai putini stiu sa raspunda la Timisoara. Video

TIMISOARA. Momentul desavarsirii Marii Uniri n-a fost 1 Decembrie 1918, insa tot mai putini sunt cei care stiu acest lucru. Romania avea sa devina intreaga, asa cum o stim noi astazi, abia un an mai tarziu, in 3 august 1919, cand si Banatul avea sa fie alipit.

CITESTE SI: Dunarea scaldata in tricolor sub chipul de piatra al lui Decebal. Surpriza DRDP Timisoara. Video 

Desi ziua de 3 august este chiar ziua Timisoarei, care astfel marcheaza instaurarea administratiei romanesti, tot mai putini sunt cei care stiu cu adevarat ce reprezinta.

Iata ce au raspuns mai multi timisoreni la intrebarile: ‘Cand s-a unit Banatul cu Romania si care este insemnatatea zilei de 3 august 1919!

De vina este si faptul ca acest moment istoric e tratat cu superficialitate in manuale, unde abia e amintit in treacat sau chiar deloc.

Sigur, reprezinta un sondaj stradal care de multe ori spune multe despre felul in care noi ca autoritati locale, ca istorici locali, ca mass-media locala difuzam de multe ori elemente de istorie locala.. In manualele de istorie sa stiti ca, desi actul de la 1 Decembrie, Marea Unire, beneficiaza de o lectie separata, Unirea Banatului cu Romania este la multe lectii ultima fraza, la rubrica diverse. De timpul, la 1 Decembrie s-a facut, s-a unit si altele si apoi la 3 august se va uni si Banatul, desi nu in toate manualele apare aceasta informatie. In unele manuale nici macar nu apare. Aici cred ca ar trebui noi, cei din zona, sa ne facem o autocritica, ca nu stim sa scoatem suficient in evidenta elementele de patrimoniu si de cultura locala, asa cum stiu istoricii de la Cluj, ii vedeti ca sunt foarte activi atat in publicatii, cat si pe canalele mass-media, istoricii de la Alba Iulia, chiar si politicienii. Vedeti acel slogan „cealalta capitala” a transformat Alba Iulia intr-un element extrem de vizitat in aceste zile. Cred aici e un minus al nostru, al celor care traim in zona, ca nu stim sa afirmam suficient bogatia si puterea zonei pe care o reprezentam„, a spus profesorul de istorie Sorin Ionescu, directorul Colegiului National Banatean in emisiunea INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro  si Orasul Timisoara din studiourile televiziunii regionale SUD VEST TV.

CITESTE SI: ‘Timisoara trebuie sa sarbatoreasca anul Centenarului Marii Uniri si in 2019’. Propunerea consilierului local profesor de istorie Sorin Ionescu, director al Colegiului National Banatean 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.